Datum ničim obilježen

24
Ljuta danas

Prof.dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

Na današnji dan, prije sedamdeset godina, pripadnici 334. regimente njemačke i italijanske vojske, u ranu zoru izvršili su desant na području Ljute i time napali pripadnike II čete II dalmatinske brigade, čiji je štab bio lociran upravo u kući moga djeda, Filipa Pasinovića, priča za Skala radio Milenko Pasinović, koji je bio svjedok ovog događaja.

Uoči tog događaja, mi smo se, sa još dvije porodice vratili na Ljutu iz koje smo bili ranije prisilno iseljeni.

Ostali stanovnici Ljute se još nijesu bili vratili, nakon iseljenja 25. septembra 1944. godine, dana kada su na Raškovom brijegu, partizani ubili Bogdana Matkovića, a Ljuta proglašena “mrtvom zonom”.

Partizani su iz Zalaza došli dan ranije na Ljutu, ne sluteći opasnost koja im je prijetila od fašista koji su , napuštajući Albaniju, prolazili ovom teritorijom.

Partizanski stražari su nas probudili s povicima “Bježite, napali su nas Njemci”.

U tom napadu su pale i prve partizanske žrtve, a mi smo se sklonili u neposrednoj blizini, gdje smo sačekali noć i sa još dvije porodice, pobjegli u Zalaze.

Njemci su započeli paljenje kuća, a prva na udaru, bila je kuća moga djeda, u kojoj je bio, kako sam kazao, smješten Štab II čete II dalmatinske brigade, a onda, redom do 20. novembra, predvečerja Dana oslobođenja opštine Kotor.

U evakuaciji prema Krivošijama srušili su stari most na rijeci Ljutoj.

Sedamdeset sedam stanovnika Ljute je ostalo bez krova nad glavom, a zapaljene su 34 kuće.

Ničim nije obilježen ovaj zločin i nikada plaćen onima koji su ostali bez krova nad glavom.

Ovo je sjećanje jednog od posljednjih koji su ovaj zločin doživjeli, ispričao je Pasinović.

24 KOMENTARI

 1. ..neobavljenog posla sa portala “javniservis.me” -na teme Miška Đukića-koje njemu život znače(sa potpisom Sekula)-u borbi za “autonomnu Boku” za spas budućnosti-djece “srba i hrvata”-kojima je pridodao i Grbljane-koji su takođe Bokelji-reče jednom jedan Humac na ovu istu Skalu?!
  Stigla jesen rana-osta Bjeladin brez medikamenata?
  Ništa novo-zato prontno pojačajte mu dozu soli-ka mu sabraći s’jeseni -da mu ne pozli?! Radi amortizacije DavnoNeKad -starog dva vijeka!

 2. …družinska skrivnost,Mitraljezki hvala,
  Tokaj,zakaj Bjeladin čilejiB on,
  Benovo spi in stock market,
  Vpraša:Mare,kjer je z glavo?
  Adio Humac in spati dobro!

  Analitičar in droge,
  Iskanje in zdravlje tegobi,
  Dve stoljetni stari,
  Prenašajo DavnoNeKad,
  Ker tebe,Bokelj ajilI droge ne!!!!

  Mitraljezki hvala od..trindvajsetega julija,1957 leta od Slona Ljubljana!!!

 3. Ovo je obray svijeh nas !!! Sramota je za potomke Ljui’ana i za sve postene koji su svoje kuce i st vari yatekli na zgaristima !!! Da se to vama koji ovako razmisljate dogodilo ne biste ovako razmisljali i ovakve nebulozne komentare davali !!!
  Sram Vas bilo sve nedolicnih komentara. Bravo profesore. A jos vise sram onih koji se okrecu od ovoga datuma !!!

 4. Danas, 11. novembra, je Dan Sjećanja, (Remembrance Day) Dan primirja u WWI.
  Niko da se sjeti, da je 6. novembra 1918., poslije 104 godinq austrijske dominacije u Kotor ušla srpska vojska, a sjutradan, 7. 11., u Herceg Novom, austrijski podmaršal Housek vojnički, dostojanstveno predao vlast potpukovniku Simoviću.

