Dok ministarka odbija donacije, raste stopa smrtnosti od Covid-19

0

Šta se dešava u zdravstvenom sistemu Crne Gore, koliku cijenu životima treba da plate građani koji jedini u okruženju još nijesu počeli da primaju vakcinu, dok se broj umrlih i zaraženih konstantno povećava, a infekcija bukti u domovima starih i ustanovama kolektivnog smještaja.

I dok su revoltirani, nadasve zabrinuti građani pokrenuli onlajn peticiju tražeći smjenu ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, Vlada staje u njenu, ali istovremeno i svoju zaštitu, braneći neodbranjivo da je za 57 dana njenog rada na čelu Ministarstva od posljedica korone umrlo više od 270 građana, od ukupno 805 od početka pandemije, što mora otvoriti pitanje efikasnosti mjera koje preduzima aktuelna vlada i resor na čijem je čelu Borovinić-Bojović, pišu Dnevne novine.

Posebno je zabrinjavajuća situacija u domovima za stare i drugim ustanovama kolektivnog smještaja, poput Zavoda “Komanski most” gdje su evidentirana masovna inficiranja novim korona virusom.

Prethodna ekipa stručnjaka koja je vodila zdravstvenu politiku u sprečavanju širenja novog korona virusa, okupljena u Nacionalnom koordinacionom tijelu, posebno je vodila računa o ustanovama kolektivnog smještaja, što potvrđuje i podatak da je prvi slučaj infekcije u ustanovama takvog oblika zabilježen 24. septembra prošle godine. Danas su domovi za stare, Zavod “Komanski most”… epidemiološke bombe, o kojima ministarka ne govori.

Uz katastrofalne podatke, poražavajuće za kompletnu Vladu i državu, ista ministarka odbija donacije vakcina grčkog biznismena Petrosa Statisa, pravdajući se time da ih na neki način, u tome sprečava Svjetska zdravstvena organizacija, odnosno njihovo upozorenje da moraju biti oprezni sa donacijama, zbog čega su odlučili da vakcine nabavljaju samo putem bilateralnih sporazuma i ugovora.

Da je ministarka pretjerala kada je SZO uvukla u priču, pokušavajući da prikrije prave razloge izbjegavanja dragocjenog poklona od strane grčkog biznismena Statisa, pokazala je i izjava Mine Brajović, predstavnice SZO za Crnu Goru, koja je jasno saopštila da ta organizacija ne ograničava niti jednu državu da nabavi vakcine i putem donacija.

Osim Statisovih, Vlada je odbila i donaciju Olega Deripaske, tvrdeći da nije zvanično obaviještena o namjerama ruskog biznismena.

To nije sve. Crnoj Gori je putem Covax programa odobreno 84.000 vakcina AstraZeneca, a prvi kontingent bi trebalo da stigne u drugoj polovini februara ili početkom marta, saznaje CdM koji je imao uvid u dokument koji je Covax poslao Ministarstvu zdravlja.

U dokumentu se navodi da Crna Gora može očekivati da će prvi kontingent vakcina dobiti u narednih nekoliko nedjelja. Predviđeno je da u prvom kvartalu stigne 25 do 35 odsto, a ostatak u drugom kvartalu.

Dolazak vakcina putem Covax programa dogovorila je Vlada Duška Markovića, preko Ministarstva zdravlja.

U dokumentu koji je Covax proslijedio Ministarstvu zdravlja ističu zadovoljstvo što mogu Crnu Goru da obavijeste da Crna Gora može očekivati distribuciju doza vakcina AstraZeneca AZD1222.

Covax savjetuje da Ministarstvo zdravlja preduzme potrebne korake što je prije moguće, kako bi se izbjegla potencijalna kašnjenja u prijemu ove vakcine.

“Ako ne budete spremni da to učinite u zadatom roku, obavijestite nas kao što je prije moguće kako bismo mogli ponovo da distribuiramo ove doze drugom učesniku Programa”, navedeno je u dopisu u koji je CdM imao uvid.

Dakle, ponovo je na potezu Ministarstvo zdravlja kojem ovoga puta može zasmetati to što se radi o vakcinama naručenim za vrijeme bivše vlade, tako da ni odbijanje vakcina AstraZeneca ne bi začudilo. Ali, zato ista ministarka moli tajno svog srpskog kolegu da joj pomogne, a premijer traži pomoć od kineske vlasti. Takođe tajno.

Da situacija bude još gora, počinju da ponestaju ljekovi, a doktori i zdravstveni radnici više nemaju snage da rade jednakim tempom.

Dnevnim novinama se u posljednje vrijeme javilo nekoliko građana tvrdeći da ih ljekari iz Covid ambulanti ne obilaze iako imaju upalu pluća, da nema longocefa, odnosno ta treba “povući veze” da se dobije kao terapija. I na sve to odgovor su samo obećanja da će vakcine stići, samo se ne zna kad. Za to vrijeme Srbija je recimo, vakcinisala više od pola miliona svojih građana.

Na neodgovornost i bahatost aktuelne vlasti ukazuju i opozicione političke partije. Podsjetimo, doktor Halil Duković nedavno je upozorio da Ministarstvo zdravlja i “eksperti” plasiraju lažnu sliku o kontroli epidemije iznoseći podatak da se broj pacijenata na bolničkom liječenju održava na 50 odsto popunjenosti, što znači da se ogroman broj pacijenata liječi u kućnim uslovima.

“Zato ne iznenađuje podatak da je za 55 dana od formiranja nove vlade, od korone život izgubilo 268, odnosno prosječno svakog dana pet građana Crne Gore. “Ekspertska” vlada nije postigla željeni efekat poštovanja postojećih niti je uvela nove mjere”, naveo je Duković u ranijem saopštenju za javnost, upozoravajući da je ministarka Jelena Borovinić-Bojović vođena nekim interesom, ali svakako ne onim koji se tiče zaštite zdravlja građana, otvorila granice Crne Gore iako se brojne zemlje sve više zatvaraju.

Vjerovatno da ni razlog otvaranja granica više nije nikakva misterija, s obzirom na “goste” koji dolaze iz Srbije i Republike Srpske da pomognu opoziciji u evidenciji glasača u Nikšiću, da ubaci novac, propagandni materijal, da dodatno podgrije atmosferu uoči lokalnih izbora 14. marta u gradu pod Trebjesom.

I na sve to odgovor Vlade je da zabrane ulazak u CG građanima Velike Britanije koji se, kako ispade, slomiše da dođu u državu sa visokom stopom smrtnosti koja još nije ni počela proces imunizacije svojih građana.

Dakle, mnogo je pitanja na koja će jednom morati da odgovori ne samo ministarka, nego kompletna vlada. Jer, građani Crne Gore već plaćaju visoku cijenu njihove neodgovornosti i inata. Podsjetimo još jedanput, za 57 dana od korone je preminulo preko 270 građana. A to nijesu tamo neki anonimni likovi, niti zamorčići, nego nečiji roditelji, stručevi, ujaci, babe i đedovi. Jednom će neko pitati “ekspertsku družinu” je li moralo ovako. I tražiti odgovornost.

Vesna Šofranac

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].