Dinamit, smrt za more i živi svijet u njemu

0
dinamit uništava sve oko sebe

 

Dinamitaši su najveći problem za naše more i živi svijet u njemu.

Neselektivni način ribolova dinamitom koji koriste krivolovci ubija sve, pogrešan je i zabranjen.

Prosti jadi da ubije veliku robu, pa će se ona pokupiti i neko će se nahraniti: naravno da ni to ne odobravam, kaže za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ihtiologiju i ribartsvo u Instutu za biologiju mora u Kotoru.

Međutim, zločin je što se pored velike ribe ubija riblja mlađ, riblja jaja i ostali organizmi koji se nađu u dometu dinamita.

Eksplozija ostavlja pustoš i mnogo treba vremena da se sve vrati i sanira, a da i ne govorimo o činjenici da su u direktnoj opasnosi od ovakvog ribolova ronioci.

Bilo je primjera da dinamitaš ugleda nekoga u dubini, misleći da je riba gof pa se dinamit pravo baci na ronioca, priča Joksimović.

On je podsjetio da je nedavno formirana radna grupa za suzbijanje nelegalnog ribolova, vjerujući da će institucije riješiti ovaj veliki problem i da će sankcije biti rigorozne za sve one koji krše zakon u ovoj oblasti.

“Najljepša slika je kad đed na ponti uči svog unuka kako se riba. To je prava poruka i znači odgovorno i održivo ribanje i zaštitu mora kao našeg najvećeg resursa”, kazao je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here