Djeci iz VA “Cattaro“ Opština ne omogućava da nastave bavljenje vaterpolom

17
njima kotorsko rukovodstvo uskraćuje bavljenje vaterpolom

Mirko Vičević

Vaterpolo Akademija “Cattaro“ je trn u oku lokalne uprave, tačnije Sekretarijatu za sport i društvene djelatnosti, koji je dužan da se bavi razvojem sporta u opštini, sa posebnim akcentom na bavljenje sporta djece i omladine.

I pored činjenice da je za ovu godinu za sport opredijeljeno 630.000 €, VA “Cattaro“, koju pohađa preko stotinu djece je u nemilosti lokalnog rukovodstva.

Ne pomažu ni rezultati.

Njima je potpredsjednica kotorske opštine Ljiljana Popović Moškov, na jednoj od javnih rasprava otvoreno poručila da idu na tržište i da za nju postoji samo vaterpolo plivački klub Primorac.

Pritom je Popović Moškov, predsjednica kotorske URA, zaboravila da novac nije njen, već poreskih obveznika Kotora, pa samim tim i roditelja djece koja treniraju u VA “Cattaro“, a njih je preko stotinu.

Članovi Vaterpolo akademije “Cattaro“ iz Kotora već pet mjeseci svakodnevno putuju za Budvu i Herceg Novi gdje u tamošnjim bazenima, u dva termina, u budvanskom posebno od 14 do 16 i od 17 i 50 do 19 sati, a po nekad i od 19 i 40 do 22 sata sprovode redovne treninge.

Razlog putovanja je kašnjenje sanacije kotorskog zatvorenog bazena “Nikša Bućin“.

Pored svih odricanja i smanjenog prostora za ostale aktivnosti, u prvom redu učenja, ovakva situacija ima i dodatni ekonomski trošak.

Dva velika autobusa sa oko stotinu djece, su sinoć, konkretno njih 97, prevezla u Budvu na treninge.

Prevoz za jedan dan košta preko 150 eura, kazao je za Skala radio Mirko Vičević, šef stručnog štaba VA “Cattaro“.

“Cattaro“ je dobio i ponudu ugovora, koja je zaista prijateljska, ali se, kazao je Vičević, termini na budvanskom bazenu moraju platiti.

Ovaj sportski klub nema ama baš nikakvog razumijevanja iz opštine Kotor, tačnije Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Vičević je kazao kako je Klub više puta tražili sastanak sa opštinskim vlastima, kako bi se kroz određenu pomoći sredstva opredijela i namjenski utrošila na prevoz djece u predviđenim terminima, ali do sada nije stigla nikakva pomoć ovom uspješnom sportskom kolektivu.

VA “Cattaro“ je ostavljena da se sama brine o kotorskoj djeci koja treniraju o ovom klubu i koja su dovedena u situaciju da prekinu da se bave vaterpolom, naveo je on.

Vičević je ukazao na velike troškove koji se ne mogu plaćati od skromnih, izdvojenih sredstava koja su do sada dobijena iz opštinskog budžeta.

Vičević smatra da je to jedna velika šteta i ogroman udar na crnogorski vaterpolo.

On apeluje na sve koji mogu da pomognu dok još nije kasno jer u decembru “Cattaro“ neće biti u stanju da organizuje putovanja na trening, a samim tim i da se kotorska djeca dalje bave vaterpolom.

Preciznosti radi, VA “Cattaro“ je ove godine, od prvog januara dobila 36.000 eura.

Kada se  trošak podijeli na 11 mjeseci, što ostaje, pita se Vičević?

Samo u oktobru je za prevoz trebalo izdvojiti 4.000 eura.

Ovom iznosu treba dodati prevoz na takmičenja i ostale manifestacije i učešće na prestižnom takmičenju, kakva je Regionalna liga, kazao je Vičević.

On je podsjetio da u klubu nema stranaca.

