Danas Svjetski dan borbe protiv side

0

Svjetski dan borbe protiv side, 1. decembar, okuplja ljude širom svijeta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije i demonstrira međunarodnu solidarnost.

Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javnozdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu cjelokupnu društvenu zajednicu da svima obezbjedi nediskriminatoran i neosuđujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, njezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Procjenjuje se da je tokom prošle godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 770 hiljada osoba umrlo od AIDS-a.

Smatra se da u svijetu sa HIV-om živi 37,9 miliona ljudi.

U Crnoj Gori je, prema podacima iz registra, na kraju prošle godine sa HIV-om živjela 221 osoba, 196 muškaraca i 25 žena, što čini da je prevalencija te infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.