Desetine hiljada eura preko donacija Crkvi Srbije za političku podršku

2

Milutin Đukanović

ĐE IDU NAŠE PARE: Nova uprava Elektroprivrede nemilice dijeli novac građana Crne Gore organizacijama koje propagiraju program „srpski svet“

Pobjeda je prošle sedmice uputila niz pitanja ovoj kompaniji tražeći odgovore koliko su novca izdvojili za donacije tokom prošle godine, a u odgovorima nema ni slova o donacijama Crkvi Srbije ili „Veteranima 63. padobranske brigade“, Unireks grupi ili Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu..

Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, potrudila se da obilato plati Crkvi Srbije i njenim raznim podružnicama političku i logističku podršku koju je novim crnogorskim vlastima pružila ova vjerska zajednica tokom izborne kampanje 2020. godine.

Prema dokumentaciji koju su Pobjedi dostavili izvori iz Elektroprivrede, Crkvi Srbije su uplaćene desetine hiljada eura, a to je, kažu naši sagovornici, samo dio, jer postoje još desetine donacija, ali do tih „papira“, za sada, nijesu uspjeli doći.

Pobjeda je prošle sedmice uputila niz pitanja ovoj kompaniji tražeći odgovore koliko su novca izdvojili za donacije tokom prošle godine, kome i u koje svrhe, a dobili smo podatke o sponzorstvima, što nijesmo tražili i finansijskoj podršci medicinskim ustanovama, što ih, isto tako, nijesmo pitali.

Ni slova o donacijama Crkvi Srbije ili „Veteranima 63. padobranske brigade“, Unireks grupi ili Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu…

Elektroprivreda Crne Gore, kažu oni, „u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti, odvaja značajna sredstva za sponzorstva i donacije, u cilju doprinosa unapređenju kvaliteta života građana, kako na nacionalnom, tako i lokalnom nivou“, a sve odluke odobrava Odbor direktora.

PARA NIKAD DOSTA

Crkva Srbije odavno je u Crnoj Gori uključena u velike biznise, pogotovo građevinske, ali nema zvaničnih podataka o milionima koje zarađuju. Direktno su uključeni i u turistički biznis, međutim, efikasno kriju trag i tom novcu.

Ne zna se ni koliko su uložili u tri koalicije koje su predvodile program rušenja Crne Gore i njenog stavljanja „pod šapu“ projekta „srpski svet“, ali računi stižu na naplatu.

U biznisu je sve u novcu, pa tako je i sa Crkvom Srbije.

Elektroprivreda je u julu 2021. godine donijela odluku o dodjeli donacije „za Srpsku pravoslavnu crkvu – Eparhija mileševska“ u iznosu od 10.000 eura za podršku gradnji parohijskog doma pri Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Ugovor o donaciji potpisan je sedam dana nakon odluke, a zaveden je tek u januaru ove godine.

Možda zbog „pljevaljske linije“ – jer novi direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin stigao je iz ovog grada – tek još jedna vrijedna donacija završila je „u rukama“ crkve u Pljevljima: Manastiru Svete Trojice u septembru je dodijeljeno 7.000 eura za adaptaciju sistema grijanja i izradu toplotne izolacije. Ugovor je zaključen u novembru.

Nešto manje novca od Elektroprivrede – 3.000 eura – dobio je Odbor za izgradnju Hrama Svetog Vida i velikomučenika kneza Lazara – Bare Kraljske, mjesto između Berana i Andrijevice. Interesantno je da je odlukom iz oktobra prošle godine bilo opredijeljeno 2.000 eura za njih, ali je ona u novembru preinačena i odobreno je 3.000 eura. Ugovor o donaciji potpisan je u decembru.

Vrijedan novčani poklon – 3.600 eura dobila je i Crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja pripada Manastiru Kosijerovo, odnosno Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Donacija im je odobrena za nabavku „sunčanih panel ploča“, a odluka donešena u julu 2021.

Isto u julu, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović potpisao je odluku o dodjeli donacije u iznosu od 1.000 eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvenoj opštini grbaljskoj…

Izvori Pobjede iz Elektroprivrede dostavili su nam i neke ugovore za parohije Crkve Srbije ili crkvene odbore u iznosima od po 500 eura.

– To je samo mali dio ugovora o donacijama za Crkvu Srbije, teško je do njih doći – kažu naši izvori.

NOVAC I ZA BACKOVIĆEVE PADOBRANCE

Elektroprivreda, iako u ozbiljnim finansijskim problemima, „široke ruke“ bila je i za razne prosrpske organizacije, od kojih je većina bliska Crkvi Srbije.

Tako je u julu 2020. Milutin Đukanović potpisao odluku o dodjeli donacije u iznosu od 1.000 eura „za Veterane 63. padobranske brigade“, koja, inače, ne postoji od kada je 2006. godine nestala zajednica država

Srbija i Crna Gora, odnosno kada je Crna Gora na referendumu 21. maja vratila državu.

Ali, ostali su veterani, a među njima Mijajlo Backović, sada sveštenik Crkve Srbije, politički vrlo aktivan, kao i šef Specijalne jedinice crnogorske policije Petar Knežević, koji je bio jedan od rukovodilaca nasilne akcije policije prema građanima na Cetinju 5. septembra prošle godine, takođe, blizak Crkvi Srbije.

Ovo padobransko udruženje čašćeno je 1.000 eura za izradu monografije.

Za obilježavanje „jubileja 50 godina postojanja“ sa 1.000 eura Elektroprivreda častila je i „Unireks grupu“, a odluka je donešena, takođe, u julu 2020.