  “Ka Boki su se kretale jedinice 2. jugoslovenskog puka. Komandant puka potpukovnik Svetislav Simović stigao je u Kotor 6. novembra i dočekan od oduševljenog naroda. Žurio je da primi kapitulaciju Austro-ugarskih snaga od komandanta ratne luke Herceg-Novi podmaršala Houseka. Sa tim ciljem u Herceg-Novi su se uputili i italijanski oficiri. Potpukovnik Simović sa ađutantom i ordonansom pristao je u hercegnovsku luku ujutro 7. novembra. Dočekao ih opštinski načelnik i predsjednik Narodnog vijeća Jefto Gojković koji je zagrlio i bratski pozdravio svoje oslobodioce. Uputili su se u hotel “Boku” gdje se nalazila komanda ratne luke. Kraj cijelog puta od luke do hotela nalazili su se okupljeni Novljani.

  U hotelu “Boka” već su se nalazili italijanski oficiri. Noć ranije podmaršal Housek predao je ratni materijal Narodnom vijeću i tako je preduhitrena namjera Italijana. Potpukovnik Simović izjavio je: “Pošto je materijal predat Narodnom Veću, to istom ostavljam da ono i dalje njime rukuje, pošto su se već jugoslovenska vojska i mornarica u Boki Kotorskoj stavile na raspoloženje Srbskoj vojsci i srbskom komandantu.”

  Ispred hotela “Boka” čuli su se zvuci himne “Bože pravde”, a masa je prijetila da će ući u hotel “Boku”. Potpukovnik Simović, Jefto Gojković i podmaršal Housek pojavili su se na vratima hotela. Kad je podmaršal Housek vojnički pozdravio izvođenje srpske himne oduševljenje Novljana dostiglo je vrhunac. Ispred Hotela oslobodioce je pozdravio Biskup Frano Ućelini, načelnik Jefto Gojković, predsjednik Srbskog Sokola Jovo Sekulović i u ime omladine gospođica Danica Obradović. Oficiri su se htjeli povući u hotel, ali su ih oduševljeni Novljani na svojim rukama pronijeli kroz cijeli grad.”

  • Iz proglasa kralja Nikole na Badnji dan 1918. godine
   Posted on septembar 15, 2012 by Crnogorska pitanja
   CRNOGORCI!

   Kralj Nikola
   Kralj Nikola

   Tri godine su već otkada nas je rastavila teška sudba! Tri godine muka i iskušenja za vas u ropstvu, za mene u izgnanstvu. (…) Ja i vi bili smo iznevjereni od nekog, od kog smo imali razloga najmanje nadati se, za kog smo žrtvovali sve i kog smo spasli. Taj neko jeste (…) zvanična Srbija.

   Vama je poznato, da zvanična Srbija već odavno u Crnoj Gori nije gledala brata i drugara na zajedničkom poslu, nego protivnika, koga se je po nekom ludom shvatanju, trebalo otrsiti, tobož u interesu Srbije. Naoružani neobjašnjivom mržnjom prema Crnoj Gori i njenim predstavnicima i lišeni solidne moralne osnove, izvjesni političari iz Beograda, postavili su se, u politici prema Crnoj Gori na načelo: cilj opravdava sredstvo. Zvanična Srbija zaboravila je sve žrtve, koje je Crna Gora učinila za Srbiju 1914. i 1915. (…) Kada je neprijatelj, slomljen silnim udarcima udruženih Saveznika, napustio našu milu Crnu Goru, okupirala ju je, u ime vlade Srbije, njena vojska. Ona je ušla ne s grančicom mira i bratske ljubavi nego s namjerom da sruši najveće dobro svakog naroda i države – suverenitet njen, i da uništi njeno državno biće, koje je tekovina vjekovnih napora i krvavih borba Crnogoraca. (…) Skupila je takozvanu Veliku Narodnu Skupštinu na jedan nasilnički način, čije odluke nemaju nikakve važnosti, jer Velika Narodna Skupština i ne postoji kao ustanova po našem Ustavu, a kamo li da je nadležna da rješava o sudbini Crne Gore! Pa i ovakav zločin izvršen je prepadom, kukavički lišavajući od učešća u rješavanju o sudbini zemlje nekolike hiljade mučenika i heroja, koji se još ne bijahu vratili iz ropstva.