To su sve kotorska đeca, vrlo perspektivna, a neki najbolji od njih su članovi juniorske reperezentacije, nosioci igre i budući A reprezentativci na koje s pravom Crna Gora u vaterpolu računa, naveo je Vičević.

Da li je to u duhu izjave potpredsjednice opštine Ljiljane Popović Moškov, izrečene na javnoj raspravi o Nacrtu odluke o finanisranju sporta u kotorskoj opštini, kada je kazala da “Cataro“ treba da ide na tržište, pitali smo Vičevića.

On je odgovorio da je to izjava koju u najmanju ruku smatra neumjesnom, koja nema veze niti utemeljenje u zakonu.

“Mi ostvarujemo javni interes i to se tačno zna,do sada smo  dobili sredstva o kojima sam govorio i ona su izuzetno mala pa čak i da treniramo i na kotorskom bazenu. Predlagali smo da opština obezbijedi jedan autobus za prevoz mladih vaterpolista, dakle nijesu potrebna isključivo sredstva u direktnoj isplati već samo ono što bi omogućilo našoj djeci da nastave trening, s obzirom da kasni rekonstrukcija bazena. Do danas, nema nikakvog odgovora iz opštine, niti inicijative kako bi se pomoglo da preko 100 djece u ovom kolektivu obavlja sportsku aktivnost“, zaključio je Vičević.

Podsjetićemo da je Popović Moškom vodila knjige (a možda i sad vodi) VPK “Primorac“ i da je i politički vezana za taj prestižni sportski kolektiv, koji je brend Kotora.

Ali, to ne znači da treba da se ugase drugi vaterpolo klubovi u opštini i da se na ovaj način može udariti na najmlađe koji samo žele da se bave sportom.

Očigledno je da ovakva odluka kotorske opštine ima političku pozadinu i da samo zbog toga djeci iz VA “Cataro“ dalje bavljenjem ovim sportom može biti uskraćeno.

Vjerujemo da Kotor to neće dozvoliti i da će građani ustati i spriječiti naum neodgovornih i nadobudnih predstavnika kotorske vlasti.

17 KOMENTARI

 1. Boze mili zar niko nije kriv sem prosle vlasti. Vidim, leba niste imali da jedete, vozili ste bicikle i ubili ste se od rabote. Kafici su bili prazni, samo ste setali, jer niko nije vozio auto. Sram vas bilo, turisti iz najrazvijenih zemalja su se cudili kako tako dobro zivimo, a ne radimo nista. I sada su protiv prosle vlasti bas ti koji su se dobro nakrali u to vrjeme. Tako je bilo i u vaterpolu, kad je bilo para krokodili su bili tu i jeli i pili i punili djepove. Eto vam sada, pa vidite kako je kad vam milostinju djeli zena iz nove vlasti, a od prethodne je dobila sve sto je zeljela.
  “CAK I VISE OD TOGA”

  • “…sada su protiv prosle vlasti bas ti koji su se dobro nakrali…” Da ima ozbiljnih institucija kao što nema, ti bi, sokole, ovo morao objasniti pred tužiocem. Ko je to lupežao i dobro se “naplastio” za vrijeme prošle vlasti?

 2. Nidje ne procitah da ste objavili da je Vicevicima bilo ponudjeno mjesto u eventualno novoosnovanom vaterpolo klubu,jer ni veci gradovi ne mogu finansirati dva vaterpolo kluba.Njima to po strucnosti i pripada ali oni pored vaterpola mnogo vole i pare, a u novoosnovanom klubu ih ne bi mogli trositi bez kontrole.Cattaro je i osnovan zbog para,bilo ih je fala Bogu.I od finansijera i od opstine,mada je i opstina imala istog finansijera.Opstina je pare rasporedjivala podjednako i Primorcu i Cattaru i tako ove prve stavila u poodredjen polozaj. Davno proslo vrijeme.Sada treba napraviti jedan klub u vlasnistvu opstine, i sva ce djeca imati dje trenirati.Ako se bazen ikad rekonstruise.A Vicevici ce morati smanjiti apetit.

