David: Antisemitski pamflet “Protokoli sionskih mudraca” velika sramota za podgorički Međunarodni sajam knjiga

0
Filip David

Pamflet “Protokoli sionskih mudraca”, jedno od najozloglašenijih antisemtiskih djela, prodaje se na ovogodišnjem Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

To je, naglašava u razgovoru za Gradsku radio – televiziju beogradski književnik Filip David, velika sramota za sajam, jer su se ogranizatori, kako je istakao, morali obavijestiti o zločinačkoj literaturi koja je doprinijela stradanjima u Drugom svjetskom ratu, ali i prije toga.

Takva knjiga, upozorava David, pojavljuje se u sredinama koje su izrazito nacionalistički orjentisane i gdje ta propaganda, kako dodaje, još uvijek ima uticaja.

Na štandu “Akia Mali princ”, pored štiva za najmlađe, religijskih knjiga i filosofskih spisa, prodaje se i antisemitski pamflet “Protokoli sionskih mudraca”, koji je, kako ističe književnik David, odavno zabranjen u svijetu. Ali, dešava se da ga izdavači krišom štampaju i, kako kaže, “drže ispod tezge”.

“To je jedna od najozloglašenijih antisemitskih knjiga. Jedna takva knjiga, ako se pojavi u zvaničnoj prodaji, kompromituje sajam i organizatore. To je zločinačka literatura koja je doprinela stradanjima u Drugom svetskom ratu, ali i mnogorbojnim progonima stanovništva jevreskog porekla”, ukazuje David.

Nema opravdanja

Sabeogradskog štanda nijesu željeli pred kamerama da kaže odakle u prodaji, na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, takav pamflet, pod izgovorom da im je “knjigu donio neki čovjek”. To, upozorava David, nije opravdanje.

“Ne može se neko opravdavati time da nije znao o čemu knjiga govori, koja je bila njena svrha i šta je bila posledica takve literature. Bazirala se, uveliko, na teorijama zavere, da Jevreji vladaju svetom i da je njihov konačan cilj, osvajanje sveta i osveta za sve ono što su trpeli godinama”, naglašava književnik David.

Knjiga oslikava političku situaciji

Prodaja takvog djela na Sajmu knjiga i obrazovanja, govori i o političkim dešavanjima u zemlji, ocjenjuje David.

“Ako je knjiga u zvaničnoj prodaji, onda to puno govori i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, jer se ta knjiga pojavljuje u sredinama gde ekstremni nacionalizam uzima maha. Može se prodavati ekstremnim desničarima ili ljudima koji nisu obavešteni šta knjiga znači”, ukazuje David.

Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja 8. maja otvorili su premijer Dritan Abazović i ministarka kulture i medija Maša Vlaović koja je tada poručila da veliki broj izdavača iz Crne Gore i regiona, svjedoči da nikoga nije oblikovala jedna nacionalna kultura ili identitet.

Ipak, na nekim štandovima na sajmu, to, očigledno, nije poruka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]