Divlje deponije građevinskog materijala niču kao pečurke

22
divlja deponija

Zoran Vučinović

Zoran Vučinović

Na području kotorske opštine veoma je prisutan problem nelegalnog deponovanja kabastog i građevinskog otpada, pogotovo na mjestima koja su izvan vidokruga, kako komunalne policije, tako i savjesnih građana.

Nelegalnih deponija građevinskog materijala je posebno u dijelu industrijske zone u Kotoru kod kamionske pijace, na putu prema Budvi, ali i na dijelu putnog pojasa od Risna prema Nikšiću.

Deponovanje se obavlja prtetežno noću, a većina autoprevoznika i onih koji se bave transportom se pravdaju time da nijesu upoznati sa zakonskom regulativom u smislu postupanja i nadležnosti Komunalne policije.

Ovo je za Skala radio kazao Zoran Vučinović, načelnik kotorske Komunalne policije.

Svi oni moraju da imaju dozvole nadležnih službi opštine Kotor, a u većini slučajeva autoprevoznici se pravdaju nepoznavanjem zakonskih propisa.

Komunalna policije dugo je bila tolerantna, ali je sada krajnje vrijeme da se svi skupa borimo protiv onemogućavanja stvaranja divljih deponija.

Kazne su veoma rigorozne i kreću se od 500 eura pa do nekoliko hiljada eura, podsjetio je Vučinović.

On je rekao da je Komunalna policija u prethodnom periodu u nekoliko slučajeva izricala kazne, ali je naglasio i nedovoljan rad svih Komunalnih policija u našoj državi.

Uzrok je nedostatak pravih, zvaničnih sanitarnih deponija, ali odgovornost za nepostojanje prije svega građevinskih deponija snosimo i mi iz lokalne samouprave, kazao je Vučinović.

“Činjenica da je Komunalna policija bila dosta inertna, ali i da se neki subjekti koji su izvan naše kontrole iskoristili i to da nelegalno naplaćuju deponovanje tog otpada kojeg je bilo na teritoriji kotorske opštine, čak i sa prostora susjednog Tivta”, riječi su Vučinovića.

Ovom problemu se mora stati na put represivnim djelovanjem, a Vučinović  poziva savjesne građane na saradnju i zajedničku odgovornost u smislu prijave takvih počinilaca.

Komunalna policija će djelovati po svakoj prijavi, jer nam deponije ruže sliku grada i države kojoj je turizam imperativ, zaključio je Vučinović.

22 KOMENTARI

 1. Pitanje za Zorana Vucinovica:
  Sta je komunalna policija preduzela u vezi pojave cetiri zmije ispred osnovne skole Savo Ilic u Dobroti prije par dana? Ili se ceka, ne daj boze da nekoga ujede, pa da se onda reaguje.
  Reagujte bar nekad u sluzbi obicnih gradjana i djece!

 2. Radmilo, oprosti, ali ne mislim da komunalnoj policiji treba ,,marketing”- on ide uz neke druge djelatnosti..
  Komunalci moraju da rade tako, da ostro kaznjavaju prekrsioce, kako one koji nas ,,kite” deponijama, tako i ostale prekrsioce zakona u njihovom djelokrugu, ali bez onog ,,za ijstu stvar Janku jedno, Marku drugo” odnosno gledanje kroz prste ili ne, a ja mislim da to kod nas nece nikada zazivjet.
  Ako tako ne budu radili, ne da nece biti postovani , nego ce biti dio drustvenog rugla.

  • Ne mislim na klasican marketing nego na to da kad bi se neko dobro kaznio ta vijest bi se veoma brzo prosirila medju prevoznicima pa nikome vise ne bi palo na pamet da istovara mimo deponije. A ja mislim da je cijena kubika suta da se istovari na deponiju oko 1 Eura, pa bi bolje bilo platit 5 E za manji kamion nego 500 ili 5000 e kazne.