 3. Ne laži Gorane dr iz Kotora. Skala je jedino svvijetlo i ona je napadala sve koji nijesu radili kako treba. Pročitaj ove tekstove iz arhiva ako znaš da čitaš. Tamo sve piše ali vam ništa ne odgovara što je istina jer živite na lažima.
  Za promjenu napiši nešto što je istina.

 4. Problemi koje je ostavila prosla vlast su toliki da ih objektivno nije lako rijesiti za kratko vrijeme.
  Skala je dala deceniju vremena prosloj vlasti da komotno, bez kritika i uz saglasnost , cutajucii kad nije trebalo cutati, uniste grad… dajte malo vremena i novima da pokusaju da nesto poprave.

  U ovakvom tekstu valjalo bi pocet od uzroka… zbog cega djeca moraju da putuju u druge gradove da bi kad je u Kotoru postojao bazen koji je zbog godina nebrige, neznanja propao. Poslije toga, sasvim stoji da se polemizuje oko finansiranje privatnih klubova.

  • “Skala je dala deceniju vremena prosloj vlasti da komotno, bez kritika i uz saglasnost , cutajucii kad nije trebalo cutati, uniste grad… dajte malo vremena i novima da pokusaju da nesto poprave”.Znaš li ćitati lapo ili si izlapio?
   Skala ti daje članke iz svoga arhiva svaki dan. Provjeri i malo se sjeti ili podsjeti.
   Znaš ti to nego si se po zadatku okomio na Skalu.

 5. “PRIMORAC” klub moje mladosti, nasih odrastanja, radosti i tuge. Brend, kazete? Samo ljepe uspomene i nista vise. 300 hiljada eura, zasto, za koje rezultate. Za onu proslogodisnju drugu ligu. Kako vas nije sramota, mnogi su se ovajdili od primorca proslih, sumornih godina , a sto su ucinjeli?
  Pogledajte ko je zadnjih godina vodio klub. Cuveni predsjednik skupstine(ako sam dobro upamtio) Sepelj, tehnicki direktor (ravnatelj) Celo Milosevic, itd. Bruka i sramota. Kazete brend, sram vas bilo. Kitite se znojom i mukom, pravih ljudi koji su nekad donjeli toliko radosti nasemu gradu.
  Okomili ste se sada na ovu djecicu i Cattaro, nista im kao opstina ne dajete, a ocete da opet imamo vaterpolo u Kotoru. Ne moze tako biti, sve dokle je ove sramotne vlasti. Ne moze moj Mirko jer ne pripadas ovoj vlasti, nisi sa njima, u njihovom timu. Jadni vaterpolo na cemu si spao. Da ti sudbinu odredjuje jedna urasica.Nije vise sport u pitanju, ovo je svjesno gasenje klubova. Kako Primorca tako i Kattara.Ovi novi lokalci svjesno to rade budite sigurni, jer vam sudbinu odredjuje zena, koja je toliko golova primila u svojoj sportskoj karijeri.Samo nije nosila vaterpolo kapicu. Neka je kad joj se moze.

 6. “…pa samim tim i roditelja djece koja treniraju u VA “Cattaro“, a njih je preko stotinu.” —Preko stotinu, (!) dakle preko 3000 evrova mjesečno. Malo li je…? Ustvari nikad nije dosta, i to je dobro, ne biti zadovoljan sa onim što se ima, vuče čovječji rod u napredak i vječito novo stvaralaštvo.

