Dječijih igrališta ima, ali su na meti vandala

1
igralište u gradskom parku

Ivo Magud

Dječija igrališta u kotorskim stambenim naseljima, klackalice, ljuljaške, tobogani, vrteške, decenijama već zadovoljavaju potrebe najmlađih sugrađana drevnog grada.

Treba ih i mora biti još, pogotovo u brojnijim naseljima, ali i onim prigradskim.

Na žalost, dječija igrališta su česta meta vandala koji lome sve što dohvatiti mogu.

Njih po pravilu niko ne dira, a i svi zatvaraju oči kada je u pitanju ova pojava koja uzima maha.

Video kamere nijesu postavljene, a policija nema dovoljno patrola da pokrije sve djelove opštine.

Kada je u pitanju gradsko jezgro, područje Škaljara i Dobrote posebno, postavljena su dječija igrališta tipskog karaktera.

Ona su, kako kaže direktor Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora Ivo Magud iz uvoza, tako da je često problem nabaviti djelove koje treba zamijeniti.

Značajna sredstva se izdvajaju i zbog štete koju naprave stariji maloljetnici koji se, posebno u noćnim satima iživljavaju nad molibijarom koji služi za najmlađe.

Magud kaže da je cijena jednog igrališta 5.000 eura sa pratećim neophodnim elementima.

Pored postojećih, kaže direktor kotorske Direkcije za izgradnju i uređenje, krajem prošle godine naručena su još dva dječija igrališta koja će biti postavljena u Prčanju i Perastu.

“Izvjesno je da postoji potreba da se postave dječja igrališta, posebno na lokacijama u parkovima i blizini dječijih vrtića. Imamo čak i pojavu privatne inicijative, kao što je slučaj u Radanovićima da su građani spremni da sopstvenim sredsvima zajedno,  sa sredstvima koje Direkcija opredijeli za te namjene učestvuju u finansiranju. Na tome će se svakako raditi”, kaže Ivo Magud.

Popravke igrališta spadaju u redovnu djelatnost.

Ne smije se dozvoliti da se djeca povrijede, jer su oštećenja često takva da nijesu ni malo bezazlena.

Najmanji iznos za opravku na igralištu iznosi oko 1500 eura za mobilijar.

U ljetnjem periodu se igrališta više koriste, pa je potrebno izdvojiti više sredstava za održavanje.

U planu održavanja nema posebne pozicije za dječija igrališta, ali se ona izdvajaju iz novca predviđenog za hitne intervencije.

Za to je opredijeljeno oko 15 000 eura, a u dijelu koji se tiče tekućeg održavanja to je oko 50.000 eura.

Direkcija je postavila mobilijar za dječija igrališta, u naseljima Sv. Vrača, Sv. Stasije, u Rakitama, na Plagentima, Parku slobode, na Tabačini kod vrtića, a pripremljena je i podloga za zabavni park ispred vrtića u Škaljarima.

Roditelji ispred zgrade u naselju Rakite su nam kazali da je došlo vrijeme da, posebno u kasnijim satima, ne smiju samu djecu da puštaju da se igraju i pored toga što su igrališta osvijetljena.

Dođu stariji i otjeraju ih, i da roditelji ne izađu ko zna što bi se sve dešavalo.

“Oni najčešće lome mobilijar, a to je tužno i žalosno, jer su za dječiji kutak ispred zgrada i u parkovima uložena pozamašna sredstva. To je novac od kojih bi se mogla napraviti nova igrališta”, kaže jedan od naših sagovornika.

Najbolji je primjer opravka jednog od igrališta pred Novu godinu, da bi odmah nakon toga petadrama vjerovatno za praznike bio uništen dio mobilijara, pa se ponovo moralo intervenisati.

Pitali smo i djevojčice i dječake vole li da se igraju na igralištima koja su za njih napravljena.

Mala Ksenija nam je kazala da najviše voli kad je đed ljulja na ljuljašci i kad se spušta niz tobogan, dok Ilija nije baš bio zainteresovan za priču.

Gledajući sa koliko zadovoljstva djeca koriste svoj prostor za igru, apelujemo na građane i sve koji na destruktivan način izražavaju svoje emocije da ih usmjere u nekon drugom pravcu, jer ne samo što se čini šteta već se djeci uskraćuje igra i korišćenje njihovih igrališta.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]