Deković: Apsolutno ignorisati retoriku koja dijeli ljude i podstiče mržnju

15
Zvonko Deković

Zvonimir Deković

Retoriku koja se ovih dana čula na skupovima stogodišnjice oslobođenja i prisajedinjenja Boke i Crne Gore Srbiji, apsolutno treba ignorisati, kazao je gostujući u Skala radiju Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

“Istina, izjave poput one da su u Boki Kotorskoj svi Srbi, i to na žalost onih koji bi trebali da mire, a ne da raspiruju mržnju među ljudima, su tendenciozne i potpuno besmislene. Boka Kotorska je višenacionalna zajednica, a uglavnom dominantni hrvatski narod koji živi u Crnoj Gori je autohtoni narod koji je u Boki svoj na svome, sa svim drugim narodima koji su ovdje živjeli i koji su sada, dakle sa Crnogorcima, Srbima i svima drugima”, kazao je Deković.

“Najbolji dokaz je katedrala Sv. Tripuna u Kotoru iz 1166. godine, najstarija katedrala koju su Hrvati gradili na istočnoj strani Jadrana. Priča o srpskom moru i ostalo, je više politikanska priča koja služi za neko jednokratno poštapanje i ništa više od toga”, navodi on.

“Crna Gora je članica NATO-a, zakoračila je gotovo i drugom nogom u EU i tu prestaje sva priča ovakve vrste. Priče onih koji ovih dana sa skupova poručuju nijesu ozbiljne, premda postoje aspiracije država koje nemaju dodira na more, izlaska na toplo more. Ja ih razumijem u tom kontekstu ali Crna Gora na svu sreću nije jednonacionalna država, tako da ta sintagma – izlazak na srpsko more, koja se provlačila kroz cijelu ovu proslavu ne negira samo Hrvate već negira sve druge narode ovdje”, rekao je Deković.

“Hrvatska nacionalna zajednica se jasno iskazala i opredijelila 2006. godine na kojoj je strani. Aklamacijom, 99% Hrvata je glasalo za neovisnu Crnu Goru, za CG u NATO savezu i koja će biti ravnopravna članica u EU. Kada se formirala Hrvatska građanska inicijativa 2002 godine kao politička stranka Hrvata u Crnoj Gori i kada se ova država zvala Srbija i Crna Gora u programu HGI upisali smo odrednicu da se zalažemo za neovisnu Crnu Goru u NATO-u i evropski integriranu“, kazao je Deković.

Na pitanje Skala radija zašto opozicija Kotora, Tivta i Herceg Novog nakon ovakvih poruka sa skupova nije progovorila da kaže, opomene i izrazi svoj stav, Deković je odgovorio da smatra da su takve poruke opozicioni subjekti smatrali nevažnim.

“Stoga je najbolja varijanta ignorisati takve izjave s tim što smo mi dobili potpuno jasne poruke od premijera, a u koaliciji smo i u vlasti na državnom nivou, tako da HGI kao politička stranka Hrvarta u Crnoj Gori apsolutno poštuje svoj koalicijski sporazum. Ne samo što dijelimo nego i želimo da dijelimo i ono što je lijepo i ono što je manje lijepo u Crnoj Gori i cijelom crnogorskom društvu. Stojimo iza takvih izjava premijera i DPS-a, kao našeg koalicijskog partnera na državnom nivou“, poručio je Deković.

15 KOMENTARI

 1. Stvarno, sto dovodite ovakve istoricare i predstavnike Hrvata, pa u Tivtu zbog ovakvih ne mogu sakupiti ni 100 glasova. Bas jedan tip od interesa za punu lisnicu.

  • Posli su rvati apiko Carana.
   Ovi je samoproklamovani, a i
   Cokolinda je po Briselskpj “estradi”,
   kako veli Mesic.
   A i Stripe nikako da bradu obrije.
   Ima tunan nesto ispoda, od 70ih,
   tatoo !
   A ne smin Vi tutto spiegat.
   Mozda Jol znade !

  • Dragana ne lupetaj…ti u ovom bivsem pituru ne vidis ono što je Skala u njemu vidjela…citaj malo izmedju redova…eto i mene je zacudilo okle ovaj ovde sa takvim neznanjem…sad mi je jasnije posle par komentara

  • Da si ti neki faktor pa ajd da lupetaš. No si jado vas u komplekse okovan. Naoštri taj lakat može bit da đe se poguraš na silu. Ultima je ura!

 2. Voli Ovi gospar vizite nocturne po Nasem gradu , sa fratrima po calama!
  Auuuu a i u Muzej Macaka su gledali.
  Mackojedi ponovo opsjedaju grad,
  manjagati Vincentini i ovizi sa
  Uzorita vodicem , okolo kokolo!
  Tu je i Leonidum, pa drito ka Makinoj kazi kod “paralelaca” , Jezuite i
  Mletackog offissa!
  Serenisima , klerikali i mestar o pulitike!
  Bronzin blitve paricati per tutti.

  • Zaboravio sam spomenuti “marendin”
   donova u “Cesarici”, pod nadzorom
   obliznjeg brice !
   A tunak je i office due sorele iz
   Skaljara!

 3. Šjor Deki, da li si sačuvao nešto od svog soboslikarskog alata? Penele, rodule, roduliće, krep-trake V-skale, teleskopske aluminijske merdevine?…
  Senza brige, Deki, apanaža stiže da ne znaš što te snašlo…
  Čitati, Deki, čitati… “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” – za početak.
  Dobro zdravlje ti želimo!

  • Čuo sam da su ga angažovali da u hramu Hristovog vaskrsenja oliči zidove sa likovima koji nisu dostojni da budu u Crkvu ali kad je Crkva politička a ne vjerska organizacija onda je to tako.
   Pa su ga opet angažirali da prepitura neke likove rodulinom i da nacrta nove likove,i da bude Stand by, da opet prepiturava rodulinom i crta likove zavisno od političke situacije.
   To ti je moj šjor kad je od Crkve napravljen cirkus Corona, ma kada gledaš unutrašnje zidove.

 4. Sta reci o bivsim srbima pokatolicenima…hrvati autohtoni narod u CG… ovaj nije nii jednu knjigu nije procitao…

 5. Dekoviću nemate znanja da govorite o prošlosti i suštini Boke Kotorske i Bokelja. O tome treba mnogo, čitati i pročitati, a Vi za to nijeste izgleda imali prilike. Možda ste se bavili jednostavnijim stvarima.

  • Za neupucene, ovaj gospodin je po
   profesiji sobolicilac, oli Ti pitur, od
   onijeh Tivcana sto ih mencuju blitvarima.
   Inace kontroverzna licnost, medijski
   poznata sa skandalom presretanja
   “vezanog vozaca” na raskrsnici , cuvenog Sinise Lukovica, o cemu je pisano u medijima.
   Znaju ga u D.Lastvi sa problemom
   oko parkinga i dr. kontroverzama!

   • …e sam podučava “za časne rabote”…onega sina i oca matere i supruge Splićanke-fetive rođene via Klisa..prema Sinjskoj gospi…Bravo bravu Pero-gudinic..niko ka ti u više kaki boja..prezenca svojije prdaka..porijekla zericu visočije od Klisa..ŠKUTOR-SKIJE krajeva i kotara…i korita za gudinice..e bo?

    • Znas li Jole da je i Pavao Butorac
     od Sinja? ( znas li gdje mu je brat
     ili rodjo Jozo bija ?).
     Iz Sinja je i poslasticar Ante Duzevic – oni sto je cavle Dubrovcanima nabija u glave,
     bija je poslasticar !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]