Dom učenika i studenata u Kotoru hotelu liči

1
Studentski dom u Kotoru

 

Nakon uspješne turističke sezone, u kojoj su svi raspoloži kapacietati bili rasprodati, novu školsku godinu je Studentski i đački dom “Spasić-Mašera” u Kotoru dočekao potpuno spreman.

Sredstva koja se zarade tokom ljeta upotrijebe se za održavanje Doma tokom godine.

Prtehodne su uređene prostorije i opremljena kuhinja, a svake godine dobija se atest za primjenu HASAP sistema bezbijednosti ishrane.

Nakon projeketa energetske efikasnosti koji je sprovela crnogorska Vlada sa resornim ministarstvima, prije dvije godine sa novom kotlarnicom i solarnim panelima za ovaj dom nema zime, pa studenti i đaci imaju dobre uslove za stanovanje i ishranu, kazao nam je direktor ove ustanove Branko Ivardić.

Pri kraju je prijem za učenike, studente brucoše i one na drugoj, trećoj i četvrtoj godini Fakulteta za pomorstvo i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

Mjesta je bilo za 60 učenika srednjih škola.

Komisija za prijem je odradila svoj posao.

Prošao je rok za žalbe.

Đaci su useljeni i već mjesec dana pohađaju nastavu.

Završen je i konkurs za studente brucoše.

Konkurisalo ih je 157, ali je mjesta bilo za samo 50 najboljih.

Na žalost, kaže Ivardić, njih 107 je ostalo bez mjesta.

Danas je završni dan konkursa za studente druge, treće i četvrte godine studija.

Komisija će raditi u utorak 3. oktobra i biće primljeno 150 studenata pomenutih studijskih godina.

Njihovo useljenje je za pet, šest dana nakon rada komisije i žalbenog roka.

Ukupno, Dom prima 260 đaka i to 150 studenata, druge, treće i četvrte godine, 60 đaka i 50 brucoša.

Cijena smještaja za učenije iznosi 30, a za studente 32 eura mjesečno.

Prije i poslije sezone Dom se kompletno renovira i u ovu školsku godinu ulazi sa uređenim, okrečenim prostorijama, obezbijeđenim mazutom za grijanje i toplom vodom, kazao je Ivardić.

“Dom je pravi hotel. Čist, uredan, zračan. Izuzetno uslovan. Oduševljena sam”, kaže nam 21-no godišnja Vesna iz Podgorice, studentkinja završne godine Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

“Od prve godine sam u Domu. Hrana je izvanredna. Mislim da mnogi kući nemaju ono što se ovdje nudi. Uvjerite se kako samo izgleda kuhinja. Društvene prostorije su nam na uslozi, što zaokružuje kompletnu potrebu koju imamo za učenjem. Cijena je zaista za studente više nego povoljna. Ne mogu reći da je skoro džabe, jer je svaki euro važan onima koji zarađuju, ali je svakako mnogo lakše studirati kada imate ovakve uslove i minimalne troškove za smještaj i ishranu. To u Kotoru, kada ne bi bilo Doma ne bi moglo da se obezbijedi ni za 300 eura mjesečno”, kaže kroz osmjeh ova šarmantna mlada djevojka, jedna od najboljih studentkinja na fakultetu.

Petar, koji kaže da mu je bolje nego doma u Beranama nije mogao prve godine da dobije smještaj u Domu.

Koliko je to finansijski bilo teško izdržati, teško je opisati. Mislio je da će morati napustiti studije. Srećom, imao je hranu obezbijeđenu u Domu. To ga je natjeralo da bude bolji student, da popravi rezultet na fakultetu i da obezbijedi, već drugu godinu zaredom sobu u ovom prelijepom objektu.

1 KOMENTAR

  1. Zašto se ne izgradi još jedan dom kad je tolika potražnja, studenti bi mnoog lakse podnosili studije financiski, a Kotor bi prihodovao

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]