Đe velika zvona zvone, tu se malo Bogu mole

6
prof. dr Rade Ratković

Srpska pravoslavna crkva je jedna visoko politizovana organizacija i ona svoje preporuke, čak i vjerske, daje u skladu sa političkim i nacionalnim interesima.

Ne treba zaboraviti da je u srpskom vjerskom zakonu, član 11, u zadatak da ova crkva ne bude propovjednik hrišćanstva, što je njena osnovna obaveza, već da se bori za srpski identitet svuda gdje su Srbi, nezavisno od toga da li u državi Srbiji ili negdje drugo. Data joj je potpuno svetovna i politička uloga, što je nespojivo sa crkvom. Kuriozitet nedavnih izbora u Crnoj Gori je da je Srpska pravoslavna crkva vodila političku kampanju čitavih osam mjeseci prije izbora, objašnjava u emisiji „Skalin parapet“ Skala radija dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

U tu kampanju je bila uključena i država Srbija preko svojih zvaničnika, na jedan suptilan način, i preko medija. Kampanja se i sada nastavlja, kao da izbori nijesu završeni. Ali, znamo da je to zbog predstojećeg popisa, naveo je on.

Ti crkveni skupovi bili su bučni, sa velikom zvonjavom, kaže Ratković, podsjetivši na izreku Svetog Petra Cetinjskog koji je za takve namjere bučnog ispoljavanja vjerskih ili političkih stavova kazao: „Đe velika zvona zvone tu se malo Bogu mole“.

Ne damo crnogorske svetinje Crnoj Gori je kontradikcio in adjekto, ali se na to napalio veliki broj ljudi, zahvaljujući upornim dezinformacijama iz velikog broja medija i ne reagovanju crnogorskih institucija.

Zbog čega se to desilo, Ratković ne množe sa sigurnošču da tvrdi, pitajući se da li je to zbog nesposobnosti ili iz straha, ili zbog toga što su politizovane institucije koje nijesu dobile signal od političkih organa da rade svoj posao, pa su se ućutale.

Sve u svemu, to je jedna tužna priča, mišljenja je Ratković.

Glavna, odnosno tri nelegitimna igrača na ovim izborima koji su odlučujuće uticali na izborni rezultat bili su država Srbija, njena Srpska pravoslavna crkva i medijski koncern Vijesti, a njihov favorit je i mandatar za novu vladu Zdravko Krivokapić, smatra Ratković.

On pretpostavlja da će o tome biti riječi kada bude finalni izvještaj posmatrača OEBS-a.
Za koncern Vijesti, Ratković smatra da se nije dominantno bavio objektivnim informisanjem građana, već je imao svoje političke favorite, što je bilo i očekivano.

„Lično mi je veoma žao, s obzirom da svi znamo istoriju, počev od Monitora koji je jako pozitivno odigrao u vrijeme 90-ih i bio naš svjetionik medijski. Tada svjetionik, a danas mrak, što dokazuje i prvo pero  Monitora i Liberala tada, Veseljko Koprivica, koji je konačno napustio Monitor jer više nije mogao da izdrži, iako je dosta trpio. Nije želio da vjeruje da ovo što se dešava je toliko u suprotnosti sa novinarskom etikom čiji je on sigurno dobar reprezent. Koprivica je sam  uređivao  list Liberal. Zvali smo ga čovjek redakcije. Iako je bilo partijsko glasilo, Liberal je imao više objektivnosti nego danas mnogi, takozvani nezavisni mediji, rekao je Ratković.

Iako imamo dobru infrastrukturu zakonsku i Ustav, niko se ne obzire na ovo što je jasan pokazatelj da institucije ne rade svoj posao.

Sada je vrlo važno, smatra Ratković, da budemo koncentrisani na ono što slijedi. Da je na izborima situacija bila obrnuta, sa mršavom ili sumnjivom većinom, imali bi danas litije od Kotora pa do Durmitora.

Po njegovom mišljenju sada su pozitivni impulsi usmjereni na kohabitaciju za koju su najviše zaslužni predsjenik države i predsjednik Skupštine Crne Gore.

Ako se spušti lopta i poštuju zakoni, onda treba da sarađuju sve grane vlasti, da ne bude po onoj – izgubili smo izbore, proglašavamo ih nelegitimnim i nelegalnim i nećemo u Skupštinu. Ako Skupština ne može da funkcioniše, ona skače na jednu nogu ako je u njoj samo pozicija. Opozicija ima veoma važnu ulogu i možda je ovo šansa za očiglednu lekciju opoziciji. Nijesu to poražene snage koje treba dotući, saopštava Ratković i dodaje da to nijesu dva sela koja igraju fudbal i jedni pobijede, pa im je malo što su pobijedili nego pjevaju: “neka što ve dobismo, no vi noge slomismo”.

Nova vlast je najavila da će imati ekspertsku vladu. Međutim, ovo šte se dešava je neuobičajeno jer, ako je mandarat dobio mandat da sastavi vladu, onda treba da pozove partije i pita koga mu predlažu, a on odlučuje. U suprotnom, što će onda mandatar.

On treba da pravi svoj tim, vodeći računa između ostalog, i o nekakvoj političkoj ravnoteži, sa osnovnim ciljem da njegov tim sprovede  program koji još ne zna crnogorska javnost, kaže Ratković.

6 KOMENTARI

  1. PROFESORE.SPOMINJETE “VELJA ZVONA”?…DA SE SLUČAJNO NE SJEĆATE 199O-NA TV POLITKA..U BIOGRAD KAD SU “ZVONILA VELJA ZVONA”(ČIJA?ZNATE LI?)I BUDILA “PRIMORSKO BRCKE SER BALJE”-DA SU ..:”CRNOGORCI PONOSNI NA SER BPSKO PORIJEKLO I CRNOGOSKU (KNJIŽEVNU) DRŽAVNOST-A OSOBITO NA SLAVNU-(PAŠTROVSKU-PRIMORSKU ) SER BPSKU ISTORIJU…”?!

    KOLIKO ISTINE U GORNJIM PITANJIMA-TOLIKO “LAŽI O LODAMA I SVETOME SAVI-1916.GODNE-AD SE U BOKI(KOTORU) SLAVILE LODE I SVETI SAVA-AKONTO “ZAUZEĆA LOVĆENA-RUŠENJA SVETOGA GROBA-KAPELE NJEGOŠEVE I ZAROBLJAVANJE -DVA TOPA OD NEPRIJATELJA-NA PESTINGRAD(DATI OD CRNOGORCA-VJEČITIH ŠLJEGLIH”-NA SVOJE D U K LJ A N S K O-MORE..EVO VELE 1O-12 VJEKOVA?!

  2. Ona od sv.Duja su nahveća, ova Kotorska od obije crkve, su prenaglašena, ionako ih niko ne benda ni za šća !

  3. Krivokapić i njegov tim ha ha ha.Ne sprdajte se.
    Neka barte dovede popove i podijeli im resore i konačno završi posao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]