Darmanović: Donacija Mađarske potvrda da saveznici podržavaju jedni druge

0
Sijarto – Darmanović

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto boravio je danas u posjeti Crnoj Gori, te je ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću simbolično uručio dio donacije medicinske opreme koju je za Crnu Goru opredijelila Mađarska, u znak podrške nastavku suprotstavljanja globalnom izazovu koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, donacija mađarske Vlade sastoji se od 50.000 hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela.

“Ovo je gest solidarnosti i humanosti, ali i potvrda da saveznici podržavaju jedni druge u teškim i izazovnim vremenima”, ocijenio je Darmanović.

On je zahvalio Mađarskoj na političkoj i ekspertskoj podršci od samog početka naših reformskih i integracionih procesa, kako tokom pristupanja NATO, tako i u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

“Osvrnuvši se na posljedice koje je svijet pretrpio usljed pandemije COVID-19, sagovornici su istakli značaj finansijske podrške koju je Evropska unija opredijelila za zemlje Zapadnog Balkana, koja je ujedno i najveća do sada, čime je još jednom dokazana solidarnost, ali i geostrateško promišljanje Unije, uprkos aktuelnim izazovima”, navodi se u saopštenju.

Sijarto je pohvalio efikasnost i preduzete mjere Vlade Crne Gore u suočavanju sa globalnom zdravstvenom krizom.

U kontekstu evropskog puta, ponovio je nedvosmislenu podršku zvanične Budimpešte crnogorskim naporima ka punopravnom članstvu u EU, istakavši da nakon pandemije COVID-19 Brisel mora uzeti u obzir značaj povećanja broja saveznika.

“Članstvo Zapadnog Balkana za Mađarsku je značajno ne samo iz političkih i bezbjednosnih, već i iz ekonomskih razloga, a naš ekonomski interes je proširenje Evropske unije”, naglasio je Sijarto.

Sagovornici su konstatovali da je na nedavno održanom Samitu EU i ZB još jednom potvrđena evropska budućnost našeg regiona, a Sijarto je posebno istakao da će Mađarska nastaviti snažno da zagovara da u pregovorima Crne Gore sa EU bude otvoreno i posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranje poglavlja za koje su već stvoreni tehnički uslovi.

“Komesar Varhelji naporno radi u cilju ubrzanja razvoja Zapadnog Balkana i njegovog progresa ka EU”, prenio je šef mađarske diplomatije.

U Ministarstvu vanjskih poslova ističu da je tokom sastanka posebno razmotreno snaženje bilateralne saradnje u domenu investicija, ekonomije, bankarstva, turizma i obrazovanja, te pozdravljeno savezništvo i partnerstvo dvije države na multilateralnom planu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]