   Zašto sve ovo? Zato što žele stvoriti od Crne Gore jedan ili dva okruga srbijanska, kojima će oni gospodariti, a ne ravnopravnog brata. (…)

   Crna Gora je Crnogoraca. To je bilo, to će i biti. (…)

   (Neji. 24.12.1918, Glas Crnogorca broj 62/2-15.1.1919.)

 5. Alo, TI, sto ti je obraz opanak, postavi pitanje samom sebi i svome jalu, a u zagrade stavi familiju da joj sto ne prijene od tebe.
  Ko ‘oce da misli ka’ ti, grdji je od tebe……..
  Nisi ti za Boku nego kakvu vukoj………..dje nemas koga da brijes bez zileta

  • Bravo Mijo,
   nije ti on za Boku ne,
   jer da je, ne bi mjenjao odnosno pokušava da zamjeni kuću na Prčanj,
   za Trebinje,

 6. Sve je jasno kao vedar dan-kad su u pitanju nagoni-ciljevi pojednih komentatora?! Ko hoće odgovor- može ga naći u naslovu…..ovog komentara?!

 7. Zna se dobro zašto ploča sa imenima i prezimenima nije postavljena,
  mnogi od poginulih iako su bili pripadnici Partizanskih odreda ,
  NISU BILI KOMUNISTI,članovi Komunističke partije,
  Pa su se onda ploče postavljale ,za “Neznane junake i pale borce”
  jer komunistima to nije odgovaralo,postojala je doktrina,
  neistinita, da su se samo komunisti borili protiv fašista,
  a dobro se zna ko je i đe poginuo,
  Takva praksa je bila i u SSSR-u i u ostalim komunističkim državama,
  Nije mi jasno zašto je Altair koji je štovatelj “Draže” i njegovih djela,
  objavio tekst o imenima i mjestima poginulih,
  zaista čudno,vjerojatno ima on razlog za to,

 8. Uvaženi Altairu-“svako se češe đe ga zasrbi”? I na žalost-zbog toga,vi imate samo jedan problem-ne možete da odvojite vaš obraz i jezik od vašeg opanka i negovog uloška -obojka? Očigledno je,da u tim uslovima dolazi do sukoba interesa u vašim moždanima sa vašim komentarima(s’brda..s’dola?)?! Jer,da oprostite,ovo ste vi napisail-a ne ja ili neko treći:”Onda dođoše “partizani” kao pravi(veljim slovom?)Vandali i vandali.U žaru i euforiji pobjede…ukloniše Krilatog lava iznad Portala(sve sa veljim početnim slovima-stima li ga stima?)”! Izgleda uvaženi Altairu-za vas nepostoji više SFRJ-ali zato postoji i dalje propala-nestala okupatorska država Vencija i druge za kojima uzalud lečete(učili vas pogrešno kući-za lelekom?) iz pomahnitalih možđana-radi onih “vaših uzvišenih ciljeva”…:”SUBNOR i nekakav UBNOR”?
  Znate uvaženi Altairu,možda da vam bude bolje-ako na vrijeme ukabulite da trebate kupiti novo-ne i krivo ogledalo-koje će vam omogućiti da u njemu na javi ,konačno,ugledate originl primjerke mandrila-a ne fotose željenih individua-koje vam remete um-razum i raspoloženje?!
  Zato uvaženi Altairu,zapišite-zapamtite,da je vaš jezik nepresušna rijeka-a nekada muka za koju nemate adekvatnog lijeka?!

  • Ovako je govorio Dripnjak dok je bio u partizane hehehe
   Ko to postuje danas p3artizane koji su ubijali svoje roditelje radi casti komunisticke partije.
   Pravi rodoljubi su 1943 iz I proleterske mahom bjezali u cetnike kad su vidjeli gdje su i zasto se bore.
   Na zalost kasno vidjese.
   Sta je to dobro donio komunizam svima na teritoriju stare drzave?
   Mila? Momira? Marovica? zabranu shaha radi shahovnice? rata za Mir?
   Pljacka privatnog kapitala jer restitucijom su vratili imanja samo oni koji ih nisu imali u nasledje vec im sudije ostale iz komunizma dodijelise odrzajem. na milione m2.
   Pogledajte Kotor. Biser od grada nekadasnji.
   Ma da ga je Jo.. vodio bolji bi bio pa onda dalje en treba ni pricati.

