Don Anton Belan: Datum proslave Sv. Tripuna niko ne može da mijenja

78
Don Tonći Belan

Don Tonći Belan

Tripundanske svečanosti počele su 13. januara dana koji se naziva Karike, što znači da toga dana Bokeljska mornarica bira Malog admuirala i ostale časničke službe.

To je datum prenosa moćiju Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor.

Potom su 27. januara tradicionalne Lode, pohvale Sv Tripunu.

Na česta pitanja i komentare građana i vjernika Kotora, povodom pomjeranja datuma proslave Sv. Tripuna, prve nedjelje poslije 3. februara, kada je Trpipundan, pozvali smo don Antona Belena, generalnog vikara kotorske Biskupije za pojašnjenje.

On je kazao da nije riječ ni o kakvim pomjeranjima, niti ustupcima zbog proslave Sv. Vlaha u susjednom Dubrovniku, kako se po kotorskim kuloarima priča i to zbog sljedećih razloga:

Datum proslave Sv. Tripuna ne može pomjerati niko, pa ni kotorski biskup, još manje župnik, već je to u isključivoj nadležnosti Svete Stolice.

Danas, 30 januara, podsjetio je don Belan, započinje Trodnevnica koja predstavlja trodnevnu duhovnu pripravu za blagdan Sv. Tripuna.

Uoči Tripundana, 2. februara je svečana Večernja i kađenje svetih moći, prema obredniku iz XVI stoljeća.

Na plakatu koji je javno istaknut, jasno piše da je Tripundan 3. februara, kada je svečana sveta Misa u 10 sati koju služi generalni vikar kotorske biskupije don Anrton Belan, a u 18 je pontifikalna sveta Misa, koju služi kotorski biskup Ilija Janjić.

Novost u proslavljajnju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora i kotorske Biskupije je vanjska svečanost.

Ona je uvedena, objašnjava don Belan, jer se Sveti Tripun, na žalost u Kotoru još ne proslavlja kao praznik grada nego kao crkveni praznik, za razliku od Dubrovnika gdje je za proslavu Sv. Vlaha takođe 3. februara neradni, praznični dan i dan je grada.

Za vrijeme vladavine komunističke ideologije, jedina procesija koja se održavala na čitavoj istočno Jadranskoj obali bila je procesija na dan Sv. Vlaha u Dubrovniku.

Međutim, ni ona se nije održavala 3. februara jer u to vrijeme nije bio neradni dan u ovom gradu, pa se prenosila u sljedeću nedjelju, nakon 3. februara.

Danas to njima nije potrebno, ali nama na žalost jeste, kazao je don Belan i zato se vanjska fešta proslavlja prve nedjelje nakon 3. februara, kako bi se omogućilo da u programu proslave učestvuju  i oni koji su u radnom odnosu, a to su članovi odreda Bokeljske mornarice i gradskih muzika Tivta i Kotora, kao i brojni zaposleni vjernici, zaključio je don Belan za Skala radio.

Svi oni koji kritikuju ovu vanjsku proslavu, oni sasvim sam siguran nijesu zauzeti, nemaju što da rade, pa po kafićima, kotorskim ulicama i na internetu na ure pričaju ono o čemu nemaju pojma, a sasvim sigurno ne vidim ih ni u crkvi, ni na priocesiji, poručio je don Belan.

To dovoljno govori o njima samima.

78 KOMENTARI

 1. ….Ja,izgleda,uzalud napisah da :VAS ,OSOBENO, NE ĆINE BOLJIM VAŠE DIPLOME(i ćirilično piskaranje)-NON FACIUNT MELIOREM EQUUM AUREI FRENI ….?
  Kumim vas bogom-promijenite ogledalce u vašem staništu-možda da vam ono konačno dade sliku o vama-vašim mogućnostima stečenih,baš, u Dobroti?

