Darko Antović: Boriću se svim svojim kapacitetom za stručnost i zakonitost u radu kotorskog Kulturnog centra

18
Kulturni centar Kotor

Nastavlja se rijaliti šou u kotorskom Kulturnom centru.

Kako Skala radio saznaje iz dobro obaviještenih izvora bliskih resornom Sekretarijatru za kulturu, sport i društvene djelatnosti,na kraju prošle sedmice je održana sjednica Savjeta Centra na kojoj je na mala vrata pokušana izmjena sistematizacije i prilagođavanje uslova koja za pojedina radna mjesta imaju unaprijed određeni kandidati.

Sjednica je bila burna, jer se član Savjeta, prof. dr Darko Antović nije slagao ni sa dnevnim redom a ni sa činjenicom da joj prisustvuje, kako je kazao, po informacijama kojima Skala raspolaže, neligitimna vd direktorice Marija Bernard.

U saznanju smo da je Antović postavio pitanje legitimiteta vd direktorice.

Po našem saznanju prof. dr Darko Antović je postavio pitanje legitimiteta vd direktorice jer joj je status vršioca dužnosti zakonski istekao prije više mjeseci, a proces izbora nije završen sve do potvrđivanja od strane Skupštine opštine Kotor.

On je naveo i činjenicu da je pokrenuta sudska tužba od strane drugih kandidata, učesnika na konkursu za izbor direktora.

Očigledno je da je prof. dr Antović odlučan u stavu koji je imao tokom sprovedenog izbora za mjesto čelnika ove ustanove, ali i izjavi koju je dao ovom mediju, da će se strogo pridržavati zakona i boriti da na mjesto prvog čovjeka Centra bude postavljeno lice sa najboljim kvalifikacijama, stručno i sa referencama koje će garantovati kvalitet i uspon ustanove.

Na žalost, jasno je svakako da dio Savjeta na čelu sa penzionisanim sportskim novinarem Dušanom Davidovićem nastoji po svaku cijenu da inauguriše dosadašnju vd direktorice Bernard, vjenčanu kumu predsjednika opštine Vladimira Jokića koja je najslabije rangirana kandidatkinja na nedavno završenom konkursu.

Bernard je zavšila tri godine Fakulteta za turizam i hotelijerstvo (bečelor)sa prosječnom ocjenom 6,72 i bez dovoljno radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Dio savjeta Centra je želio, kako nam je saopšteno iz Opštine da provuče izmjene i dopune Pravilnika o sistematizaciji radnih mijesta.

I ovdje je vođena oštra polemika.

Protiv ponuđenog prijedloga se opet izjasnio prof. Antović i to iz dva razloga.

Prvi je legitimnost tzv. vd direktorice, za koju se Antović pita ko je ona da uopšte predlaže bilo što, ali i da prisustvuje sjednicama Savjeta.

Drugi je bio principijelnost stava da ovakva parcijalna rješenje pradstavljaju improvizaciju uobličavanja rada Centra i otvaraju vrata partijskom ili nekom drugom neprofesionalnom zapošljavanju.

Sjetimo se da se današnja koaliciona vlast zaklinjala u predizbornoj kampanji u čestitost i zapošljavanje koje će se bazirati isključivo na kvalitetu i stručnosti, bez obzira na političku pripadnost.

Današnja vlast je upravo za proteklu godinu ipo uradila sve suprotno.

Zapošljavanje je isključivo partijsko, prijateljsko i kumovsko.

Sadašnja kotorska vlast je slagala da će nastojati da smanji broj zaposlenih, posebno u oblasti administrativnog osoblja.

Prof dr Darko Antović je naglasio, po saznanjima koja imamo, da ovakva rješenja nijesu sistemska kojima se određuje mjesto i uloga Centra kao krovne kulturne institucije u Kotoru, a poznati su dosadašnji problemi i lutanja u djelovanju.

Iz dobro obaviještenog izvora, iz samih opštinskih službi smo saznali da je prof. Antović, po postavljanju za člana Savjeta prije nešto više od godinu, formirao i iznio tada novoj vd direktorici prijedlog Programa rada Centra kao i prijedlog sistematizacije radnih sektora i pojedinih radnih mjesta sa šemom radne organizacije Centra.

