Đe smo ovo i skim li smo?

5
Nevera u Kotoru ili ti cerveni meteo alarm po novome

Kad crveni meteo alarm udari na Kotor

Sastavilo se nebo i zemlja. Duva neka mješavina južnog vjeta. Kiša pada u naletima. Odjednom jak pljusak, pa prestane, taman toliko koliko je i pljusak bio. Potom sve ispočetka. I tako od sinoć.
Kotor opustio. Nema naroda ni za lijek. Doma je ili po kafićima prepričava crnogorski društveno politički rijaliti. Ima ih koji su i na rabotu svrnuli. Onu državnu, razumije se. Još se jedino tamo pije kafa, duvani i ogovara.
Na vrata od grada, čekajući da pasa refuo od kiše, vremešni Kotoranin cupka nogom po pragu od suvenirnice. Ne preš mu se. Gleda kako se rijetkim prolaznicima od jakog vjetra prevrće lumbrela, pa onako za sebe prozbori:
– Kiša je ovo. Nikakav smak svijeta. Ovaj narod je poludio skroz. Crveni meteo alarm vele. Kao da oće da nas prepanu. Ne znaju oni kako je u Kotor znalo da pada. Ulicama su potoci tekli. A kod pozorište rijeka. Nijeste mogli ni uć ni izać iz grada. Do po auta voda. Koje li bi boje taj alarm bio? Može bit modre, ili kafene? E, moj. Sve će ovo đavo odnijet.
Viđe li kako su ovi pametovi zakači ove bandijere od krnevala na po koplja, kao da je krepao pa će mu se činjet veo. Fale samo mužikanti sa onijem posmrtnim maršem. E, bene! Ko je ovo smislio treba mu po turinu dat, zbori Kotoranin onako sam sa sobom.

U neku uru, od opštine nalijeće potpoteštatica. To je ona nadaleko čuvena kićerajka, spremačica, svađalica, kulturološkinja, vladikoznalka, muzikoekspertica, apstraktnoslikarica. Stade prije nego će nastavit, da sačeka multipraktika koji joj ide u susret.

-Viđe li kako nam ne da  ovo vrijeme da noćas feštamo, reče nervozno potpoteštatica.

-A ne mari, veli multupraktik. Ne sjekiraj se. Važno je da u onu neđelju svane dan. Da spalimo krnja i završimo rabotu kako Bog zapovijeda.
No viđi kako ove bandijere lijepo figuraju. Baš smo se dobro sjetili da ukrasimo stubove od elektrike. Ovako je svečanije. Oni prije tebe ništa nijesu znali. Njima je to bilo za sprdnju. Zborili su da ne treba ništa kupovat no da se krpimo sa onim što imamo. Nijesi im ni cent moga izmamit. A s tobom ljepota. Koliko ti se reče, toliko siplješ. Tako pravi rade. Da te nema, i one vjenčanice u Centar, od ovoga ništa ne bi bilo. Ostali bi za sprdnju.

Kad je šćela potpoteštatica da izusti koju iz bogatog repertoara, uskoči onaj Kotoranin što je onako osuo malo prije, više no ovaj crveni alarm.

-Vala ne znam ko je ovo učinio, ali svaka mu čast. Ljepše nijesam vidio ni u Prag, ni Veneciju a ni Beč vala. Proputovao sam svijet i nagledao se svega, ali ovo, divi se Kotoranin koliko god može.

Milo potpoteštatici pa će: Kako ko je? Valjda ja i mi. I multipraktik, razumije se.
No, kad tako zboriš i kad prepoznaješ pravu vrijednost, ako imaš kakvu nevladinu organizaciju svrni  na prvi sprat u opštinu da podigneš zaslužene šolde za ovaj projekat oduševljenja. Tamo će te dočekat ona, i sve će ti učinjet. Idi ti a ja ću nju zvat.
-Mogu li i ja, u male prozbori multipraktik.

-Muči tu jadove, razdera se potpoteštatica. Ali ti je malo ovo što si dobio? Bolje malo pripazi.

Ode Kotoranin pud opštine a multipraktik da popravlja nakrivo nasađene zastavice.

Potpoteštatica se zadrža još koji minut samozadovoljavajući se od ljepote koja joj iskri pred očima.
-Bože, hvala ti što si me poslao da spasim dušu ovome napaćenom gradu.

-Amin začu se iz grla cijela naroda kotorskog.

Naravoučenje Kotoranina: Sa svakim lijepo a ni sa kim iskreno!

Pa ti viđi, šjor moj.

Slavko Mandić

5 KOMENTARI

 1. E moji ljudi, oćete da sve bude kao prije 50 godina. Ko je kriv, i vama i meni što smo ostarili. Ja sam se rodio u Kotoru i prije neki dan mi je falilo 20 centi da platim kokošku. I rekoh, lako ću ja, ima nas kotorana u gradu svugdje, samo da potražim. I tražim ja po Kotoru, obišao ga svugdje i tek kada sam se vratio na pjacu našao sam jednog, ali ne iz grada nego iz Škaljara, koji mi je dao 20 centi da bi platio kokošku. I rekoh, dabome, kotorani su napustili grad u zidinama i sada po kojeg nađeš samo u okolini. A tako je i sa svim feštama, da nije bilo onih 15 autobusa iz Splita, Dubrovnika, Zadra, onih tivćana i budvana i novljana, zar mislite da bi bilo koga na procesiji za Svetog Tripuna? Ajte molim vas, vi još živite u prošlosti i ne shvatate da ste i sebe i djecu do sada usmjerili na jedno novo doba, jedan novi život, a vaše je ostalo samo da se odselite, bilo u neki drugi grad ili selo, ili da se potašulate na otomanu i čekate da grane proljeće, onda če biti toplije, pa će možda izmiljeti neki preostali kotoranin i imaćete sa kim da pričate.

 2. Na stranicama TO i Kulturnog centra su objavili fotografije koje najbolje pokazuju kako i u kojoj mjeri su organizatori abrumali gradjane da prisustvuju otvaranju karnevalskih festi sa sve zastavama na pola koplja. Šaka jada Kotorana! Vjerujem da su gradjani konacno shvatili da se crveni alarm brzo upali ali isto tako jos brze utuli. Vrijeme je majstorsko reseto pa ce ubrzo prosijati sve one koji su ” uhvatili 5 minuta slave” zajedno sa multiprakticima koji su poput kameleona ugodni svakoj novoj metli.
  Odlican tekst, bravo!

 3. Ovaj grad je ugasio DPS još odavno,nego to neki neće da znaju.
  Pričate o novoj vlasti?!Slažem se,slabo rade.To što oni slabo rade ne smije biti alibi da se DPS vrati na vlast.
  Ako je ko više političkog i ekonomskog zla i štete nanio Kotoru to je bivša vlast DPS i SDP.
  Ali koliko vidim po rezultatima zadnjih izbora,Kotorani najviše vole DPS i dva SD(P)-a.
  Ovdje se priča o nekakvim karnevalskim zastavama,pizdarijama a na drugu stranu imate uništen Fjord,prostor URC-a,Jugopetrol i da ne nabrajamo sva nepočinstva bivše vlasti na čelu sa Djukanovićem i njegovim lokalnim poslušnicima Ćatović,Sudjić,Kašćelanom i ostalim doktorima opšte prakse.
  Samo neka je fešte i ala maka papalade za samozvane fetive Kotorane……i da jašemo irvasa na vrata grada!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].