   GRESITI JE ZLO, ALI JOS TEZE ZLO JE PORICATI POCINJENI GRIJEH

   Adio Mare i Adio Ljuto od kad “hercegoci” te okupirase gore nego njemci

 9. Dal je neko nekada Ljucanjima nadoknadio stetu-paljevinu izazvanu od strane Svapskih okupatora ,koje su sdusno sluzili-u svim okupacijama na ovim prostorima- preci mnogih potomaka-danasnjih “komentatora” po crnogorskim portalima?

 10. Con Dio hanno una bella gita al opanak “piccoli villaggi”-non c’e la vostra patrija,e li il sole riscalda si ms.societa pecore fanno! Zbog toga, očima treba više vjerovati-nego ušima!
  A skala radio Kotor,je tu-da uskladi sukobe interesa oči i uši-zar ne?!
  Dan,bijaše vedar..11.marta.2014 godine u 11:57 sati-Skala objavi:”Zahvalnost narodima bivše Jugoslavije mora naći mjesto za pomoć nakon zemljotresa iz 1979 godine”! Pošto je poodavno u modi:da obraz zamjenjuje opanak-a jezik obojak-modu je ,ipak, trebalo prilagoditi istini?!
  A istina je, da je komentator-“paćenik torture” od strane Vandala u “mala sela”-1941/1945(alternativa obrazu i jeziku),na zadatu temu-dana 12/03/2014 u 22:08 sati,između ostalog,kazao-prokometarisao: “Onda dođoše “partizani”kao pravi Vandali i vandali. U žaru i euforiji pobjede….ukloniše Krilatog lava iznad Portala….kao da su htjeli kazati da istorija Kotora počinje 21.11.1944 godine”!
  Ništa neobično-još manje čudnovato ponašanje,da nije njegovog predpotonjeg komentara,bolje reći:”udarnog ciljnog blej…”:ZA SRAMOTU SUBNORA i NEKAKVOG UBNORA”?

  • Prekršiću zlatno pravilo da se sa bu**lom nikad ne raspravlja.
   Ustvari neću raspravljati, samo ću, javnosti radi, pojasniti
   ono što obojku, opanku, opančini, naglavku, crevlji, cokuli,
   bakandži, bječvi, nazuvku, getama, uvijačima, šufericama nije jasno.
   Sve što mi obojak ovdje citira – opet ću ponoviti: Nijesu oni
   neustrašivi borci ginuli na bunkerima Grkavca, Velenjaka,
   Golog Vrha i Ledenica da bi ovi što su srećom preživjeli, poslije
   protjerivanja okupacione sile, po Kotoru rušili materijalna kulturna dobra.
   Upravo je datum iznad portala Glavnih vrata spomenik
   vandalizmu, a ne spomenik svim onim borcima koji
   su u krvavim borbama s neprijateljem dali
   najvrednije što su imali – svoje živote.
   Zato ću opet ponoviti, mišljenja sam da ona obilježja
   države koje više nema treba ukloniti, pa pročelje dovesti u
   stanju kakvo je stajalo od 1555. do 1944.godine.
   A imena svih onih boraca Druge dalmatinske i Prve
   bokeljske brigade, koji su položili svoje živote za
   oslobođenje Boke u oktobru i novembru 1944.,
   uklesati na jednoj Spomen ploči i svečano postaviti na
   već postojećem Spomeniku u Talijanskom parku.
   To je najmanje što Kotor treba učiniti, da bi se makar
   na ovaj način odužio ovim hrabrim ljudima i njihova imena
   sačuvao od zaborava za generacije koje dolaze.
   Takođe ću opet izraziti mišljenje da je za SUBNOR, UBNOR, ili
   kako li se već roje te boračke organizacije, neprimjereno što
   ni jedino ime palog borca na spomen obilježju u
   Dobroti, nijesu pravilno napisali. Osim toga, ko je spriječio
   da se navedu imena i ostalih stradalih u toj
   konkretnoj neprijateljskoj akciji?
   Možda je vrijeme da se nepravda ispravi.