Sve je urađeno u skladu sa tada zatečenim brojem zaposlenih (u međuvremenu broj zaposlenih je povećan), bez ikakvih otpuštanja i sa preraspodjelom radnih mjesta, a sa težišnim zadatkom da ova ustanova stvarno bude krovna kulturna ustanova cijele opština Kotor.

Prijedlog je sadržao i uključivanje većine drugih kulturnih manifestacija koje su do sada bile u organizaciji pojedinih NVO (Kotorski festival pozorišta za djecu, Kotor art) u rad Centra, sa prijedlogom kako da se to praktično realizuje.

Ono što je smiješno, ali i tužno u isto vrijeme je činjenica, kako nam je rečeno, da je tada na sastanku vrha opštinske vlasti prijedlog prof. Antovića javno pohvaljen, uz izražavanje zahvalnosti i to lično od predsjednika Opštine.

Poslije toga je nastao muk i to se više od tada nije pominjalo.

Vjerovatno se čekao novi i bolji prijedlog za organizaciju i djelovanje KC nove vd direktorice, koja je jedino mogla da ponudi iskustva u osiguranju lizing vozila u Podgorici!

Skala radio je pozvao prof. Antovića i zamolio ga za izvaju povodom ovih navoda.

Antović je kazao  da u ovom trenutku nije raspoložen da opširno objasni svoje stavove, a iznio je i razloge.

Posebno je istakao da to nije ni zbog kakvog straha, već zbog toga što su sad stvari u rukama pravosudnih organa i ne želi da utiče na dalji tok procesa.

“Treba vjerovati u objektivnost pravnog sistema,“ kazao je on.

Prof. dr Darko Antović nam je  takođe rekao  da je uočio da je naš madij uglavnom dobro obaviješten i čak više i bolje od pojedinih članova Savjeta.

On je kazao da je to slučaj i po pitanju nedavne sjednice Savjeta, gdje su pojedini članovi za navedene namjere saznali i prije nego je sjednica i održana i to sa stranica portala Skala radija.

Prof. Antović je istakao da, i pored toga što uglavnom ne dijeli iste stavove koji se ponekad u ovom mediju objavljuju, ipak prihvata i poštuje različitost mišljenja.

Kako kaže, on takav pristup koji podrazumijeva poštovanje različitog mišljenja nije doživio od strane dijela sadašnje tzv. “demokratske“ vladajuće garniture.

Kako smo saznali, a i on je to sam potvrdio, da je zbog svog stava po pitanju izbora direktora Centra, o čemu je naš medij detaljno pisao, a i poslije izjave koju ja nama dao, doživio velike neprijatnosti.

A, u stvari, sve što je rađeno sa njegove strane je u svrhu vraćanja lika Kotora kao nekadašnjeg kulturnog centra regije.

Prof. Antović ističe “da je glavno obilježje demokratskog djelovanja imati svoje mišljenje, boriti se za njega, ali i da druga strana može imati različito mišljenje, a da treba imati snage zaštititi i ispoštovati pravo drugoga da drukčije misli“.

Po njemu djelovi sadašnje strukture vlasti su daleko od demokratskog djelovanja, pojedini su izašli iz okvira nivoa svoga položaja i djelovanja i počeli da gube mjeru i u djelovanju i u ponašanju.

Poslije njegovih riječi osjetili smo potrebu da još jednom podsjetimo Kotorane ko je prof.  Antović, jer izgleda su na sceni današnjeg života Kotora neke nove snage koje to možda ne znaju.

Odgovor smo našli na sajtu zaposlenog osoblja Univerziteta Crne Gore.

Prof. dr Darko Antović, rođeni Kotoranin i njegov žitelj kroz čitav život, je redovni profesor Univerziteta Crne Gore i predsjednik Odbora za pozorišnu i filmsku umjetnost CANU.

