Đenero: Crna Gora u strašnom riziku

2

Hrvatski analitičar i dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori Davor Đenero upozorava da je Crna Gora u strašnom riziku, jer je, kako kaže za CdM, latentni, formalno nedeklarisani, ali jasno prepoznatljiv cilj dijela stranaka koje čine većinu u Crnoj Gorida da institucije ne funkcionišu i da time država postane neodrživa i nestabilna.

Đenero podvlači kako se postepeno uspostavlja konsenzus o tome da je trenutno Crna Gora, uprkos tome što je članica NATO saveza i što je donedavno bila primjer drugima na Balkanu, kao država koja je riješila sve svoje granične probleme sa susjedima, potencijalno najizloženija riziku nestabilnosti raspada demokratskih institucija.

“Činjenica da je ostala bez Ustavnog suda i da nema garancije da će on biti uspostavljen prije izbora, dovodi do toga da bi moglo doći do potpune entropije političkih institucija. Već sada ne funkcioniše izvršna vlast, jer je Abazovićeva vlada odavno izgubila parlamentarnu većinu, a očito je da trenutna minimalna parlamentarna većina nema nikakvog grupnog pozitivnog programa – da ih okuplja samo rastakanje Crne Gore kao države, ali da parlamentarnu većinu zapravo ne čine parlamentarne stranke – jer stranke su organizacije koje nastupanjem na izborima nastoje uspostaviti izvršnu vlast ili utjecati na vlast, radi ostvarivnaja svojih policy projekata”, navodi on.

Đenero tvrdi i da, osim izvršne vlasti, u Crnoj Gori ne funcioniše niti ona zakonodavna i predstavnička.

Davor Đenero
Davor Đenero

Jedina institucija, kako dodaje, koja još ima politički legitimitet je institucija Predsjednika, a nju su pripadnici minimalne parlamentarne većine pokušali ugroziti, derogirajući ustavne ovlasti Predsjednika običnim zakonom, izglasanim s minimalnom većinom.

Đenero, govoreći za CdM o institucionalnoj krizi u Crnoj Gori, koja je i dalje bez Ustavnog suda, kaže da ako nema Ustavnog suda, nije moguće niti sprovesti izbore u skladu s Ustavom, jer Ustavni sud je vrhovna instanca nadzora izbora i on utvrđuje jesu li izbori zakonito sprovedeni.

“Krize institucija u demokratijama se rješavaju izborima, što je trenutna minimalna većina nastojala spriječiti, a u konačnom je dovela državu u situaciju da ne znamo hoće li uopšte biti moguće sprovesti zakonite izbore”, jasan je on.

Rizici su, kako kaže, strašni, a žrtve te situacije su građani Crne Gore, demokratske institucije i demokratska politička kultura zemlje.

“Dobitnici su Rusija, koja nastoji destabilizovati Balkan, kao i režim u Beogradu i njegov koncept “Srpskog sveta””, zaključuje Đenero u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]