 11. Transformacija-tranzicija..sve u jednom liku/u tri lika? Traži da se sa vrata od grada skinu :Grbi i datum oslobođenja Kotora 21.XI.1941-a na “drugu bandu” piše “odu onima” koji su mu-kako na ovom portalu neđe izbl..da su im “uznemiravali mala sela”-ribeli-čitaj Partizani(1941-1945)?
  Ove i slične “trnasformatore”-ovizi gore “sa brda ona”-nazivaju “sojlijama-nesojima prve klase…

  • Jole ne petljaj babe ti moje Mile,
   Zar si vec zaboravio govor tadasnjeg ministra Gvozdenovica koji je sa Majom bio u Veneciji prije par ljeta.
   Rece li jasno i glasno da su kotorani zvali mlecane da dodju i preuzmu grad a ne da su mlecani okupirali Kotor.
   Ako je ovo istina, a jeste, onda treba poslusati Altaira i vratiti krilatog lava da kazemo da smo i mi dio stare kulture, a ne kulture koja pocinje spajanjem Boke sa katunima.

   Tada bi se i nase jos uvjek bar neke dobrotske palace nasmijesile prisjecajuci se kako je nekad svega bilo.

   Jedrenjaka je bilo toliko da nije bilo mjesta u zalivu od njih.
   Steta nije bio niti jedan na Njeguse.
   Tamo je kralj Nikola gradio podmornicu da se spusti u Gurdic kad zagusti, pa onda da pobjegne za Italiju kod “lacmana”.

   Pa i Crnojevic je bjezao u Mlecane kad zagusti.

   Adio Mare i tebi Jole…Boga mi, ti ces i mene prezivjeti koliko se ne das….hehehe
   Koliko si tvrdogla…….

 12. Razni značajni a još više beznačajni datumi dan zečeva, kučaka, dan lažova, dan klovnova, dan kaktusa, dan pijata, itd imju svoje adekvatno obiljažavanje a sramotno ovakav zločin i ovaj datum samo u sjećanjima časnih i po kojeg medija radio Skale svake godine. Hvala i živjeli! Profesore još sto godina da nam svjedočite istinom i bistim umom.

 13. Noćas se navršava 70 godina od pogibije (noć između 7.- 8. novembra 1944.)
  hrabrih boraca Druge dalmatinske brigade na Ljutoj, Dobroti i u Orahovcu. Bilo je to vrijeme kad su se vodile krvave borbe na slamanju njemačkih bunkera na Golom Vrhu, Grkavcu, Velenjaku, Grebenu, Ledenicama… Sva ta isturena jaka utvrđenja koja je podigla još Austro-ugarska, Njemci su očajnički i disciplinovano branili, štiteći po svaku cijenu garnizon u Risnu, koji je čekao glavninu snaga iz Albanije za zajedničko planirano povlačenje preko Podgorice, Nikšića i Trebinja.
  Bataljoni Prve bokeljske brigade su uglavnom noću napadali pomenute bunkere. Borci Druge dalmatinske su, takođe noću, napadali i uznemiravali neprijatelja u samom Risnu,
  Grebenu, Perastu, Orahovcu. Izvjestan broj boraca Druge dalmatinske bio se tajno infiltrirao duž Dobrote, na Ljutoj i u Orahovcu. Očekivalo se skoro povlačenje Njemaca iz Risna, samo se nije znalo tačno vrijeme. Rukovodstvo Brigade je planiralo da zauzme most na Lutoj, (što bi bila samoubilačka misija) da ga brani ili digne u zrak, a to bi Njemcima otežalo povlačenje iz Risna uz teške gubitke.
  Snimivši danju kuće i tačke gdje su se borci sklanjali, Njemci su se u nekoliko peškereća na vesla tiho privukli noću u sitne sate i iznenadili Dalmatince. Samo u toj akciji te noći smrtno je stradalo sedam boraca.
  Razlog što ovo pišem nalazi se u činjenici da se prema tim poginulim borcima te noći i samom događaju učinjela jedna duboka istorijska nepravda.
  Naime, još davne 1956. godine SUBNOR Kotora podigao je na Krivoj ulici jedno, više nego skromno, spomen obilježje.
  Obilježje je posvećeno Stevu? Vlahoviću i petorici neznanih boraca, poginulih 7./8. novembra 1944. godine.
  Zašto „neznanih“, kad svaki poginuli borac ima puno ime i prezime ?
  Čak i ime Stevo NE IDE uz prezime Vlahović!
  Prema spisku poginulih boraca Druge dalmatinske brigade, pod br.
  1) –5220, Vlahović VLADO (Mihailo) rođ. 1919. u Trmanja (Rovci), kod Kolašina, Crnogorac, poginuo Ljuta, kod Kotora 7.11.1944. kao komandir čete .
  2) –1350, Dvokić STEVO (Petar) rođ. u Plavno kod Knina, zemljoradnik, Srbin, poginuo 7.11.1944. kao komandir čete u Dobroti kod Kotora.
  3) –5537, Županović Božo (Niko) , Vitaljina, Hrvat, poginuo 7.11.1944. Ljuta – Kotor.
  4) –4539, Soldić Mato (Vice) 1925., Cavtat, Hrvat, poginuo 7.11.1944. kod Dobrota.
  5) –1098, Dadić Mirko, iz Velika Milešina kod Sinja, Hrvat, zemljoradnik, poginuo 7.11.1944. u Dobroti.
  6) –4668, Šakota Radovan (Blagoje) rođ. 1920., Davidovići kod Bileće, Srbin, poginuo 7.11.1944. u Orahovcu.
  7) –4076, Račević Vlaho (Rade) Vitaljina, Hrvat, zemljoradnik, nestao 7.11.1944. kod Orahovca.
  Samo u borbama do pada Ledenica i protjerivanja Njemaca iz Risna 21. 11. 1944. god., poginulo je oko 45 boraca Prve bokeljske brigade i oko 75 Druge dalmatinske brigade.
  Za sramotu SUBNORA i nekakvog novog UBNORA, ti hrabri ljudi nemaju ni danas
  dostojnu spomen ploču na dostojnom mjestu, bar sa urezanim imenima.
  To je najmanje što ovaj grad, pardon – naseljeno mjesto, mora učinjeti za ove ljude koji su položili život za našu slobodu.