Autor je pet knjiga monografskog karaktera, više od stotinu naučnih radova objavljenih u renomiranim naučnim časopisima u zemlji i u inostranstvu, najviše sa tematikom iz Kotora i Boke, kao i učesnik više od četrdeset naučnih domaćih i međunarodnih skupova. Autor i koautor je više filmova, televizijskih i radio emisija. Njegove knjige i radovi se nalaze u nacionalnim bibliotekama od Petrograda, Moskve, do Berlina, Pariza, Vašingtona i Čukaga. Član je i više međunarodnih naučnih instituta. Pored ostalog ovdje treba istaći njegov istraživački rad po pitanju crkvene drame i crkvenih prikazanja u Boki Kotorskoj kao prisutnih i malo poznatih dorenesansnih formi, i to kao izgleda jedini naučni radnik koji se time danas bavi, a što je propratila izuzetna pažnja vrhova Srpske pravoslavne crkve i rimokatoličke crkve i Vatikana. Naše kolege novinari, koji su studirali kod prof. Antovića, su prije par godina sabrali njegovo djelo i utvrdili skoro 10 000 stranica njegovih recenziranih i objavljenih radova.

Poslije našeg pitanja da li je tačno da je doživio niz neprijatnosti na sastancima Savjeta od vd direktorice Bernard, kojoj je predsjednik Savjeta, penzionasani sportski novinar Dušan Davidović dozvolio da se ponaša bahato, nekulturno i nevaspitano i da nezakonito prisustvuje sastancima, prof. Antović nam je kratko rekao da je njegovo djelovanje višedecenijsko i veoma široko, ali da se sada sudario sa djelovanjem umišljenih lokalnih moćnika koji su očigledno izgubili mjeru, i prevazišli sve nivoe po neznanju, drskosti, bezobrazluku, vulgarnosti i to javno, direktno i bez ikakvog stida, ne poštujući ni ličnost, ni struku, ni godine.

A zbog čega, pitali smo?

“Zbog toga što sam se usudio da mislim drukčije, da moju izjavu datu Skala radiju, jednu prostoproširenu rečenicu, skoro prostu rečenicu, da ću poštovati zakon i moju struku, iskoriste za napad na mene kao čovjeka i moju profesiju kojom se časno bavim već skoro 40 godina iznoseći laži i neosnovane insinuacije i to po pravilu na mjestima na kojima nisam prisutan. Interesantno je da u moju odbranu tada, pored grupacije koja me i predložila za člana Savjeta, bez obzira što ja djelujem kao nezavisan kandidat jer ne pripadam nijednoj političkoj opciji, staju i predstavnici sadašnje opozicije, odnosno predstavnici smijenjene vlasti.

“Moram da kažem i poručim i ovo, poslje izrečenog i meni poručenog, direktno i indirektno, spreman sam i sposoban da svim sredstvima odbranim i svoju porodicu i sebe. Neka to imaju na umu ubuduće. Savjet neću napustiti, jer imam osjećaj da sam u ovom trenutku i ovom odnosu snaga jedini na poziciji koji brani vrijednosti Kotora i Boke Kotorske“ poručio je Antović.

Na kraju možemo da zaključimo da je prof. dr Darko Antović smogao snage i hrabrosti da se suprostavi flagrantom kršenju zakona, pokušaju namještanja i politikanstskog fabrikovanja navodnih stručnjaka sposobnih samo na rasipanje novca poreskih obveznika. Možemo konstatovati da je sadašnja nelegalno postavljena vd direktorice jedino uspjela da uništi kolektiv, zdrave odnose u njemu koji su vladali prije njenog dolaska i da uvrijedi Kotorane ponižavajući ih svojim ponašanjem i osionošću, ubijeđena da će je zaštiti vjenčani kum Jokić preko svojih poslušnika u Savjetu. Zaboravila je da Jokić nema upliva u pravosudne organe koji nijesu podložni političkim pritiscima i da će morati da odgovara za učinjeno. I ona i članovi Savjeta koji su joj aminovali mnogobrojna činjena koja su u sukobu sa zakonom.

Kotorani su dali povjerenje ovoj vlasti. Prevarili su se, mnogima je jasno. Lični interesi su dominantni i novac kao vrhovni stožer oko koga se okupila današnja koaliciona vlast. Ali, tužno možemo vidjeti danas gdje smo mi a gdje naši susjedi. Pomenućemo Tivat, Budvu, Herceg Novi!!! Toga su Kotorani svjesni, ali nemoćni da djeluju jer se sve svelo na preglasavanje u političkoj trgovini, pa i u ovom slučaju KC “Nikola Đurković“!