 2. ..znate-pričat jedno-pisat drugo-u uslovima kada je istina od Vas podaleko-morate priznat po malo je problematično,posebno sa aspekta-vaših “akademskih zvanja”- koje ste-uterali u vašu VASA VACUU-kao gotovu stvar:NON FACIUNT MELIOREM EQUUM AUREI FRENI(vaše neupitne d i p l o m e!)”-što bi na naškom se dalo pročitati-da:”KONJA NE ČINE BOLJIM ZLATNE UZDE(….?)!”

  Gospar Maxsime Čenanoviču,malo skromnosti ne bi vam škodilo-sa i brez Vojnog odsjeka-i Prčnja(Tivata) u vrijeme kad se mačkice-mačori oglašavaju(mjauču-ka i vi ugrožene vrste-testirane na virus HIV…?

  • Друже Joле Дрињaк,
   Колико сам обавештен, ви сте вашим животом и политичким
   радом стекли веома лошу репутациjу у Боки из познатих
   (не)карактерних разлога из ваше биографиjе међу угледним
   људима коjи живе у Боки и коjи Вас добро познаjу и коjи
   су то мишљење о вама jaвно публиковали на програму
   Скала Радио Котор.
   Ja вас лично не познаjем, али ако би ме
   људи питали за “друго мишљење ” (као у
   медицини),ja бих додао да сте ви не само успешно
   створили репутациjу “дежурне будале Скала радио програма”
   већ се и “поносите вашом природном глупошћу комбинованом
   са наследном дрскошћу”!
   Ако сматрате да jе ваш безобразлук последица наглих
   политичких промена коjима сте били изложени за време
   рата у Jугославиjи 1990-тих година и да можда
   имате пост-трауматcке проблеме после вашег рада у Воjном
   отсеку, предлажем да се обратите Специjaлноj болници за
   психиjaтриjу у Котору да вам помогну.

   • Super ti je komentar, “друго мишљење” na ovoga Jola mogu polagat patologiju, psihologiju, tupsonologiju io dr. Jordan je jednoumlje i bezumlje !!!

 3. …kao što vidite-moja konstatacija-da bi bolje bilo-za ljudski rod, da niste pod-jarmljivani testovima-testiranju,se pokzala kao istina-koja potvrđuje-da boca(flaša) od pola litre može da primi pola i manje od pola urina! Ako više u njega sipate-preliva-vonja poput vas-jer “nije za svaku ticu šenica”-“niti svako ture za vezira”?!
  Drugo,nije Tivata-nego Tivat-Tivta-Tivtu! Koji nikada nije pripadao niti jednoj “strani svijeta-” Dalmciji! Do dolaska Austrougraske flote-i formiranja ratne luke 1897 godine u Tivtu-Tivat je bilo jedno primorsko mjestašce(selo)-posjed Prčanjske gosode(bratsva:Verona,Djunio….)! Drugo,vi neznate što se desilo na Svetoga Antuna Padovanskog 13.jula 1848 godine u Prčanju! Kad bi ste znali-onda bi ste znali da i Gorovići nisu(Tivat)-nego neki drugi kraj Boke!
  Naklapanja vaša-neodoljivo potsjećaju na rezultate vašeg “testiranja” u pohode kotorskim školama-inače plave krvi-“plemića iz obitelji Ćenan(Gorovići-Tivata?)?
  Gospodine Maxime-pokušajte da manje” lupate po istoriji”-kao maxim po diviziji?!

