Dobrotski bonacijeri osvojili svijet

6
najbolji na svijetu

Na najvećoj svjetskoj regati Barcolana koja je 13. oktobra održana u tršćanskom zalivu, jedriličari broda MM “Shining” na čelu sa skiperom Milošem Radonjićem – Jedriličarskog kluba “Lahor” iz Kotora, osvojili su drugo mjesto u ukupnom plasmanu i prvo u svojoj klasi.

Bijele ljepotice iz cijelog svijeta, preko 2200 brodova čija su jedra nadkrilila plavu površinu mora, na žalost bez tako potrebnog vjetra jedriličarima, bile su praćenebrojnim medijskim ekipama s mora i vazduha, gliserima i helikopterima odakle je i poslata vijest o najboljima iz male Crne Gore.

naša pobjednička posada najbolja na svijetu

Na ovom prestižnom takmičenju koje je opkupilo 15.000 jedriličara iz cijelog svijeta, kotorski jedriličari su pokazali i dokazali dugu i slavnu tradiciju pomorstva i jedrenja u Boki Kotorskoj.

Niko se nije nadao da mala Crna Gora može da pobrka račune velikim silama u jedrenju, kazao je gostujući u Skala radiju  kapetan broda “Shining” skipper Miloš Radonjić.

Regata po tradiciji startuje ispred Trsta.

Skraćenje rute ove godine zbog lošeg, odnosno malog vjetra od nula čvorova je bilo na drugoj bovi.

Vremenski uslovi su bili potpuno nepovoljni za naš brod jer je on glomazan i težak, spreman za najekstremnije regate poput Sidnejske.

Suočeni sa bonacom, iskusni jedriličari JK “Lahor” su smanjili posadu i od mogućih 24 njih ostalo ih je osam na brodu dugom 19 metara težine 10 tona da bi se oslobodili tereta.

Brod je odmah promijenio performanse i bio je mnogo brži na mali vjetar, objašnjava Radonjić.

Poslije početne bonace, najjači vjetar tog dana je bio tri čvora.

Budući da je i u Boki uglavnom bonaca, naši su jedriličari navikli na pomenute uslove i iskustveno su odradili, uz najveći mogući adrenalin koji se podigao na istoj startnoj liniji u isto vrijeme za 2200 brodova.

“Od starta bili smo u vođstvu ali smo mislili da nemamo šanse u odnosu na velike brodove koji su došli da pobijede i bili favoriti, kao što su brodovi iz Australije, sa Novog Zelanda iz cijelog svjeta, jer su ljudi uložili milione da bi došli na ovu regatu da pobijede ili bar da uzmu neki pehar. Kako je trka odmicala, mi smo vidjeli da smo u sve boljoj poziciji”, naveo je on.

I pored peripetija i zapleta, poput helikoptera koji im je bio iznad glave i napravio loše valove koji su ih vukli u suprotnom pravcu, ili zastoja na nadomak cilja, posada “Shininga” ili “dobrotski bonacijeri” kako ih zovu, napravili su čudo.

Čitavog života jedrima po bonaci iako brod nije za nju, ali mi jesmo, rekao je zlatni, svjetski skiper.

Dobrom procjenom nijesu se odvojili kao što su to drugi uradili na lijevu stranu već su osatliodakle su krenuli i do prve bove im je trebalo oko sat ipo vremena, a onda smo grabili prema cilju.

Tada nam je bilo jasno da zaista pobjeđujemo što ni u snu nijesmo mogli pretpostaviti, iskreno će Radonjić.

“Iskustvo posade i znanje pokrenulo je brod na samo pet minuta do cilja koji je stao zbog marete. Pokrenuli smo ga i ušli u cilj”, ispričao je on.

U plaveti morskoj, okruženi stotinama brodova, glisera, kamera, telefona i foto aparata, sa “Shininga” se uz šampanjac čulo: “Svi oriđinali i sve karampane doći će na feštu za nas Kotorane”.

Potom na sva zvona o pobjedi Montenegra, zemlje za koju se engleski komentator zapitao ima li mora, a za posadu ko je i odakle je.

U  Crnoj Gori jedrenje nije dovoljno popraćeno iako jedriličari pokazuju uspjeh na svjetskom nivou.

To smo pokazali i mi i Miloš Dukić iz Herceg Novog koji je dvije olimpijade bio predstavnik CG na olimpijskim igrama, podsjeća Radonjić.

“Dakle, imamo ljude i znanje, nemamo dovoljno uslova, ali budući da smo jedriličari mi moramo gurati ka cilju sa ili bez opreme. Pokazalo se da i bez velikih ulaganja možemo do ovakvih uspjeha. Gdje bi bili da sve to imamo? Vjerujem da će svi oni koji treba da pomognu to i uraditi i da će Crna Gora sigurno vidjeti koliko vrijedimo. Pravim sluhom za ovaj sport ne pomaže se samo nama već i podmlatku koji tradicionalno gaji JK Lahor”, naveo je on.

Radonjić je kazao da bi njegovom klubu bila neophodna marina koju posjeduje svaki ozbiljni jedrililarski klub u svijetu, jer su marine njihov osnovni izvor sredstava.

“Lahor” nema marinu, ali ima mjesto i ucrtan plan za nju, pa bio bio neophodan investitor, smatra svjetski skipper. Time bi “Lahoru” zaduvao pravi vjetar u svjetska jedra.

6 KOMENTARI

  1. ..Moj gad-Dragoslav-gudin Pero-Basso..i ostali potomci “ljubitelja Lovćena i Pestingrada iz 1916-1918 se ne oglašavaju….? Jer im smeta ovaj NJEGUŠ što vodi Bonacijere -Lahora..Kaj se može sa potomcima predaka koji su rušili sa mora i kopna Lovćen Oltar Sveti i Grob Njegošev 1916 godine….To nisu radili ni VARVARI-ali jesu potomci kopiladi bečkih konjušara-rušenje svetinja-“čin dostignutih nivoa civilizacije”-zar ne?

  2. Bravo Lahor, bravo momci, bravo Milose, vidi se i jasno je da vasim venama teče prava krv. Vidi se od koga ste učili, i koji nivo ste postigli. Svaka vama momci čast!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]