Deinstitucionalizacija pacijentkinja sa mentalnim oboljenjima

3
Paula Petričević

Paula Petričević

Paula Petričević

Centar za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” iz Kotora je početkom ove godine počela da radi na sprovođenju  projekta van izolacije, ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima.

Vodeća organizacija u ovom projektu je Akacija za ljudska prava iz Podgorice u saradnji sa partenrskom NVO iz Budimpešte koja ima ekspertizu u ovoj oblasti.

Projekat se realizuje uz podršku delegacije EU u Crnoj Gori.

Osnovni fokus ovog projekta je smanjenje socijalne distance u odnosu na hospitalizovane pacijente i uopšte u odnosu na osobe sa mentalnim oboljenjima, objašnjava za Skala radio Paula Petričević, aktivistkinja Anime.

Jedan od važnih segmenata ovog projekta je i monitoring poštovanja ljudskih prava hospitalizovanih osoba, ali isto tako i pronalaženje, formulisanje i osvajanje nekog od modela deinstitucionalizacije pacijenata, takozvanih socijalnih pacijenata čije zdravstveno, odnosno mentalno stanje ne zahtijeva dalju hospitalizaciju, kaže Petričevićeva.

Ovih pacijenata u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici je veliki broj što predstavlja značajno opterećenje za cjelokupan sistem.

Projektom je obuhvaćeno i nekoliko istraživačkih komponenti, jedna se tiče odnosa opšte populacije prema osobama sa mentalnim oboljenjima, a druga je  vezana za iskustva i život pacijentkinja, žena sa mentalnim oboljenjima u hospitalizovanim ustanovama zatvorenog tipa.

Još jedan interesantan dio ovog projekta, po riječima Petričevićeve je tzv. Podgrantiranje, odnosno raspisivanje konkursa za lokalne organizacije koje bi mogle da predlože neke aktivnosti koje bi se radile u okupaciono radnoj terapiji u okviru bolnice.

Osnovni cilj je izlazak ovih osoba iz bolnica čije stanje ne zahtijeva dalju bolničku brigu i njihov povratak ili u porodice ili u institucije nekog drugog tipa.

Ovaj proces zahtijeva ozbiljnu strategiju i potrebna  sredstva, zaključila je Petričevićeva.

3 KOMENTARI

  1. Oh ojj pola.fini je receno.mi anrhisti bi odavno pustili ludake Na ulicu.zaboravila si devedesetih kad su Nam zbog nedostatka ljekova onako izdani kucali Na prozore.treba djecu celicit a NE ih slat Na chello .sves ti u pravu a Paz da GA NE dobijes Na lijepe

  2. “Jedan od važnih segmenata ovog projekta je i monitoring poštovanja ljudskih prava hospitalizovanih osoba, ali isto tako i pronalaženje, formulisanje i osvajanje nekog od modela deinstitucionalizacije pacijenata, takozvanih socijalnih pacijenata čije zdravstveno, odnosno mentalno stanje ne zahtijeva dalju hospitalizaciju, kaže Petričevićeva.”
    Било би хвале вриједна иницијатива ако би госпође из Центра за мировно женско образованје провјериле код МУП-а, да ли те “хоспитализоване пацијенткиње” посједују Л.К.? Мишљења сам да би тај документ требале посједовати. Но, оно што је најбитније у цијелој причи, ДА ЛИ су уписане у Бирачки списак ЦГ??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]