18 KOMENTARI

 1. Kuma je oličenje vlasti u Kotoru
  zabluda je kad kažu ,,Jokić je ok, ali su oko njega loši ljudi”
  s kim si takav si
  i tačka

  • ..još i gori..jer se ne smijete potpisati-na to vaše torokanje-naučeno uz muziku bekica-u TOROVE..za zlo ovega puka-pučana!!!

 2. Kuma je genije. Sve što drugi organizuju ili je tradicija stogodišnja, ona pripisuje sebi i sopstevnom uspjehu.
  Njoke ke nova?

 3. …okolo naokolo KONKORDATA..jer su njemu DOSTUPNI arhivi iz novootvorne Vatikanske ambasade kako nam objasni..u koje je nasao istinu o djedu KULAKU imenjaku dragog nam Kotoranina.. eci pecii pec ti si mali zec Nikola, koji se povremeno javljas na slicne teme sa Portal In4S…

  • Taj kojeg nekizi kulakom prozivaju je anti-drzavni elemenat, kao i oni koji ga prozivaju. Kao takav je isledjivan.
   Zivi i uziva ista prava kao svi dr. gradjani dok ne prekrsi zakon.
   Oni kojima se ne svidja, njihov problem.Mogu mu pod prozor puhati.
   Hegemoni bi da vode glavnu rijec,
   e pa nem vise raznih gedza!
   A ni klempavih ustasoide nece biti!

   • …ali dobrano znam…tko su bili-prvo “srbi” na Konavle-pa sve tako do maja 2006-kad se vrnuše prađedovskoj vjeri-nevjeri-“tvrdi crnogorci”..kojih po broju-danas ima isto ka i 1989 godine-“srba”?! A kako bre? Lako bre…Jer ih brige ne more..isti prećizi prađedovi kako su “rabotali” i 1918 i 1941-a ovizi NASTAVILI 1989 godine-sve za “spas srpstva i kosova”…? I danas čekajući “nove promjene”-da se za potrebe guzica-presekaju jopet iz”crnogorca u srbina”i obratno- ne bore..-kako su im preci rabotali od pamtivijka! Sa sjećanjem na “tvorca Gornje i Donje zete”-koji je sina Stanka poturčio za bolje “zećana”? I da mu na upravljanje nečesovu Gornju i donju…-sa prestonim gradom Žabljakom crnojevića-u one skadarske žabokrečine-odakle je Zetom upravljao Skenderbeg skadarski-Stanko poturčenjak ivanbegovski-ne zabilježeno u povijsti naroda Jevrope?! Za Afriku neznam-ma ni ostale diljem svijeta…Valda je to subina vazalčića-sa ovije prostora…kao posledica ne vođenja računa od koga sinove žene-pa im se u kućama kote vazalčići-sluge okupatora!To su potonji put-na ovim prostorima pokazali-pritvrdili oni koji su -u galopu-sitgli na vlast pod samare kasapina i grobara sa Dedinja-davne 1989 godine-simbolično na”staru srpsku godinu”…?
    Ko zna? Možda ,baš,zbog toga pop Heremija-NEPUNOLJETNI(K)-brine brigu o “srbima” u Crnoj Gori-poznajući dobrano naravi-ćudi svojije predaka…?!
    I ovo ćese zvati lani?” Jerbo-na pomolu su vanredni izbori-glasanje za juče -šutra gore …dok ovim prostorima vlada OVA VLAST(pozicija i opozicja =đeca jednoga oca boga tvorca- kasapina i grobara sa Dedinja-specijalizanta američkije “banaka”finasijera besčašća evo više od jednog vijeka-na DIVLJEM(zapadnom) BALKANU-dovucan u SR SRBIJU-davne 1987 godine-da RASTURI i u krv ljucku i pepeo pretvori TITOVU JUGOSLAVIJU…?! Taman na način-a uz pomoć domaćih IDIOTA-ka i decembra.1918 godine-kad stvoriše trojnu krvavu kraljevinu karađorđevića-brackih naroda “srba-krvata i slovenaca”-koji pretvoriše Kraljevinu Cara Junaka…u ljucku krv i pepeo…!!!