 7. Primorac nije opštinski klub.
  Primorac je u vlasništvu 20 fizičkih lica sa udjelom od po 5% u vlasništvu kluba i to od 2014.
  Da li bi Primorac 2005 god bio proglašen klubom od posebnog značaja na okolnosti iz 2014?
  Nemam ništa protiv da Primorac bude od posebnog značaja za Kotor,što on i jeste jer iz opštinske kase dobije 300.000 evra godišnje.Problematično je što generalni sponzor Primorca,blizak SDP-u ta sredstva koristi za namirivanje obaveza prema igračima iz šampionske 2009 godine?!
  Jasno je da SDP ucjenjuje opstanak opštinske vlasti odnosom prema Primorcu,uostalom kao što su uradili i sa izmišljanjem radnog mjesta Zamjenika direktora Luke Kotor.Uslovi konkursa su bili takvi da je samo falilo da se doda i da je potrebno biti “djevojka Ranka Krivokapića” kako bi se ispunili za popunu ovog “važnog” mjesta za procvat Luke?!
  Da nije tužno,bilo bi smiješno!
  U Kotoru je cijele godine Karneval!

 8. Politika i djeca.Svaka čast URAŠIMA i DEMOKRATKOPAMETNJAKOVIĆIMA zajedno sa FRONTAŠIMA, SNUPOVCIMA i RANJOVIMA zajedno!Ko osporava ovdje Primorac i kom o Primorcu zbori iako bi se i te kako moglo zborit što su radili i kako su poslovali.
  Cataro i svako ko sa djecom radi na taj način,valjda zaslužuje pomoć opština i društva u cjelosti. Kotorska samota kao mnoge njihove do sada.

 9. Kao šta vidite problem je ostavio Kurta ( bivša vlast ) i problem neće biti riješen jer je uzjahao Murta ( aktuelna vlast ). Treba naći način da smijenimo Murtu ali ne na taj način da opet uzjaše Kurta. Mislim da su rješenje lokalne stranke gdje ljudi znaju ko je ko. Trenutno u Kotoru nemamo niti jednu aktivnu lokalnu stranku pa se bazeni grade u Nikšiću gdje ljude vaterpolo sport i ne zanima.

 10. Ti Ivane znaš baš onoliko kojiko i ovce iz URE. Jadan nebio nije Primorac opštinski klub, a ni Bokelj, ni KK Kotor. Moraju da se vrednuju rezulatati. Problem je što ih Cattaro ima. Ovdje se radi o djeci Ivane. To nije takmičarski pogon nego naša djeca. Sram vas bilo. I tebe i URU. U Boga se nadam da nećete dugo jer ste rak rana za Kotor.

 11. Uz veliko postovanje prema porodici Vicevic,ali ipak moje je misljenje da je Primorac klub grada i drzave,i da kao takav opstina treba da ga pomaze.U redu treba dati i za Kataro nesto,ali ipak mislim da je Primorac klub grada.Kada osnujes neki klub onda moras znati kako ce se taj klub finansirati,i kako ces privuci sponzore.Sto sada treba da se u gradu osnuje jos 10 klubova i svi da ocekuju pare od opstine nebitnom o kom sportu da je rijec?Opstina je po mom misljenju duzna da sponzorise opstinske klubove Primorac,Bokelj,KK Kotor…..

  • Sve se vrti oko “šuške” samo to neće niko da javno izgovori. Članstvo u VA Cattaro mališani plaćaju 30 evrova mjesečno. Niko ne brani da se registruje još neograničen broj VK ako za to nalaze ekonomske razloge. Ali da bi oni onda svi tražili apanažu od države – vodilo bi u zloupotrebu fondova za sport. Eto, tu je Ministar sporta iz Kotora, pa neka se CATTARO obrati njemu za finansijsku potporu. Niko bolje od njega (ministra Janovića) ne razumije bolje ovu problematiku.

   • Meni je tu najžalije Puru. Očekivao je u ovom sazivu Ministarstvo sporta, ali mu se izjalovilo. A bio je to “poslednji voz”. Možda bi on nešto učinio za Privatni VK CATTARO. Ipak, teško je povjerovati da će ijedan bivši igrač Primorca, kao funkcioner, imati većeg razumijevanja za priatni VK klub.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]