Dijabetes zahtijeva pažnju čitavog društva

1
dr Milena Proročić

Dr Milena Proročić

dr Milena Proročić

Šećerna bolest dijabetes melitus tip dva je bolest koja je zahvatila čitav svijet i predstavlja pravu pošast.

Pretpostavlja se da će do 2035. godine na žalost oko 600 miliona ljudi imati smetnje koje su uzrokovane dijabetesom, kazala je za Skala radio dr Milena Proročić specijalista za dijabetes u hercegnovskom Domu  zdravlja.

U Savjetovalištu  za dijabetes Doma  zdravlja Herceg Novi tradicionalno obilježavaju i 14. novembar Svjetski dan dijabetesa uz brojne aktivnosti.

Građani mogu besplatno da kontrolišu vrijednost šećera u krvi, a na sam dan 14. novembra će u Tržnom centru “Voli” u Igalu organizovati veliku kampanju u saradnji sa hercegnovskim Sekretarijatom za društvene djelatnosti, kazala je dr Proročić.

Prema njenim riječima preko 2000 građana Herceg Novog ima smetnje uzrokovane dijabetesom tipa dva i to je u odnosu na broj stanovnika oko 10%.

Tako se kreće i svjetska statistika, a ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa je pod sloganom “Neka zdrava hrana postane pravo, a ne privilegija”.

Ova bolest  podrazumijeva i enormne finansijske troškove, kako za pacijente, tako i za porodicu i čitavo društvo i stvara veliki invaliditet.

Ova hronična, nezarazna bolest zahtijeva veliku pažnju kompletnog društva.

Najvažnije i najteže je promijeniti način života i prihvatiti zdrave stilove života, jer bez toga nema kontrole dijabetesa, poručila je dr Proročić.

1 KOMENTAR

  1. Lijepo je to što se obraća pažmja na dijabetičare. Tako i treba, jer je to bolest za koju, osim insulina, nije mnogo istraženo. To je bolest koja u kasnijim godinama dovodi do komplikacija, do dijabetičke retinopatije i polineuropatije, koje uništavaju čovječji organizam i zbog dijabetičke polineuropatije oboljeli ostaju invalidi,često i bez ruku i nogu, da ne nabrajam dalje.
    Za liječenje dijabetičke polineuropatije, po riječima neurologa, praktično postoje samo dva lijeka, jedan je Hidrobarična oksigenacija, koja se kod nas provodi u bolnici Meljine i u bolnici “Codra” u Podgorici, a drugi su tablete i ampule Berlithiona. Od ova dva lijeka, liječenje u HBO komori je dosad bilo dostupno svim bolesnicima, ali je od prije mjesec dana ukinuto, na osnovu “preporuke” Fonda zdravstvenog osiguranja. Drugi lijek – berlithion, i do sada nije bio na listi Fonda, već su ga bolesnici sami kupovali, i to tablete po cijeni od 30 eura za 30 komada, a ampule po 5 eura za jednu ampulu. Za liječenje u HBO komoro treba platiti 50 eura za jednosatni boravak u komori – puta 10 = 500 eura za desetodnevni tretman. Obzirom da su većina bolesnika od dijabetične polineuropatije penzioneri, možete zamisliti kako je kada čekate da vam odsijeku nogu ili ruku, jer po “preporuci Fonda zdravstva” nemate pravo na liječenje.
    Neću dalje komentarisati, sama činjenica da je bolesnicima uskraćen jedini lijek, valjda zato što su stari pa će i onako poći bogu na istinu, dovoljno govori. Svima vama koji niste bolesni od dijabetesa želim sve najbolje, ali ne i da dođete u stanje da zavisite od “svojeg fonda para” da li ćete ostati na nogama ili bez njih, jer je onaj “drugi FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA već presudio da niste vrijedni i da nikom niste potrebni.
    Mladima koji boluju od dijabetesa preporučujem da se uhvate u koštac sa donesenom preporukom Fonda zdravstva, jer će, prije ili kasnije, doći u istu situaciju u kojoj su sada penzioneri dijabetičari, ali o oni mladi koji boluju od dijebetičke polineuropatije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]