  • “Plemeniti Gospodine”,
   Zahvaljujem Vam na vasem objasnjrnju prakticno o svemu na ovom Forumu i posebno na Vasem fokusu na moju neznatnu licnost.
   Oni koji su davno nesto napisali o mom prezimenu, ocigledno nisu Vas konsultovali i nikad nisu posetili Prcanj u Februaru mesecu. -Mora da je jako depresivno!.Vrlo me radujem da ste u borbenom raspolozenju i gotovosti, kao da ste juce izasli iz Vojnog Otseka.
   Vase ponasanje takodje karakterise plemenitu licnost!.
   Kao sto znate ” plemenita krv je stvar incidenta i srece, a plemenitost se pokaziuuje u velikim i plemenitim. akcijama”..
   l sangue nobile è un accidente della fortuna; le azioni nobili caratterizzano il grande!
   Medjutim sudeci po Vasim plemenitim komentarima, biranim recima i komplimentima upucenim meni kod Vas je ta plemenitost i plava krv urodjena. – To je ocigledno i za mene laika!
   Matija ĆenanoviĆ

 4. …bolje bi bilo za ljucki rod-da su i vas držali podalje od testova-testiranja? Bilo bi jedno manje klonirano insanajvan biće?! Zar ne gospar Maxime?

  • “Druze “,

   U svom neobjavljenom delu “Prcanjski trgovac” William Shakespeare je verovatno mislio na Vas kad je napisao :
   “You speak an infinite deal of nothing.!”

   Matija ĆenanoviĆ

 5. “Ljubopitljivi Gospodine”,
  Iako ste neobrazovani jos ste manje ste manje obavesteni. Medjutim vasa ljubopitliviost okurazuje. Znaci spremni ste da ucite, iako ste opet posli po obicaju stranputicom cak za Meku.
  To me raduje.

  Ćenan je ime staro-hriscansko kao i ime istoimene provincije u Izraelu i u Bibliji. Kanan ili Kenan.
  Od njega je proizvedeno palatalizacijom staro-srpsko i hriscansko prezime Ćenan.

  Poreklo prezimena Ćenan, je vrlo staro Ćenan, Gorovići (Tivat), starosjedioci.
  ( Po obicaju, Hrvati pokusavaju da ga svojataju…)

  Internet podatci:
  1.
  Porjeklo prezimena Ćenan dolazi iz Dalmatinskog grada Tivata preciznije plemička obitelj juga nekadašnje Dalmacije. Padon tog djela Dalmacije obitelj se seli na dvi poznate lokacije jedna je na otoku Korčuli misto Blato,a druga polovica je otišla u Ogorje …. nekadašnjin djila unutarnje Dalmacije današne BiH.
  2.
  kovacevicantikviteti.blogspot.com/…/crnogorska-prezi…‎
  Translate this page
  May 14, 2012 -Ćenan, Gorovići (Tivat), starosjedioci…
  Starosjedioc-Srbin
  crnogorska prezimena…č,ć,d. – kovacevic antikviteti i rodoslovi
  kovacevicantikviteti.blogspot.com/…/crnogorska-prezi…
  Translate this page
  May 14, 2012 – Čamići, vjerovatno prezime nekog starog bratstva u Ćeklićima. Čamo, i kao: Čamić, ….. Ćenan, Gorovići (Tivat), starosjedioci. Ćenarić, Kotor …
  Inline image
  Tribina “Zašto smo prisiljeni napuštati Hrvatsku” | Skala radio
  skalaradio.com/…/tribina-zasto-smo-prisiljeni-napustat…

  Matija ĆenanoviĆ,

  • Niste baš sve objavili što se viđeli na internet ,samo ono što Vama odgovara,
   kako sada tako i uvijek do sada služite se tekstovima koji samo Vama odgovaraju i ne služite se istinom,stranputicom kojom ste Vi krenuli uopšte me ne raduje,izaziva žaljenje …