Pažnju nove uprave Elektroprivrede zavrijedio je i Institut za srpsku kulturu, za koji je izdvojeno 1.000 eura, za podršku izdavačkoj djelatnosti.

Elektroprivreda imala je razumijevanja i za potrebe Matice srpske, pa je ovoj organizaciji odlučila da pokloni 2.000 eura…

Niz donacija u prosječnom iznosu od po 500 eura Elektroprivreda je prošle godine uplatila i mnogim drugim organizacijama i udruženjima od guslarskih do humanitarnih, a svima im je zajednički predznak – borba za srpske interese.

DONACIJE ZA JAVNOST

Za razliku od ovih donacija koje Elektroprivreda krije od javnosti, a za koje je Pobjeda dobila dokumentaciju i kojih je mnogo više, iz kompanije su za javnost pripremili neke druge donacije.

– Tokom 2021. godine, EPCG je realizovala značajne donacije zdravstvenom sektoru: JZU Opšta bolnica Pljevlja , JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – tri vozila, JZU Specijalna bolnica „Vaso Ćuković“ Risan, KCCG Klinika za očne bolesti, JZU Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ Brezovik, JZU Dom zdravlja Budva, JZU Dom zdravlja Cetinje, ukupne vrijednosti preko 100.000 eura – saopštili su Pobjedi.

Navode i da je Elektroprivreda dio donacija usmjerila u sektor obrazovanja.

– Iznos od 12.000 eura usmjeren je ka osnovnim školama, dok je oko 5.000 eura usmjereno nevladinom sektoru – odgovorili su na naša pitanja.

Napisali su i da se Elektroprivreda tokom 2021. godine „u domenu sponzorstava fokusirala na sport“.

– Za strateška sponzorstva nacionalnih saveza (Vaterpolo i plivački savez Crne Gore, Košarkaški savez Crne Gore, Rukometni savez Crne Gore, Odbojkaški savez Crne Gore, Studentski sportski savez Crne Gore) izdvojeno je oko 350.000 eura, dok su sredstva opredijeljena i za klubove na lokalnom nivou (FK „Sutjeska“, KK „Sutjeska“, FK „Rudar“, FK „Breznica“, Karate klub „Budućnost“, Bokserski klub „Budućnost“, atletičarka Marija Vuković…) – saopštili su Pobjedi iz ove kompanije.

Istakli su i da „EPCG tradicionalno podržava manifestacije i festivale kao što su Party Bus održanog u pet gradova, Lake fest u Nikšiću, City groove u Podgorici, Festival glume u Nikšiću“.

– A dajemo manju podršku kulturnim i umjetničkim programima ostalih gradova, u ukupnom iznosu od oko 50.000 eura – saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede.

Osim što su nas ostavili bez pravih odgovora na pitanja koja smo im poslali, iz onoga što su odlučili da podijele sa javnošću, jasno je da o podršci Crkve Srbije i organizacijama bliskih ovoj vjerskoj zajednici nijesu spremni da govore.

Partijsko zapošljavanje

Elektroprivreda je i „Meka“ nove vlasti, konkretno Demokratskog fronta i Demokrata, za uhljebljavanje partijskih vojnika i njihovih porodica.

Portal Antena M objavio je prije nešto duže od mjesec, u decembru, kako je Milutin Đukanović (DF) čim je došao na čelo Odbora direktora EPCG zaposlio Tanju Malović-Kilibarda, odnosno s njom sačinio ugovor o djelu jer je zapošljena u Opštini Nikšić, a posao dao vozaču svoje stranke Goranu Kecojeviću. Navode da je zaposlio i ličnog tjelohranitelja Mića Banjevića – koji je dobio poziciju šefa obezbjeđenja predsjednika Odbora direktora.

Posao su dobili i aktivisti DF-a – Slavko Đukić, Nikola Goranović i Nikolina Babović.

Antena M je prenijela i kako su u Elektroprivredi po ugovoru o djelu angažovana četvorica mladića sumnjivih biografija, „a posao im je bio da, (po dvojica svakoga jutra) dva sata mjere tjelesnu temperaturu onima što ulaze u zgradu EPCG“.

Elektroprivreda sada plaća i, kako navodi ovaj portal, a što su i Pobjedi potvrdili izvori iz ove kompanije, zaslužni litijaši koji su odavno u penziji, pa je nova uprava za njih izmislila angažman u raznoraznim komisijama, za što dobijaju honorare.

– Među njima je i supruga jednoga od bezbjednosno izuzetno interesantnih lica, konobari iz nikšićkih kafana i sličan profil „eksperata“, sve u skladu sa obećanom meritokratijom kao principom rada nove vlasti – piše Antena M.

Đukanović je u Odboru direktora angažovao i šest savjetnika, te savjetnice za medije i protokol.

Ni novi direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin (Demokrate) nije sam stigao u ovu kompaniju, pa je odmah, kako prenosi Antena M, doveo dvije asistentkinje: sekretaricu i pomoćnicu za protokol. Zaposlio je i šest savjetnika, kao i ličnog vozača.

Izvori Pobjede kažu da je u Elektroprivredi podijeljeno desetine ugovora o radu, te da mnogi zaposleni nemaju đe ni da sjednu u kancelarijama.

2 KOMENTARI

 1. Evo su Krtoljani , sa Klakorom, iz brloga izišli da vikau kà avetinje!
  Prehladit će se i početi da kašlju!
  Primitivci umislili da se nešto pitaju,
  a sami birali, pa se ufatili kà muge na
  lijepak!
  Potašulali su se ….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]