Dipl. ing Budimir Cupara: Solarna javna rasvjeta skupa, a budućnost je u korišćenju led sistema

5
dipl. ing Budimir Cupara

Ing Budimir Cupara

dipl. ing Budimir Cupara

Solarna javna rasvjeta, donacija Narodne Republike Kine vrijedna 1,4 miliona eura, postavljena je na više lokacija u kotorskoj opštini.

Neposredno potom pojavili su se problemi.

Naime, nastupio je u novembu kišni period, a sistem solarne javne rasvjete može da funkcioniše i da kada je oblačno sa kišom, ali ne duže od 6 dana.

Kako je kiša duže padala, a nije bilo sunca, nije bilo ni svijetla, što je posebno zabrinulo stanovnike prigradskih naselja u kojima je sistem postavljen.

Dipl. ing Budimir Cupara nam je kazao da je, prema tehničkim uslovima, predviđeno da solarna javna rasvjeta radi i u periodima oblačnosti u trajanju od pet dana.

“Imali smo period od devet oblačnih dana u novembru i pokazalo se da nakon pet dana rasvjeta nije radila, zbog čega smo preduzeli potrebne korake u komunkaciji sa predstavnicima izvođača, kineskim partnerom Čajna Solar Lajt i zaključili da je neophodno riješiti alternativno napajanje koje bi kompenzovalo probleme kada su u pitanju oblačni dani. Prema podacima iz Hidrometeorološkog saveza Crne Gore u kotorskoj opštini je u proteklom desetogodišnjem periodu samo dva puta bio registrovan slučaj više od 6 oblačnih dana. Treba reći da se ipak radi o pet a ne šest oblačnih dana, što je utvrđeno na osnovu ugrađenih elemenata i opreme. Zbog svega toga mi smo odlučili, a kineska strana prihvatila načelno, uz prethodnu saglasnost koja se morala dobiti od ambasade Narodne Republike Kine da ugrade neophodnu opremu na postojećih 180 stubova gdje je urađena rekonstrukcija. Na preostalih sto stubova u narednom programskom periodu Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora će uraditi sve da ugradi potrebnu opremu i tako obezbijede napajanje sa niskonaponske mreže koje bi kompenzovalo sve probleme oko dužine trajanja pouzdanog rada solarne javne rasvjete u noćnom periodu, odnosno periodima oblačnih dana“, kazao je dipl. ing Cupara.

Na pitanje Skala radija da li će Direkcija nastaviti sa postavljenjem javne rasvjete ovog kvaliteta bez obzira na donaciju, Cupara je odgovorio da se to podrazumijeva i da je u programu za javnu rasvjetu Direkcije predviđeno ugrađivanje određene opreme sa led rasvjetom.

Cupara kaže da, kada je u pitanju solarna javna rasvjeta, ulaganje u nju je dosta skupo, a period vraćanja investicije je veoma dug.

To je razlog, kazao je on što će se, za sada ići na varijante zamjene postojećih, prvenstveno svjetiljki koje koriste kao izvor svjetlosti živu led sistemima jer su tu najveće uštede.

“Tamo gdje se koristi natrijum kao izvor svjetlosti, predviđena je zamjena led sistemom u narednoj fazi”, navodi on.

Cupara kaže da je budućnost javne rasvjete u led sistemima koji koriste mnogo manje električne energije a to istovremeno znače i veću budžetsku uštedu.

5 KOMENTARI

  1. Baš sam se oduševio što su naši stručnjaci uz konsultacije sa kineskim partnerom zaključili da treba alternativno napajanje.

  2. Danas je drugi oblačan-kišan dan, a rasvjete na trećem putu noćas nema. A uvjeravaju nas se da postavljena solarna rasvjeta može da radi tokom 6 oblačnih dana. Provozajte se malo do Dobrote pa vidite.
    Vratite one stare stubove i staru rasvjetu, pa mijenjajte sijalice koliko hocete, a ne da djeca i ostali strepe oće li kakav manijak ili narkoman iskočiti.

    • Kotoranko, mi smo jeli u Grbalj ka je mali Miloš došao. Došao je u 11 i 40 kao i grbaljska nova godina. Jeli smo i u 4 ujutru jutros, jeli tako gospođo Kotoranko. Ovozi naši siplju u Grbalj dobro samo nam treba zaobilaznica od Ulcinja pa do Kopra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]