   To nije lijepo za jednog naučnika koji je svoja naučna djela morao da dokazuje po Kanadskim sudovima,
   Dakle na internetu ima ,
   Ovo je rijetko prezime u Hrvatskoj.Najvjerojatnije je PATRONIMIK,jer je izved.od m.os.imena prvonositelja CENANA(nom.CENAN)(C je mekiznak),koje je od imena KENAN.Ime KENAN -prema onomasticaru prof.dru I.Smailovicu -potjece od ar.rijeci k a n a n=s k r i v e n;z a k l o n j e n,a prema arabisti prof.dru S.Agicu znaci:”1)skriven,sklonjen od pogleda,zaklonjen;udobno smjesten.2)Kenan(Hamov sin).”M.os.ime Kenan prisutno je u Hrvatskoj.Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 Kenana,a nose ga i Hrvati,i Bosnjaci i Albanci.Najvise Kenana zivi u Zagrebu(20).-U Hrvatskoj je prisutno i prezime CENANOVIC(na C meki znak),Vecinom bosnjacko prezime,a potjece iz zapadne Bosne.Danas u Hrvatskoj zivi oko 70 CENANOVICA.Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.m.os.imena rvonositelja CENANA(nom CENAN,od KENAN)):CENAN+posesiv.dodatak -OV+deminutiv.nastavak-IC=CENANOVIC,sto znaci CENANOV SIN.Ovo je vecinom bosnjacko prezime u BIH-u.Bosnjacka obitelj CENANOVIC morala se odseliti iz Banjaluke kada su je okupirali barbari i sljedbenici balkanskog kasapina S.Milosevica 1992.god.–I z v o r:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sa,1990.str.317.;Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003,str.57;imehrvatsko.net/namepages/view/first_name/Kenan;www.prezime.net/Cenanovic

   Vi ste jedan velikosrpski nacionalista i šovinista,punog špaga a po Vama,omrznutih,antisrpskih,antipravoslavnih Dolara,koji Vam nimalo ne smetaju da ih držite u džepu ili na banku što govori o Vašem karakteru,
   Pljujete po bivšoj Jugoslaviji i Titu koji su Vam dali besplatni fakultet i crveni pasoš sa kojim ste svugdje bili rado primljeni pa i u Kanadi,
   opet govori o Vašem karakteru,nekarakteru,
   Sprdali ste se sa iznosom penzije crnogorskog penzionera što opet govori o Vašem nekarakteru,
   Savjetovao Vam bih da se batalite pisanja jer se mi sa takvima kao Vi sprdamo ovdje u Crnoj Gori a imamo ih i ovdje,veoma malo,
   mada u Španiji mnogo više ,a to je već posao za Toreadore,

  • Danas, kada postajem pionir
   Dajem časnu pionirsku reč:
   Da ću marljivo učiti i raditi
   poštovati roditelje i starije,
   i biti veran i iskren drug,
   koji drži datu reč;
   Da ću voleti našu domovinu samoupravnu
   Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
   Čuvati bratstvo i jedinstvo
   Svih njenih naroda i narodnosti
   I ceniti sve ljude sveta
   koji žele slobodu i mir!

   Dragi komentatori,
   ovako je Čenanović Matija, Mato,može i Matto(prevedite ovo sa talijanskog),
   svojevremeno polagao zakletvu u Kotoru, sa crvenom maramom oko vrata,
   Sve dok nije postao Matto Čenanović i zamrzio-zamrzeo crvenu boju,
   a dida mu je nosio crven fesić,crven fesić……..
   i pogazio zakletvu i radi sve kontra zakletve,
   pljuje i ruje protu bratstva i jedinstva i crvene boje,i Tita i Jugoslavije koji su mu dali besplatne fakultete,
   kao da je roda i potomak onoga te se pojavljuje povremeno sa vremenom
   uporabe i postojanja ,direktno ovisno od vještine Toreadora,
   Između ostalih i Djed Mraz se našo na crnoj listi ,crne pameti Matta Kenana,
   ali punih špagova antisrpskih,omrznutih Dolara,
   Izgleda da će djeca za Novu Godinu ostat bez pokolona zbog našeg Matta,
   koji bi da ukine radost djeci zbog crvene boje koju nosi Djed Mraz,
   Ne bojte se djeco bit će poklona bit,stavit ćemo Matta Kenana da vuče saonice sa irvasima i da vam još i dijeli poklone,
   Dok je nosio crveni Jugoslovenski pasoš našem Mattu Kenanu to nije smetalo,sve dok nije postao “naučnik”nivoa Baltazara iz dječjeg crtanog filma
   pa je falio formulu i u nefalj postao kopija Matta Bećkovića iz Nesoja od Nikogovića roda Fukarilovića.

