Dok ruševna “Riviera” prijeti građanima, Uprava za zaštitu kulturnih dobara bi da je zaštiti

6
ruševina opasno prijeti

Zoran Vučinović i Maksim Mandić

Zoran Vučinović – Maksim Mandić

Nevrijeme prethodnih dana, praćeno jakim južnim vjetrom, na području kotorske opštine je još jednom skrenulo pažnju na nužnost da se hitno uklone ostaci nekih starih objekata, posebno u starom gradu, ali i okolini, budući da predstavljaju ozbiljnu prijetnju za građane i turiste.

Tako je ovih dana Komunalna policija, zajedno sa predstavnicima Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja i Direkcije za uređenje Kotora, imala pune ruke posla, jer su, osim polomljenog drveća padala dotrajala škura sa starih, napuštenih kuća u gradu.

Posebnu opasnost predstavljaju ostaci stare fabrike sapuna “Riviera“ sa čijeg objekta su padali prozori sa velikih visina i time direktno ugrožavali okolne kuće i njihove stanovnike, kao i prolaznike, kazao je za Skala radio Zoran Vučinović, načelnik kotorske Komunalne policije.

Zbog pogrešnih informacija u javnosti, Vučinović je naglasio da je upravo Komunalna policija inicirala mogućnost uklanjanja i rušenja  nekih opasnih objekata poput stare “Riviere“.

Ovu inicijativu su proslijedili Sekeratrijatu za urbanizam, a potom i ostalim nadležnim organima.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je dala prijedlog da se to ne bi trebalo rušiti, jer prva faza izgradnje “Riviere” bi trebala imati status zaštićenog objekta.

Vučinović je mišljenja da je ovaj objekat u sadašnjem stanju ruglo na ulazu u UNESCO-v grad i da ozbilnjo prijetii, čak i ugrožava živote građana.

Iako je ovaj prostor pod sudskim sporom, po njegovom mišljenu ne bi trebao da predstavlja smetnju za rušenje objekta i njegovu valorizaciju.

Oko ovog problema treba uključiti širu društvenu zajednicu kako bi se izvršio pritisak, jer takvi objekti, koji već postaju opasnost po život ljudi, a predstavljaju ruglo grada, moraju da se uklone, kazao je Vučinović.

Nema tog sudskog spora koji je preči od zaštite opšteg interesa i života građana, poručio je on.

Opasnost od ove napuštene i nezaštićene fabrike i njenog tornja predočio nam je i Maskim Mandić, komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Naime, vatrogasce su u pomoć pozvali građani, i oni su prije nekoliko dana uklonili opasan komad stakla koji je prijetio padu, a dan prije je čitav prozor zajedno sa staklom pao sa velike visine.

Sve ovo je uznemirilo građane, tim prije što tuda prolaze djeca, a u neposrednoj blizini su i dvorišta obližnjih kuća.

Prema Mandićevim riječima najveći problem je taj što može doći i do urušavanja objekta stare “Riviere” u kome su istrulile stare opeke, a ptice i zub vremena rade svoje.

Stoga bi najbolje rješenje bilo da se sruši onaj dio objekta u kome ne stanuju ljudi, jer ima porodica koje žive u jednom dijelu “Riviere“, podsjetio je Mandić.

Alarmantno je to što je objekat dostupan djeci koja bukvalno mogu da se popnu gdje god hoće, pa i u toranj gdje se nalazio veliki rezervoar kaustične sode.

Tu je velika visina i ukoliko bi, ne daj Bože, došlo do pada, posljedice bi bile tragične, upozorio je Mandić.

6 KOMENTARI

 1. “…stambena zgrada pored Vatrogasnice, hotel „ Fjord „ , poruka : „Dobro došli u Kotor „!

  Стамбена зграда поред Ватрогаснице је била угледна Коњушница за вријеме Ћесара Бечког. Ту су спраћани, храњени, појени и тимаренји товарни и теглећи коњи и кобиле. Ваљда се очекује да ће екс-Коњушница бити заштићена као културно добро. Умјесто оних оронулих зидова старе Фабрике сапуна.

 2. Opravdan strah od mogućeg urušavanja fasade i dimnjaka nekadašnje „Rivijere „. Ne manje je opravdan i zahtjev nadležne institucije da se navedeni objekat proglasi kulturnim dobrom, što znači da se zaštiti kao kulturno dobro „arhitektonskog i tehničkog“ značaja. Ali, da se i fizički zaštiti od mogućeg urušavanja. No, koga obavezati, kada se još ne zna ko je vlasnik. Slično je i sa zgradom hotela „ Fjord „ .Zar niko od odgovornih ne zahtijeva hitno rješenje spornog vlasništva na ovim objektima. Siguran sam da se to , osim u Kotoru, ne može desiti.Da li je to posljedica ignorancije ili nezainteresovanosti lica i subjekata koji bi trebalo o tome da brinu? Očigledno je zajedničko, Kotor u tome uspješno prednjači: hala „ Autoremonta „ , zgrada „ Rivijere „, stambena zgrada pored Vatrogasnice, hotel „ Fjord „ , poruka : „Dobro došli u Kotor „!

 3. A što reći za kuće u ruševnom stanju, obrasle u korov, usred centra Grada? Kako se moglo čuti iz zvaničnih izvora, one su u takvom stanju jer se suvlasnici ne mogu dogovoriti. A u stanju su koje ozbiljno prijeti prolaznicima. Eventualne posljedice neće rješavati suvlasnici. Zato bi , dok se pitanje ne riješi, trebalo zabraniti prolaz pored njih ili prolaznicima obezbjediti kacige. Interesantno, kako je ovo promaklo šefu Komunalne policije ?

 4. Zašto ne? Pa, po Upravi za zaštitu kulturnih dobara, u Starom gradu je svaka kuća pojedinačno kulturno dobro???? Zašto to ne bi bila i “Rivijera”? Sprdnja!
  Otuda podatak iz Uprave, da u Crnoj Gori ima oko 1900 zaštićenih kulturnih dobara. Koga mi to lažemo?
  Zamislite taj apsurd.Svaka privatna kuća ( preko 400) u Starom gradu Kotoru jednaka je u zaštitarskom smislu kao Katedrala Sv. Tripuna.
  Kako će se s nama đeca sprdat u jedan vakat, Bože mili. A nema gore anateme, od: “Ajde, da Bog da ,da se s tobom tvoja đeca sprdaju”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]