“Derby”: Bićemo prinuđeni da napustimo Luku Bar

3

Iz slovenačke kompanije “Rastoder Group”, kojoj pripada brend “Derby”, danas su poručili kako će biti prinuđeni da napuste Luku Bar. Navode kako su ranije molili nadležne “da iz preventivnog razloga pregledaju svaki kontejner” njihove kompanije koji uplovi u barsku luku.

Riječ je o firmi čiji je osnivač Izet Rastoder iz Petnjice. Oni kažu kako će preusmjeriti kontejnere u druge luke, “zbog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja”. Podsjetimo, u paketima brenda “Derby” u Podgorici je pronađena veća količina kokaina.

Iz kompanije Rastodera navode da su tražili od carinskih organa u Luci Bar da pregledaju svaki kontejner koji za njih brod doveze, ali da to nije odobreno.

“Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo ‘dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva’. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da ‘je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju’”, naveli su iz te kompanije.

Oni naglašavaju kako se uvozom banana bave decenijama, ali da je u posljednje vrijeme veliki broj zloupotreba.

“Nažalost, u zadnje dvije godine smo svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj „tovar“ unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda (bez obzira da li su u pitanju banane, neko drugo voće ili proizvodi)”, poručili su.

Podsjećaju i da su u posljednje vrijeme u raznim lukama pronađene velike količine droge – od Ploča u Hrvatskoj, preko Drača u Albaniji, sve do holandskog Roterdama.

“S obzirom na to da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu. Iz gore navedenih razloga želimo naglasiti da smo preduzeli sve mjere, koje su u našoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar”, naveli su oni.

Pohvalili su kompaniju “Voli”, od uprave do radnika.

“Pravovremeno su otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore“, konstatovali su iz tog preduzeća.

pobjeda

3 KOMENTARI

  1. Ovi Slovenci Rastoderi svudje umijesani, a onome neko podmetnuo pola tone Koke. Uobicajeno je da se podmetne kilo-dva, a ne pola tone. Jesmo li mi svi ludi odje? Pa jesmo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].