  • Bravo Altair

   Nisam znao da su podaci poznati. Trebalo je postavit spomen plocu, A Ljucanjimaje trebalo nadoknadit kuce. Od Njemacke se nesto navodno dobijalo za ratnu ostetu

  • Izgleda da su svi borci izginuli uzalud jer su se Njemci svakako povlacili !!! Trebalo je samo sacekat i sami bi se povukli. Zasto se onda napadalo i ko je to naredio nije mi jasno?!

 14. …moj dragi profesore-iz rane moje mladosti-kada si mi predavao-učio me jednom predmetu(uzalud-nesta i država i taj naš predmet?) u”Zetsku plovodbu”?! Na Račete?
  Dok smo imali jednu državu-kakav je takva je-ali bila je i ponos i dika-i na ultimu zastiđe! A danas mnogo država-i mnogo više boračkije organizacija na malenom prostoru-prostoru od bruke i zastiđa? Zagađenom prostoru?!
  Na žalost,oni koji su nekada znali što je pošteno-nepošteno-danas znaju samo za “boga”-od kojega su nekada bježali kao đao od krsta? I usput bili trabanti-onima koji su u Boga iskreno vjerovaliko i slave slavi?
  Zato nam se i dešava-da neznamo :ko nam je oslobodio i kad je oslobodio-i od koga je oslobodio našu užu domovinu?
  Meni ostaje da konstatujem-država nije zvečka-nego ozbiljna rabota-koja ne stanuje(do daljnjega?) na ovim našim”zaposjednutim prostorima”-po naški rečeno:”OKUPIRANIH”-od strvinara-đorđina..EVO VIŠE OD KVARTA OD VIJEKA?!!!

  • Drzava je bila ozbiljna rabota dok smo imali zvijezdu petokraku na drzavnoj zastavi a sve ovo danas je lakrdija. Onda se moglo zivjet ali se pazilo sto se zborilo a danas mozemo lajat koliko god mozemo ali su nam dzepovi prazni. Isto je u svakoj od republika-drzava bivse SFRJ.
   Ljuta je stradala,nazalost, ali je zato danas Ljuta lijepo sredjena sa pontama koje su zatvorene odradama i kapijama koji u pretvoreni u dnevne boravke imucnih.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]