Danas je Svjetski dan slobode medija

0
Svjetski dan slobode medija

Danas je Svjetski dan slobode medija.

Obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Osnovni cilj obilježavanja Dana slobode medija je podizanje medijskih standarda na viši nivo, uz poštovanje medijskog kondeksa i temeljnih načela ove važne i složene profesije.

Na žalost, danas se suočavamo sa izuzetno niskom sviješću medijskih poslenika, koji se više bave politikanstvom, senzacionalizmom, neistinama, fabrikujući neprovjerene podatke kao činjenice samo sa ciljem veće zarade.

Posljedice takvog novinarstva su ogromne.

Osjećamo ih na svojoj koži svakodnevno a tako malo činimo da se stanje promijeni.

Ne funkcionišu na pravi način medijske zajednice upravo zbog golog preživljavanja sa kojim se suočavaju mediji koji pokušavaju da se bave istinski svojim poslom.

Država o tome malo brine, a mora bi jer su mediji od izuzetne važnosti za funkcionisanje svih segmenata društva.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih

Crna Gora je, prema poslednjem izvještaju Fridom hausa /Freedom House/ i dalje djelimično slobodna država kada je riječ o slobodi medija.

Prema izvještaju te organizacije, Crna Gora je pogoršala ocjenu sa prošlogodišnjih 39 na 41, i pala na 34. poziciju u Evropi.

“Svaka država i teritorija dobija ocjenu od nula (najslobodnija) do 100 (najmanje slobodna), koji služi kao baza za statuse slobodan, djelimično slobodan, ili neslobodan“, pojašnjava se u Izvještaju.

Navodi se da je Crna Gora i dalje ispred ostalih država bivše SFRJ, izuzev Slovenije, koja zauzima 80. mjesto od 199 zemalja i teritorija uključenih u Izvještaj.

Hrvatska je dobila ocjenu 42, Srbija 45, Kosovo 49, Bosna i Hercegovina 50 i Makedonija 62.

U izvještaju se navodi da je do velikog globalnog pada slobode medija u prošloj godini došlo zbog pojačanih podjela u medijskom ambijentu država i zastrašivanja i fizičkog nasilja nad novinarima.

“U vrhu liste Fridom hausa su Norveška, Finska, Holandija i Švedskaa na dnu Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan i Krim“, piše u Izvještaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].