 3. mislim da komunalna policija potrosi puno vise goriva nego truda da rijesi bilo kakvu nepravilnost u opstini

 4. komunalna policija????? zar ne vidite uvjek ista auta poparkirana preko puta pozorista, na trotoaru i dijelu luze u produzetku. Za vlasnike tih vozila ne vazi zakon, njih komunalna ne smije pomisliti ni da pita, a ne da ih nosi paukom. Zato znaju da mrsikaju roditelje ako 2 min stanu na prosirenje ispred vrata grada kad djeca izlaze iz muzicke. Pravda dje kod pogledas

 5. Od institucije – Komunalna policija, građani su očekivali znatno poboljšanje komunalnog reda i poštovanje minimuma civilizovanog odnosa prema životnoj sredini. Na našu sveopštu žalost, poslije gotovo desetak godina postojanja te službe, može se slobodno zaključiti da nijesu opravdali svoje postojanje. Nije jasno gdje se krije ta “trula karika” (jedan naš eminentni političar je to nazivao “trulim daskama) u lancu: Komunalna policija – Organi reda – Sud za prekršaje ili Osnovni sud, da bi se nesavjesni i drski građani priveli poznaniju osnovnog komunalnog reda. Možda Komunalna policija i podnosi prekršajne ili krivične prijave protiv prekršilaca, a onda prijave kupe prašinu u nečijoj ladici dok ne zastare. Ili ako budu i procesuirani, sudovi im izriču neshvatljivo smiješne maksimalne novčane globe od 165 evra?!
  A bez drakonskih kazni po džepu, građani će se i dalje neodgovorno odnositi prema raznim komunalnim i ekološkim problemima naše svakodnevnice. Zašto je Singapur jedan od komunalno najurednijih gradova na svijetu? Zato što i sitni prekršaj, kao pušenje na autobuskom stajalištu, ili, ne daj Bože, bacanje opuška na ulicu, prekršioca će koštati 1000 $SIN, što je ekvivalentt od 500 evra.
  Kad bi samo jednog kamiondžiju-nasilnika Sud oglobio, recimo, 10.000 era, zato što je iskipovao šut i drugi kabasti otpad van službene deponije, da bi sebi uštedio na kraćoj kilometraži transporta i izbjegao plaćanja takse deponiji, uvjeren sam da bi se poslije toga samo rijetki usudio da ponovi istu grešku. Ali, onoga koga jednom znatnije oglobe za bilo kakav prekršaj, vladajuća partija je sigurno trajno izgubila kao svog potencijalnog glasača na nekim budućim lokalnim ili parlamentarnim izborima.
  Skandalozna je izjava samog Načelnika Vučinovića koji se hvali da su “dugo bili vrlo tolerantni” (šta mu god to značilo), pa sada da se, eto, “svi skupa borimo protiv divljih deponija”. (!) Znači li to da građani treba da rade njegov posao? Čak i kad bih vidio nekoga u bilo kakvom prekršaju ili krivičnom djelu, prijavio bih to samo anonimno, jer sa punim imenom rizikovao bih grdne probleme na vratu. Znam da bi se nadležni izvinili prekršiocu, kao oni ne bi intervenisali ali moraju, jer su dobili prijavu od tog i tog, po imenu.
  Izgleda da se funkcija Komunalne policije u Kotoru svela isključivo na intervenciju uklanjanja svjetlećeg krsta na Gradini iznad Risna, za vrijeme pravoslavnog Božića.

 6. a jest sve ovo ruglo. komunalci se drce u uniformama i kazmjavaju koga oni oce, a ne sve redom.
  cestitam skali kako ima zeludac da objavljuje ove duuuuuuuuugeee redove ALTAIRA. zna li taj tip sto znaci KOMENTAR? Da ti kazem-par redaka brale, a ne ovo, ko bi te citao lud je

 7. Kada bi vam rekla sto me licno snaslo od komunalne policije Kotor, ne bi mi vjerovali.
  Jedan put sam progutala njihove obmane, drugi put cu ici do ne znam kojeg kraja, po rizik za ne znam sto.
  Potpisnika redova ne znam, ali bi mu toplo savjetovala da vidi ko i kako radi, da ih vodi zakon i istina, nista drugo. Dozivjela sam suprotno tim kljucnim premisama za ovaj poziv. Ako bi ponovili nesto slicno, ne bi se libila ni scenarija ,,privodjenja nevinog” ako me neki mogu shvatiti.
  Samo ISTINA u sprovodjenju zakonskih odredbi, inace je sveukupno potonuce neminovno.
  Osjecam se kao diskriminisana gradjanka, a moj protest, komunalna policija ima napismeno mojim punim imenom i iprezimenom.
  Nemam ..zaledje” , ali ni mrvica po spegovima, i istrajacu slijedeci put u cIlju sprecavanja bezakonja, sto bi trebalo da bude njihov zadatak.

