DEFISHGEAR sastanak partnera u Kotoru

0

U okviru IPA Adriatic projekta “Sistem upravljanja napuštenim ribarskim alatima u Jadranskom regionu” – DEFISHGEAR koji se realizuje u sklopu prioriteta “Prirodni i kulturni resursi i prevencija rizika”, a u okviru mjere “Zaštita i unapređenje morske i obalne životne sredine”, kotorski Institut za biologiju mora organizuje dvodnevni sastanak svih projektnih partnera iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Grčke.

Sastanak će biti održan u Kotoru u hotelu “Cattaro“ 2. i 3. marta.

Cilj ovog sastanka je da se prezentuju dosadašnje aktivnosti i rezultati istraživanja koji se odnose na procjenu količine, vrste i distribucije otpada na području Jadranskog mora.

Istraživanjima su obuhvaćene procjene stanja u nekoliko različitih dijelova morskog ekosistema – od procjene količine i distribucije otpada na morskom dnu, preko procjene plutajućeg otpada, otpada na plažama, analiza mikroplastike i analiza makroplastike u bioti.

Važan segment projekta odnosi se na procjenu količine napuštenih ribarskih alata i upravljanja istima, odnosno procjene mogućnosti reciklaže napuštenih i/ili neupotrebljavanih ribarskih alata.

Prve procjene ukazuju na alarmantno stanje morskog ekosistema kada je u pitanju otpad u moru, pa se nadamo da će rezultati projekta dati jake argumente i uticati afirmativno na donosioce odluka da se problem otpada u moru riješi uvođenjem ove problematike u zakonodavni okvir, a u cilju očuvanja zdravog morskog ekosistema i zdravlja ljudi.

Realizacija projekta je počela 1. novembra 2013. i trajaće do 30. septembra 2016.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].