Divlja gradnja, obećanje ili nešto treće

1
Sud će ustanoviti da li je gradnja bez građevinske dozvole

Da li je moguće da se može graditi bez građevinske dozvole u Kotoru i da nema ko da izađe na lice mjesta i preduzme zakonom predviđene mjere, zapitala se juče u redakciji Skala radija naša sugrađanka Snežana Perišić.

U pozamašnom registru koji je donijela sa sobom bila je kompletna dokumentacija iz koje se jasno vidi da je Miomir Dabetić investitor objekta u Daošinama bb, za koga Perišić tvrdi da gradi uprkos činjenici da mu je građevinska dozvola poništena. Dabetić je, po njenim riječima, bez obzira na činjenicu da nema građevinsku dozvolu, postavio tablu na kojoj je ispisan broj građevinske dozvole (UP/I 0303-743-743/14 od 27. 06. 2014. godine) na kojoj je rukom dopisao rok početka i završetka radova, i naveo izvođača radova “MEB“ doo iz Bara.

Snežana Perišić tvrdi da Dabetić ne može da gradi i zbog činjenice da nema formiranu građevinsku parcelu jer mu za to treba i njenih 9 kvadrata koja mu ona ne želi prodati jer bi izgradnjom objekta potpuno zaklonio pogled njenoj kući, čime bi ona izgubila na vrijednosti, a bilo bi u takvom ambijentu nemoguće živjeti. Ona smatra da je ovo atak na nju i da neko sve čini kako bi je natjerao da se iseli i napusti Kotor. A ona, kazala nam je, iz Kotora neće. Angažovala je advokata koji je presavio tabak i Osnovnom sudu u Kotoru uputio prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane gradnje.

U tekstu se kaže da je Rješenjem o građevinskoj dozvoli Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor, br.UP/I.0303-743/14, investitoru Momiru Dabetiću nezakonito bila odobrena rekonstrukcija-dogradnja i nadgradnja postojećeg stambenog objekta spratnosti P+1 na kat.par. 1440/3, 1440/6 i 1447/3 KO Dobrota I, koja čini urbanističku parcelu UP-1044, u obuhvatu izmjene i dopune DUP-a Dobrote. Dalje se kaže da je otac Snežane Perišić Emanuil, Perišić vlasnik kat.par.1451 KO Dobrota I i da je zbog toga, prema istim UT uslovima i za izradu idejnog rješenja bila potrebna njegova saglasnost. predlagača, a posebno zbog toga što se objekat trebao graditi na rastojanju manjem od propisanog od susjedne parcele.

Zbog toga, a i činjenice da Momir Dabetić nema validnu dozvolu, advokat Perišića je zatražio da mu kotorski Osnovni sud donese privremenu mjeru zabrane dalje gradnje na pomenutim katastarskim parcelama pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Što kaže Dabetić

Skala radio je pozvao telefonom Miomira Dabetića. Na pitanje da li posjeduje građevinsku dozvolu za parcelu na kojij je počeo gradnju i da li je upoznat sa rješenjem da je ona poništena, Dabetić je odgovorio da posjeduje građevinsku objektu za gradnju svog objekta. Kazao je i da posjeduje odluku Upravnog suda da je ta građevinska dozvola koja je bila poništena, poništena i da je to tako.

Za sve ostalo Dabetić nas je uputio na svog advokata Željka Aprcovića. Dabetić je dodao da je po novom zakonu brisano to da Perišićka  može bilo što da zaustavlja i prigovara zato što je novi zakon predvidio da gradnju ne može da zaustavlja neko ko ima mali dio parcele.

“Ja mogu čak da tražim objedinjavanje, to jest da se ekspripriše taj dio i da se meni da. Nisam to uradio zbog komšijskih odnosa, ali ću sada, poslije svega ovoga,  tražiti da se dio Perišićeve zemlje koji je dobila na sudu, pripoji mojoj građevinskoj parceli“.

Ko je Dabetiću tvrdio da može da gradi na spornoj parceli

Očigledno je da je neko Dabetiću kazao da može da gradi i da je on, zahvaljujući tome počeo sa radovima.

On je na kraju razgovora bio kategoričan u odgovoru Skala radiju da ne posjeduje nikakvu drugu dozvolu niti da postoje poništenja građevinske dozvole. Tvrdio je da mu je rečeno da može nesmetano da gradi, a na naše pitanje ko mu je to rekao, odgovorio je kratko da je u pitanju Sanja Otašević, vlasnica projektnog  biroa AE Link i Željko Aprcović, advokat iz Kotora.

zahtjev za zabranu gradnje
Rješenje Glavnog administratora o poništenju građevinske dozvole

1 KOMENTAR

  1. „Ja mogu čak da tražim objedinjavanje, to jest da se ekspripriše taj dio i da se meni da. ..”

    Da li je stvarno usvojen zakon kojim mozete nekome oteti imovinu i dati je nekome drugome?
    Dje mi to zivimo?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].