 8. Pa kad sami priznajete da ste bili inertni i tolerantni vrijeme je da se aktivirate i da reagujete. Dosta sa praznim pricama nego kaznite pocinioce dobro po dzepu! A onda kad se to procuje da vidite hoce li neko bacat smece okolo iz kamiona. To ce biti najbolji marketing za komunalnu policiju.

 9. Ispred Fjorda bi trebalo nasut taj šut i napraiti hotel do pola zaliva. Nakon toga sa nasipanjem produziti sve do Lipaca. Vjerujem da niko nebi primijetio.
  U ime Udruženja Nasipača Zaliva pozdravlja vas Dragana bez licnog stava o bilo čemu. Za mene misli moja Partija.

 10. Deklaracija o “Ekološkoj državi Crnoj Gori” usvojena je na sjednici koja je održana na Žabljaku 20. septembra 1991. U Deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje Crne Gore da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.
  Bila je to svojevrsna obmana i podvala “ustavotvoraca”. Ako bi zaobišli priču o Termoelektrani – Pljevlja, KAP-u, Brodogradilištu – Bijela, stotine divljih deponija pored puteva, na koje nesavjesne kamiondžije i javno i krišom iskrcavaju svemogući otpad .
  Osim verbalne osude, državni organi ne poduzimaju ništa da represivnim mjerama
  spriječe ekocid. Uzmimo samo primjer Ćemovskog polja koje je postlo žalosna deponija bez presedana.
  Ne čusmo da je iko kažnjen, i pored hvatanja in flagranti kabadahija u trenutku dok su iskrcavali otpad. Kriminalna sječa borova za ogrev po Ćemovskom polu već je postala svakodnevna praksa.

 11. U Albaniju vode računa dje će surgat šut i smet a kod nas na svakome koraku ne moreš od đubara živjet !! Zimbabve i Bocvana su za nas naprijed za tri koplja što ćemo drugo reć. Đe idemo moja lijepa Crna Goro i Boko Kotorska !!! A što se sve po noći bača u zaljev to morate jednom snimavat po noći da vidite kako se betonira more !!! Svi se pravimo gluhi, nijemi i slijepi a vidimo i đe muha jaja liježe !!! A no đe međedi kolo vode !!!

 12. komunalna policija se samo seta i vozika kolima svaki dan prodju pored ele u dobroti vide masu parkiranih kola na mjestu gdje je parkiranje zabranjeno i ne reaguju uopšte nego svracaju da kupiju cigarete kod ulicnog prodavca

 13. ma deponije su i duz obale, podjite malo pjeske, nego pusta auta. Jest ovo na gomilu katastrofa. Ja bi ove sto to bacaju nacerao da to sve pojedu-u zatvor. Pa koliko su bacili toliko bi i popapili, mislim na kese, i ono sto se ,,moze zvakat” ono sto ne moze bi ga nacerao da na ledja donese u svoj stan . Tako.

 14. ja bi ove sto ovo cine u zatvor i na batine, a onda na prinudni rad da ciste deponije, ne samo ove nego dje god da su a ne bi trebale biti. Pa neka makar po koji plati, jer svakoga nece ufatit, jos ako ima vezu pa ovi iz komunalne malo zatvore oci

 15. komunalna dize automobile strancima na mjestima dje su pored njih parkirani i automobili KO registracije. To je valjda poruka ,,dodjite nam opet”
  Ove deponije su vandalizam bez konkurencije i ove divljake bi trebalo debelo PO DZEPU, to najbolje djeluje

 16. komunalna cesto dize automobile strancima na mjestima dje i KO automobili stoje, to je valjda poruka strancima ,,dodjite nam opet”.
  Ove deponije su vise nego vandalske, a kazne bi morale biti visoke, po dzepu. Te najbolje djeluju

 17. savjesne gradjane komunalna policija ne j………….. Komunalna policija je selektivna , a ne tolerantna. Ne prodajite m………..za bubrege.

 18. ovakve ,,slike” su ruglo i za zimbzbve, a ne za grad koji je pod zastitom Unesco-a.
  A komunalna policija radi po diktatu,ne znam cijem, vidi, a nece da vidi, ovakva rugla, ugrozene objekte, daju lazne odgovore gradjanima na prijave, sramota. Ne znam g.dina Vucinovica, ali kada bi znao dio sporke rabote koju mu obavljaju zaposleni, ako je posten, a ne mogu da mislim da nije, smucilo bi mu se s kim radi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]