Današnja Dobrota odavno ne liči na nekada otmenu, kapetansku

15
Dobrota

Prof. dr Milineko Pasinović

audio: prof. dr Milenko Pasinović

Dobrota, nekada mjesto starih kapetana, čije palate i đardini, ponte i mandraći svjedoče slavnu pomorsku prošlost i tradiciju ovog kraja, prvi put pod ovim imenom, pominje se 1260. godine.

Danas je najveće naseljeno mjesto na području opštine Kotor, koje broji 8.291 stanovnika i 2.826 domaćinstva.

Broj stanova je, prema statistici 4. 241, kaže za Skala radio Milenko Pasinović, turizmolog.

Ovo su podaci, saopštava on, sa posljednjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova od 2011. godine, dakle prije šest godina.

Za period od prvog popisa stanovništva, 1948. godine, Dobrota je uvećala broj stanovnika za devet puta.

Dobrota nije samo povećaala broj stanovnika, ona je promjenila svoju urbanu, arhitektonsku i urbano-istorijsku fizionomiju.

Od nekadašnje, do skorašnje, urbane fizionomije, naselja niznog tipa, zbijenih kuća po bratstvima, (Kamenarovići, Radimir, Dabinovići, Radoničići, Miloševići, Tomići, Kosovići), čije su ime nosili djelovi naselja, odvojeni zelenim pojasom jednih od drugih, Dobrota je intenzivnom i neprimjerenom gradnjom u autohtonom ambijentu, dobila sasvim drugačiji izgled.

Naime, pretvorena je u tipološki dosta nedefinisani tip naselja, pretežno stambene namjene, gotovo bez pratećih sadržaja.

Prvobitna tipologija naselja izgubljena je novogradnjama, infiltriranim između starih kuća ili praznog prostora između ranijih naselja, primjećuje naš sagovornik.

Jasno je da se ovakvom gradnjom nije samo promjenila fizionomija prvobitne Dobrote, već su se javili problemi u pogledu korišćenja pojedinih prihvatnih kapaciteta, poput parking prostora i drugih pratećih sadržaja, pa i korišćenja obale za kupanje.

Iako razuđena, obala duga 10 kilometara, očigledno je postala tijesna za ovoliki broj stalnih stanovnika, bez povremenih i onih koji iz Kotora dolaze na kupanje.

Nekada mirna oaza ponti i mandraća (lučuca za privez barki), danas je uz kilometarske kolone automobila, koji, u nedostatku parking prostora, koriste i djelove kolovoza.

To je Dobrota , teritorijalno i administrativno, podijeljena na Dobrotu I i Dobrotu II.

Ova posljednja, koja se proteže od Oparen brijega do rijeke Ljute, ne razlikuje se mnogo po broju stanovnika od Dobrote I, ali se bitno razlikuju po sadržajima koje koriste stanovnici pomenutih naselja, konstatuje prof. dr Milenko Pasinović.

15 KOMENTARI

 1. Profesore, teško da Dobrota može više biti gospodska i kapetanska sa ovakvim agresivnim i patrijahalnm zaledjem? I Dubrovnik se teško brani?

  • ..čuveni kotorski doktor i profešur higijene u Pomorskoj školi -koja je radila u zgradi “Zecka plovidba”..za kojeg kažu kroničari,da se šaleći sa svojim komšijama Dobroćanima…jednoga ukorio..”muči,mučite da nije bilo vas odozgo..”(“agresivnih iz zaleđa”)…nebi bilo ni Latina u Dobrotu…”?
   Dražesni “Sumpres”-neznam niti me zanima-odakle su tvoji šljegli-znam da nisu iz mora izronili!…Ali,tvoj tekst-s’kozarskim genima(primjesama), upravo potvrđuje-tvoje podrijeklo (turci vele-gori poturica od turčina!) podalje po dubini zaleđa(možda pislonjeni -sjeverozapadu?)…nagovještavaju-da je dr Mirko dobro i sa dobrim namjerama ukorio onog “dobroćanina”…?

 2. ..đe mi se izgubi komentar..okolo naokolo ove “Današnje otmene kapetanske Dobrote-POHRANJENA U ALBUMIMA…””-koja je takasativno besprijekorno uređena-ali brez mencovanja “krivaca”-koji su još bogu vala živi-zdravi i u pamet čisti-uz “laganu osbenu amneziju-odgovornosti”..za skravljenje-OTMENE KAPETANSKE DOBROTE..U pasani kvarat i više od vijeka.zastiđa ne zabilježeno,bar-na području Boke Kotorske-od Kufina do Debelog Brda-do rta Kobile i do Prevlake”-brez Prevlake..RODE MOJ..?!

  • Koja je tebi zbrka u glavu moj dobri čovjece kad pišeš ovakve komentare. “Rukopis” ti je prepoznatljiv i na drugim portalima, nebulozne i konfuzne rečenice…

   • ..mi se čini da si iz iste kozarske škole ižljega-okle i Borota i Capurica..pa da ve zamolim- recite nam oklen skubete ove izraze-“nebuloze..tovare”.? Esu li vam to nadimci-zarad raspoznavanja od poštenih ljudi-ili “konspirativno ime”-u okviru partije ..gu…vlasnika vašije glava-okle nam se javljate…u kontinuitetu? Jer su vam kometari-ka da ih jedan piša…?

