Dinamit, smrt za more i živi svijet u njemu

0
dinamit uništava sve oko sebe

 

Dinamitaši su najveći problem za naše more i živi svijet u njemu.

Neselektivni način ribolova dinamitom koji koriste krivolovci ubija sve, pogrešan je i zabranjen.

Prosti jadi da ubije veliku robu, pa će se ona pokupiti i neko će se nahraniti: naravno da ni to ne odobravam, kaže za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ihtiologiju i ribartsvo u Instutu za biologiju mora u Kotoru.

Međutim, zločin je što se pored velike ribe ubija riblja mlađ, riblja jaja i ostali organizmi koji se nađu u dometu dinamita.

Eksplozija ostavlja pustoš i mnogo treba vremena da se sve vrati i sanira, a da i ne govorimo o činjenici da su u direktnoj opasnosi od ovakvog ribolova ronioci.

Bilo je primjera da dinamitaš ugleda nekoga u dubini, misleći da je riba gof pa se dinamit pravo baci na ronioca, priča Joksimović.

On je podsjetio da je nedavno formirana radna grupa za suzbijanje nelegalnog ribolova, vjerujući da će institucije riješiti ovaj veliki problem i da će sankcije biti rigorozne za sve one koji krše zakon u ovoj oblasti.

“Najljepša slika je kad đed na ponti uči svog unuka kako se riba. To je prava poruka i znači odgovorno i održivo ribanje i zaštitu mora kao našeg najvećeg resursa”, kazao je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]