Dodik osniva paravojsku: Četnički pokret sa 120.000 lovaca i Žandarmerija naoružana do zuba!

5

Izvor: Faktor.ba

OSBiH su prepreka Dodikovim planovima, entitet RS se godinama strpljivo gradi paravojna alternativa…

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže da je najveća paravojna organizacija u Evropi sa svojim podružnicama u svijetu Četnički ravnogorski pokret.

U Srbiji i entitetu RS ovaj pokret ima 30.000 registrovanih članova čija organizacija je čisto vojnog tipa. S druge strane, zvanični podaci govore i o 130.000 registrovanih lovaca na 1,2 miliona stanovnika u manjem bh. entitetu koji po zakonu imaju pravo na četiri duge cijevi u koje spada i tzv. trofejno oružje JNA koje uključuje poluautomatske puške i snajpere (PASP M-76 7.9 mm).

To na kraju znači da je 10 posto stanovništva u RS-u legalno naoružano i to modernim vojnim poluautomatskim pješadijskim naoružanjem. To zajedno sa sastavima do zuba naoružane Žandarmerije MUP-a RS-a čini alterantivni integralni sistem odbrane na koji se Dodik oslanja – pojašnjava Ahatović za Faktor.

U rebalansu entitetskog budžeta samo za ovu godinu predviđeno je dodatnih 13 miliona KM za MUP RS-a. Do sada je za kapitalne projekte izdvojeno 11 miliona KM za osam borbenih oklopnih vozila “despot” za koja su nedavno nabavljene i daljinski upravljive borbene stanice za mitraljeze 12.7 i 7.62 mm, kupljena su tri helikoptera ANSAT iz Rusije za 22 miliona eura, od kojih su do sada isporučena dva.

Helikopteri nisu načelno naoružani, ali mogu u osnovi biti pripremljeni i za vojnu upotrebu u smislu jednostavne ugradnje platformi za dejstvo lakim pješadijskim naoružanjem.

Iako MUP RS-a nije realizovao nabavku svega što je planirano među kojima je i 2.500 dugih cijevi, ministar Dragan Lukač je jedne prilike izjavio da je za opremanje i naoružavanje specijalnih sastava MUP-a RS-a izdvojeno oko 8 miliona KM.

Ta oprema uključuje vojne uniforme, individulane IC uređaje za kretanje i gađanje noću, balističku zaštitu u vidu specijalnih šljemova i pancirnih prsluka, moderne automate i pištolje u policijskom kalibru 9 mm… – navodi Ahatović.

U slučaju da Dodik zaista ostvari svoje prijetnje na potezu je prvo država Bosna i Hercegovina, a naš sagovornik pojašnjava i kako.

– Zakon o odbrani BiH koji je usvojen sa glasovima i zastupnika SNSD-a je jasan član 3, stav 2. Vojne snage ne mogu biti organizovane, obučavane, opremljene ili mobilizovane na teritoriji Bosne i Hercegovine, osim u skladu s ovim zakonom i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Međunarodna zajednica takođe ima odgovornost za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. U Aneksu 1A vojnog dijela Dejtonskog sporazuma u članu 5, faza III, stav 6, vrlo decidno je pojašnjena uloga snaga za implementaciju mira.

Jasno se kaže da bez obzira na bilo koju drugu odredbu ovog aneksa, strane znaju i saglasne su da EUFOR ima pravo i ovlaštenje primorati na uklanjanje, povlačenje ili premještanje određenih snaga, te narediti prekid svih aktivnosti, na svakoj lokaciji u Bosni i Hercegovini kad god EUFOR odredi da takve snage, naoružanje ili aktivnosti predstavljaju prijetnju ili potencijalnu prijetnju ili za EUFOR, ili za njegovu zadaću, ili za drugu stranu- u ovom slučaju državu BiH.

Snage koje se ne prerazmjeste, ne povuku ili ne prekinu prijeteće ili potencijalno prijeteće aktivnosti nakon navedenog zahtjeva EUFOR-a, izložiće se vojnoj akciji EUFOR-a, uključujući primjenu potrebne sile radi osiguranja poštovanja sporazuma… – napominje on.

Autor: E. L.   aktuelno

5 KOMENTARI

 1. E jadna Ana a ti si Ana taman koliko sam i ja sam. Opet bi da se tučeš sa NATO a zaboravila si kako su ti dali po guici i uzeli ti Kosovo. Sad će ono sve što je ostalo pa se k.rci jade

  • To što su “uzeli” i oteli će morati da vrate…Koji i čiji NATO vojnik će da ratuje protiv Srbije? Da nećeš ti i tebi slični ?

   • Elena, evo ja ću ti prst uperiti,
    ne izazivljaj, srpstvo je nikakvo !
    Svakako će se vratiti oteto, kad tad.
    Prokleto je i za lažavo srbljanstvo !
    Pada sila i nepravda.
    Sve je to jedino Crnogorsko !

 2. Srbija je modernizovala i povećala broj svojih raketnih bacača Oganj, Nora, Sora, Šumadija, itd. PVO Vojske Srbije je trenutno u stanju da obori 90% NATO aviona. Stižu novi borbeni helikopteri, transportni avioni namenjeni za padobranske desante, itd.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.