Dio hrvatskih poslanika u EP traži pravednu podjelu imovine, ciljaju Jadran

1

Dio poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske podnio je amandmane na predlog izvještaja o Crnoj Gori, u kojima ističu neophodnost pravedne sukcesije imovine bivše SFRJ, uključujući i bivšu vojnu imovinu, te potrebu da svi ratni zločini budu ispitani i procesuirani, piše Dan.

Izvještaj, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, naći će se na dnevnom redu parlamenta u aprilu, a do tada postoji mogućnost podnošenja amandmana na predloženi tekst.

“Evropski parlament poziva crnogorske vlasti da se u potpunosti pridržavaju odredaba o sukcesiji imovine bivše SFRJ, posebno što se tiče vojne imovine”, navodi se u amandmanu koji je podnijela Željana Zovko.

Ona u drugom amandmanu apeluje na Crnu Goru da pojača svoje napore na proaktivnom određivanju prioriteta i kažnjavanju ratnih zločina i razjašnjavanja sudbine nestalih osoba.

Amandman 131 podnijeli su poslanici Klemen Grošelj, Ilhan Kučuk, Petras Auštrevičijus i Nikolae Stefanuta, koji predlažu formulaciju da je Evropski parlament zabrinut zbog nedostatka napretka u suočavanju sa ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori i pozivaju vlasti da podržavaju i razvijaju plan stvaranja dokumentacionog i informacionog centra.

Amandman na predlog izvještaja podnio je i Vladimir Bilčik, šef odbora EP za odnose sa Crnom Gorom.

“Evropski parlament ponavlja svoju podršku jačanju inicijative za uspostavljanje regionalne komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim grubim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije”, navodi se u tom amandmanu.

Pitanje sukcesije imovine bivše SFRJ aktuelno je decenijama. Među prioritetima je postizanje aranžmana oko podjele vojne imovine i preostale diplomatske imovine, pitanje nedostajućih sredstava na računima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije u inostranstvu i ubrzavanje rješavanja imovinskopravnih pitanja koja se tiču državnih preduzeća nekadašnje socijalističke Jugoslavije.

Aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković je 2014.godine kao poslanik u Evropskom parlamentu potegao pitanje sukcesije vojne imovine u kontekstu pridruživanja Crne Gore EU.

On je tada pozvao Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, uz ocjenu da je potrebno preduzeti korake da se školski vojni jedrenjak „Jadran”, koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj.

List „Slobodna Dalmacija“ tada je pisao da je to veoma bitan politički momenat u zalaganju Hrvatske da se skoro 90 godina star jedrenjak, izgrađen još za Mornaricu Kraljevine Jugoslavije, dovede u Split.

Hrvatska, naime, polaže pravo na „Jadran“ jer je taj brod dvadesetak godina pred raspad SFRJ bio baziran u ratnoj luci JRM Lora u Splitu.

Objediniti lokalne izbore, smanjiti političke napetosti

Amandman na sopstveni predlog izvještaja o Crnoj Gori podnio je i sam izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula. Njegov amandman tiče se napretka u oblasti reforme izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

“Evropski parlament podstiče održavanje lokalnih izbora istovremeno širom zemlje, kako bi bila postituta veća stabilnost, uz izbjegavanje stalne kampanje i da bi se umanjila napeta politička klima u Crnoj Gori. Podsjeća da je potrebna dvotrećinska većina za izmjenu Zakona o izboru poslanika i odbornika, što zahtijeva širok konsenzus parlamentarnih partija”, piše u Piculinom amandmanu.

Inače, predlog da svi lokalni izbori budu održani istog dana bio je aktuelan i ranije.

1 KOMENTAR

  1. AKO ĆE MO PRAVO I ISKRENO-“ŠEDI KRIVO ZBORI PRAVO”…(ZECKA BANOVIN)-NIKAD NIJE BILA “KONSTUTATIVNI DIO” JEBENE KRVAVE-TROJNE KRALJEVINE KERAĐORĐEVIĆA-“BRACANA SER BA-KRVATA-SLOVENACA”!..PREVEDENO NA “NAŠKI JEZIK”-BROD “JADRAN”-JE 1934 GODINE UPLOVIO U RATNU LUKU “TIVAT”-ŠTO ZNAČI DA JE SVA IMOVINA DO 6.APRILA.1941 PRIPADALA(KAO NJIHOVO DOBRO!)-BRACANA TRI..-LIŠI CRNOGORACA!!!
    DAKLE ,DILEME NEMA…PRINCIPI-PRAVDA ZA SVAKOGA JEDNAKA..!PA TO DAJE ZA PRAVO DA JE CJELOKUPNA IMOVINA-PRIJE SVEGA, CRKOVNA IMOVINA “STARE CRNE GORE”-KOJOM SU VLADALI PETROVIĆI NJEGOŠ-JE IMOVINA DANAŠNJE CRNE GORE!!!!..
    SVE OSTALO PRIPADA “TROICI BRACANA!-KOJI SU (LIŠI SER BIJE )JEVROPSKA UNIJA”!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]