David Niković : Praistorijski crteži u Lipcima nedostupni i u fazi postepenog nestajanja

3

David Niković

Stijena Lipci nalazi se u sredini prirodno formiranog amfiteatra iznad naselja Lipci, na sjevernoj strani risanskog zaliva u Opštini Kotor.

Stijena Lipci je arheološki spomenik kulture II kategorije, jer se na okapini stijene nalaze praistorijski crteži, koji prikazuju scene lova na jelene, simbolični znak izlazećeg sunca, kao i neke druge simbole.

Te oslikane scene, prema nalazima nauke, ne predstavljaju samo prikaz stvarnosti, odnosno ilustraciju zanimanja – lova, nego i kultnu predstavu u vezi sa njim.

Slikarstvo na okapini Lipci predstavlja najkompletniji ansambl balkanske praistorijske umjetnosti, na kojem se može proučavati daleka epoha duhovnog života stanovništva Bokokotorskog zaliva.

Slikarstvo u Lipcima, nastalo u VIII vijeku prije naše ere, je drugo po starini na Jadranskoj obali.

Zbog hronoloških i drugih vrijednosti značajnih za poznavanje kulturne prošlosti, slika na stijeni okapine u Lipcima, zaslužuje izuzetnu pažnju, odnosno da lokalitet u kojem je ona milenijumima opstajala, bude na adekvatan način zaštićen, proučen i prezentovan javnosti.

Uprkos brojnim pokušajima mještana i mjesne zajednice Morinj proteklih godina nije se apsolutno ništa uradilo povodom izgradnje puta i zaštite praistorijskih crteža u Lipcima.

Do crteža se stiže veoma nepristupačnom kamenitom stazom, koja predstavlja gotovo nemoguć izazov naročito za starije turiste koji svakodnevno posjećuju ovaj lokalitet i vraćaju se razočarani i začuđeni.

Mali broj onih koji uspiješno stignu do krajnjeg odredišta su ponovo u čudu kako su crteži potpuno nezaštićeni i dostupni svačijoj ruci.

Što se može veoma lako i primjetiti brojnim ogrebotinama i ostećenjima na crtežima kojih je iz godine u godinu sve više.

Značaj izgradnje ovog puta je izuzetno veliki prije svega u turističkom smislu.

Brojni gosti koji svakodnevno dolaze iz Dubrovnika bi imali idealnu pauzu prije posjete gradu Kotoru, mogli bi uživati u svemu onome što pruža praistorijsko nalazište u Lipcima, a nakon toga nastaviti svoje putovanje ka samo 4 km udaljenim rimskim mozaicima.

Dakle mogli bi proširiti turističku ponudu grada Kotora.

Korist je višestruka.

Pored toga, mještani bi izgradnjom puta mogli valorizovati i njihove privatne parcele, pa je to razlog više zašto bi se odrekli naknade eksproprijacije ukoliko dođe do izgradnje puta.

Konkretne stvari koje bi trebalo uraditi:

  1. Nastaviti izgradnju postojećeg puta u duzini od nekih 350m kako bi se manji turistički autobusi uključili na glavnoj magistrali, posjetili praistorijske crteže i kružnom putanjom se vratilili do kružnog toka u Lipcima i nakon toga nastavili svoj put prema rimskim mozaicima.
  2. Adekvatna zaštita crteža, i signalizacija.
  3. Postavljanje turističkog vodiča za ovaj lokalitet.
  4. Postavljanje klupa

Mještani su spremni da pomognu i podrže izgradnju puta, takođe su spremni da se odreknu naknade eksproprijacije što bi značajno umanjilo troškove izgradnje istog.

Iskreno se nadamo da će se pronaći sredstva kada bude rebalans budžeta za opštinu Kotor, ili da će se ovaj projekat uvrstiti u javnu raspravu za sledecu godinu, što je jedan od predloga Direkcije za izgradnju.

Apelujemo na nadležne organe – Opštinu Kotor, Direkciju za uređenje i izgradnju Kotora, Ministarstvo kulture, Zavod za zastitu spomenika kulture – krenimo u izgradnju puta i zaštitu ovog lokaliteta koji će Opštini i građanima donijeti brojne benefite u oblasti turizma i šire.

Praistorijski crteži u Lipcima polako, ali sigurno nestaju tragom vremena i ljudske ruke.

David Niković, predstavnik mještana

3 KOMENTARI

  1. Bravo , Ovo je konačno pravi komentar po meni. Tako tre4ba gledati na našu zbilju i izražavati svoje mišljenje. Baer ja tako mislim.
    Zabrinuti takođe sam zabrinuta!

  2. Tačno zabrinuti,slazem se ali treba napadati i naše u zaštitu spomenika,treba sve državne institucije prozivati jer uhljebi koji su se ucaurili na državnu platu ne znaju ni 1%Bokeljske ostavštine,dok mi domicilni narodi sa ovih prostora gledamo kako nam mogu slobodno reći poluobrazovana elita uništava bogastvo nasih predaka,ćuteći to odobravamo,nekad se pit koji su gori mi ili oni.

  3. Godinama stoji natpis: Praistorijski crteži” ali nema toga turiste koji može da se barem približi ovom spomeniku praistorijske kulture. Ja sam stanovnik Kotora, i uvijek kad prođem kolima pored Lipaca poželim da jednom vidim taj nevjerovatan trag kulture jednog naroda koji je ovdje živio prije više od 2800 godina, ali uzalud. Jednako kao što je uzalud poželjeti da se uredi put do San Giovannia, stepenicama pored Škurde, pročisti stari crnogorski put serpentinama pored rijeke, do Špiljara i dalje do Njeguša. Ne tužim za to Zavod za zaštitu spomenika kulture, za sve treba osim inicijative i sredstava, tužim one koji ta sredstva mogu obezbijediti, da bi se pokazalo ko smo i gdje živimo. Jer jedno je napraviti kuću i hvaliti se da je tvoja, a drugo i mnogo teže je održavati ono što ste ti ili tvoji preci napravili.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].