    Žao mi je-e dočekao nijesam (bojim se i neću)-što se ta bjelosvejcka podivljala goveda-nisu još izvinula Crnoj Gori i Crnogorcima-za izvršeni genocid nad istima u periodu 1918 do 1926 godine!!! Zato TREBA da ispunite samo jedan uslov-da vas je RODILA CRNOGORKA-da bi vam se vjerovalo da istinski i iskreno volite našu Domovinu Crnu Goru!!!

    Tako rade samo dvije krštene zemlje svijeta Švajcarska i Izrael,u kojima možete biti Izraelci ili Švajcarci-pod uslovom ,da vas je rodila Izraelka ili Švajcarkinja-a ne da ste surogat iz “epruvete”..poput mnogije od vas!!!

   • …”Kao takav je isleđivan”? Ko bre…bidni jasan šjor ?ljatina špijunskoga smijera-/pre/letanja?!

  • Ti neznas gdje si supalj,rasjedlana rago.
   Znas li sto novi krizari po Kotoru rade?
   Sto Museo della gatta propagira?
   Sto katolicki emisari po gradu nocu sceniraju i doskutuju.?
   Da volis i mislis dobro ovom gradu tj. gradjanima , bar malo bi naculio usi.
   Poslusaj sto reakcionarne babetine laprdaju basti alberga Vardar i na prvome pjanu u Kameliji.
   Prema njima Ti si bezazleni nikogovic i nasli biste zajednicki jezik.
   Ista sorta, drugacije etikete.
   Peta kolona u modernoj Crnoj Gori!

 4. Sjednica savjeta je bila zakazana da se napravi dopuna sistematizacije radnih mjesta na zahtjev visoko obrazovane kume.To znači da se glumcu Slaviša Grubisi da rešenje o stalnom radnom odnosu .Doduše i još trojici davno na ugovor zaposlenih radnika
  Oni dođu kao pokriće za ovaj u najmanju ruku kriminalan pokušaj uigravanje još jednog jurišnika Demokrata.Dokle će se tolerisat ovaj haos i dokle će prostakluk bahatost i samovolja ove vlasti biti tolerisana to je postalo pitanje državnog vrha

 5. Moderni jezuiti medju nama je stite, njih stiti konkordat i potasulaje novootvorena Vatikanska ambasada.
  Sta drugo?

 6. Gospodine Antoviću ne posustajte pred tom boranijom a sudovi neka dobro otvore oči.Ovo je strašno ako je baš sve istina.
  Ovo je čist kriminal od nepoštovanja zakona i ovo je kumina zaista Pirova pobjeda.

 7. Na koji način će neprincipjelna opštinska koalicija smijeniti dr Antovića sa mjesta člana Savjeta Kulturnog centra Kotora da im ne bi više pravio probleme otkako se “otrgao” uticaju komplotskog kulturnog agitpropa Predsjednika opštine, Načalnice za kulturu i sport, fetivih, Predsjednika Velikog Savjeta KC i rukov. SNP kao i patriJotske URA. Šteta da se dr Antović nije držao principa struke onomad kad je s penzionerima Savjeta prije više od godine izabrao ovu nestručnu direktoricu i sa njom paktirao kad se ukidalo mjesto Umjetničkog direktora Kulturnog centra. Šteta da je ovoliko čekao pa nas stavio u sumnji svog izbora. No, vjerovatno će se ovaj SKRnevalski komplot zadovoljiti preglasavanjem okasnjelog Antovića.

 8. Da je sreće svi bi trebali stititi nezakonite radnje.
  Dosta stvarno vise sa tom direktoricom koja bez skrupula kolo vodi.
  Pusta politika kulturu je zagadila.

 9. Znaci, sada je Antovic postenje, a do nedavno je na ovaj isti portal bio izdajnik Crne Gore. Sto su interesi ?

  • Bruko,
   Da, da pošteno i hrabro. Onog trenutka kada je odlučio da ne podrži bezakonje Antoviću je mjesto u poštenje.
   Tebi svakako nije čim si toliko tendenciozna bruko i najbolje si ime sebi dao ili dala.

 10. Jeli ovo moguće? Ko u stvari štiti tu ženu koja misli kako čitam da joj niko ništa ne može?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].