    • Oprosti ti moj dobri Jole, to dodje sa godinama da mozak pocinje da otkazuje pa ti recenice nemaju ni pocetka ni kraja. Umjesto o temi koja je u gornjem tekstu ti vazda pises o nekim budalastinama. Hoce to, kad dodje ultima ura da mozak pocne da trokira.

   • ..ka ti Borota? VJEROVAT JE TVOJOJ “POTONJOJ” U KOMENTAR..”TOVAR”-BI SE REKLO DA SI ČASTIO ONOGA KOJI JE NAPRAVIO “PROPUST-NA SVOJU ŠTETU”-PA TI PUŠTIO TVOJE-NJEGOVO IME-dar…VAŠIH KRŠTENIH KUMOVA…?

   • …sve znam,ali ovo ne..Na koga se odnosi ime “tovar”-na kraj komentara nadraženog Borote-za zlo njegovo,evo ga jezikom ka konja praznom zobnicom? Jel ime njegovo ili onoga koji mu ovo pušta da se čita? Nikad se nezna-možda ideologija “druge narodne sloge”…Slavka-brez Mirka-sa Novakom-1996….ili nešto treće…brez uspjeha i sreće-daleko im bilo-i njima i zlotvorima?

    • Nije Jordan tovar nego bivši komunista a potom šover narodno odnarođene četničke stranke, lični šofer bio financijera narodne stranke Novaka Ćilibarde.

     • …”Za Borotu…”ĐiIkica kroničar-“informer”zna “koje ko” u Kotoru starom gradu..pa reče neđe davno (NA OVAJ PORTAL!)..”da je bio u kuću” Pećarića ..-stara ugledna starokotorska porodica-(za one koji neznaju ko su Pećarići)-u starom gradu ljeta 1967-i da je još onda vidio “u kući ustaško znamenje”(?)-i tako bi “informer” od Đikice-rođen u Emoni 23.srpnja.1957-kao nedonošče u hotel “SLON”..e bo? I da bome..Đikica sije “istine svoje”-idući dalje kao “informer”-pa “piše o finasijerima odnarođene četničke narodne stranke…”? I gle čuda-Đikica “informer” zaboravi svojega Didu iz ulice Njegoševe..kojem su RIBELI (Partizani)-na povratku iz šume potla 1945..uzeli tisuću i više metara imovine-i ako nije bio u četnike..malo čudno? A zna li se di je bia Dida Đikicin “informer”? Zna-ali lakše je po tuđoj gu…udarati- nego kazati istinu.,koja je poznata-neumoljiva-( i arhivu u nekadašnjoj”zubari”-đe Đikica “informer honorariše”-iz ljubavi prema Did-svom ..dobrano zna,da “finacijerima odnarođene četničke stranke..” poslije rata nije niko dirao niti im je “oteo” i milimetra-zemlje(imovine)! ..A zašto? Možda Đikica “informer”-znade-kao što ne znade (zašto?)-mu je Dida “kamatu..platio?)?..
      I na ultimu-samo za tebe i tvoju “napaćenu dušu”-“finasijerima ..” RIBELI nisu uzeli ni milimetra-jer je doktor poznati (i izvan Kotora-po Bosni u Prvom svjeckom ratu-“liječio” sve vojnike bosanske,koji su tražili “lijeka”-bez obzira na vjeru-da ne idu u rat na Crnu Goru i Srbiju!)..sa sinom jenicom-proveo u fašističke logore u Italiji od 1941 do 1943-do kapitulacije Didineti Italije-u kojoj su “finansijeri” stigli via Bara i Klosa..u društvu kotorskih komunista i antifašista…!
      Dragi Đikica-stara latinska ti remeti “program”…VERITAS ODIUM PARIT – ISTINA IZAZIVA MRŽNJU”!!!
      NE LJUTI SE NA ME-NEGO NA SVOJE AUTORE..i javi se češće-jer nedostaješ nestojnima-kojima pripadaš!!!!

 3. Postovani profesore trebalo je rec ljepo da ovo lici na sve osim na gospodstvenu nekadasnju kapetansku Dobrotu. Ovo vi je Leskovac na more, Guca i neki novi novokomponovani koji su sve devastirali i donjeli svoje obicaje, navike i svoju kulturu koja sa nasom dobrojskom nema ama bas nikakove veze. Nece nas vise bit starosjedelaca no cemo svi pobec dje nas voda nosi !!!

  • ………ivo VI je Leskovac, ………NO ćemo……….
   Baš kotorske rječice upotrebljavaš, ma pravi starosjedioc, nema što !

   A tekst je bolna istina koja važi i za Prčanj !

   • Ivo pisem u duhu ovih sto nas preplavise a ti ne razumjes o cemu zborim jadan no se sprdas samnom !!! A tun sam preko pesto godina no moram pricat ka ovi sto zboru sto upropastise i Boku Kotorsku i Crnu Goru !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]