Disciplinski postupak protiv četiri medicinska tehničara u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici

0
Psihijatrija u Kotoru

Uprava Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor ustanovila je da je sporna fotografija pacijenta P.Đ. sa dvije obnažene žene nastala na Sudskom odjeljenju te ustanove i pokrenula disciplinski postupak protiv sva četiri smjenska medicinska tehničara koji rade na tom odjeljenju.

Kako su saopštili iz bolnice, to su odlučili jer na osnovu interne istrage nijesu ustanovili tačan datum nastanka fotografije i koji od smjenskih medicinskih tehničara Sudskog odjeljenja je bez odobrenja načelnika odjeljenja ili dežurnog ljekara dopustio boravak nepoznatih osoba na odjeljenju.

<<<Skandalozno: Pacijent bolnice u Dobroti fotografisan sa dvije obnažene žene<<<

“Disciplinski postupak će se dalje voditi shodno Zakonu i rezultatima istrage koju vode ovlaštena službena lica Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Kotor”, naglasili su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Raskinut ugovor sa firmom koja obezbjeđuje Sudsko odjeljenje

Takođe, zbog nepoštovanja odredbi ugovora koji bolnica ima sa privatnom firmom koja obezbjeđuje Sudsko odjeljenje i uočenih propusta u radu njenih službenika, sporazumno su potpisali raskid ugovora sa tom firmom.

“Shodno postojećem ugovoru sa ovom firmom njihovo osoblje je moralo primijetiti prisustvo nepoznatih osoba na odjeljenju, s obzirom na to da su isti bili u obavezi da evidentiraju svaki dolazak “trećih lica” na odjeljenje i vršiti monitoring odjeljenja pomoću video nadzora sa instaliranih 16 kamera. Službenici firme će biti angažovani do kraja javnog poziva, odnosno izbora nove firme licencirane za poslove obezbjeđenja”, naglasili su u bolnici.

Kako dodaju, uprava bolnice sve vrijeme intenzivno komunicira sa policijom, u cilju pružanja svih relevatnih informacija koje bi im bile neophodne za dalje vođenje istrage.

“Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor je zdravstvena ustanova koja pruža usluge liječenja i rehabilitacije lica sa mentalnim problemima. Od formiranja Sudskog odjeljenja u bolnici kroz brojna obraćanja nadležnim organima i kroz sredstva javnog informisanja ukazivano je da zaposleno osoblje bolnice može biti odgovorno jedino za liječenje, dok bezbjednosne mjere i dio koji se odnosi na čuvanje mora biti u nadležnosti drugih organa”, ističu u toj ustanovi.

Zato su se, kažu, obratili Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom za iniciranje hitnog sastanka sa svim relevantnim subjektima koji učestvuju u procesu izricanja i realizacije bezbjednosne mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja.

“Cilj ovog sastanka bi bio iznalaženje mogućnosti za angažman ovlašćenih lica državnih službi koji bi bili angažovani na poslovima obezbjeđenja Sudskog odjeljenja, do izgradnje zatvorske bolnice u Spužu, kao najoptimalnije mogućeg rješenja”, zaključuju u upravi bolnice.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.