Danas počinje ljeto

0

Odavno već na zemlji nema četiri godišnja doba. Sve se svelo na zimu i ljeto. Iz kaputa ulazimo u košulje kratkih rukava i majice, i obrnuto. Prvo zahlađenje i tempera se spusti toliko da moramo da uzimamo zimsku garderobu.

Pa ipak, valja se prisjetiti godišnjih doba.

DANAS POČINJE LJETO.

Ljeto na sjevernoj Zemljinoj hemisferi počinje danas u 11 časova i 13 minuta. Na južnoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima.

Za stanovnike sjeverne polulopte ljeto počinje u onom trenutku kada je pravac sjevernog dijela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Na dan početka ljeta noć je najkraća, a obdanica najduža – trajaće 15 sati i 36 minuta.

* * *

Proljeće je ove godine došlo 20. marta u 16 sata i 33 minuta. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj poulopti počela je jesen. Proljeće je trajalo 92 dana, 17 sati i 54 minuta, tj. do 21. juna 2022. u 11 sati i 13 minuta, kada je počelo l,eto.

Jesen – 23.09.2022. u 02:04

Zima – 21.12.2022. u 22:48

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]