 6. …dobro ste zamijeti da su volovi hranili porodicu ovega komentatora-zapadne vjeroispovijesti? Ali ste istovremeno…zaboravili-da su ti isti bovi u vašoj i z b i pravili naslijednike ? Lelek ti ga ugašeno Srpstvo-kad pade-da te brane uljezi-potomci ……b o v i a-sa staništem u kanadskim prašumama?!
  Što bi se po naški kazalo-zalud je Maxim učio male i velje škole na sveti Matija u Dobroti-iz koje je,umjesto znanja ponio -nagone nastanjenika izviše Dračeve njive?

  • “Ljubazni Gospodine”,
   Vi niste dobro odgonetali!
   Ja jesam ziveo kao dete u Dobroti, ali sam pohadjao skolu u Kotoru.
   Takodje sam isao u mnoge skole gde se na krajiu vrse testovi.
   Ono sto vi ne razumete je da je u zivotu postoji ova maxima:
   ” U zivotu se covek prvo podvrgne testovima, pa to ispadne na kraju neka vrsta skole”!
   Vas su izgleda i skola i testovi zaobisli, narovno izuzev veronauke…

   Matija ĆenanoviĆ,

 7. Vi obrazovani znalci sve “odgovoriste” Cenanovicu, samo ne ono sto vas je na pocetku pitao, kakve veze ima hrvatski knez (nedokazani kralj) Tomislav sa Bokom Kotorskom i Kotoro, i cemu ploca o njegovom “krunisanju” na Sv.Tripunu i drugim katolickim crkva. Mozda, zbog zapi.avanja teritorije? Kako tada, tako i sada?

 8. …kojoj su i upucene mudrolije -polucenih od staro latinskih mudraca…!
  E viva montengirina…!

 9. MARIA………da ti nema ovog drugog dijela tvog ,,fascinantnog” komentara, ne bi ti se ni obratila, jer lupetaš gluposti, misleći, da ako upotrebiš latinsku izreku, ona preraste u nešto drugo.
  Što ćes, bunari neznanja su duboki, a prostaluka jos dublji, pa uz pominjanje današnjeg DANA, na kraju komentara upotrebljavaš rijeci koje jedva da pristaju i prostakuši

 10. Hriscanstvo je imalo veliku ulogu u razvoju ali takodje i u zastoju ljudske civilizacije, inkvizicuju necu ni da pominjem.
  Fantasticna arhitektura, slikarstvo, muzika i knjige o moralu i etici su napisane zahvaljujuci hriscanstvu.
  Medjutim ako neko kriticki ispita hagiografije takozvanih svetaca oni uveliko potsecaju na danasnje politicare.
  Sto se tice Sv. Nikole cije ukradene kosti pocivaju preko puta Jadrana u gradu Bariju, on je na Nikejskom Saboru 325 godine u odbrani svog dubokog uverenja u dogmu opalio samar kolegi Ariju i bio izbacen sa Sabora (ponasanje slicno kao u danasnjem Koreanskom ili Ukrajinskom Parlamentu i slicnim necivilizovanim mestima gde ljudi ne postuju tudje misljenje niti cinjenice). Trasformacija ovog omalenog Grka od 5 stopa visine iz Male Azije u debelog velikog Nemca i danas cistog Amerikanca Santa Klausa sa sankama i irvasima je uvreda za hriscanstvo, da ne pominjem njegovu transformaciju u komunistickog Deda Mraza obucenog u crveni kostim (Ho, Ho , Ho!).
  5775 godina od navodnog “Postanka sveta”, vernici ne znaju kako da protumace kosti dinosaurusa koje su daleko starije nego sto nas Biblija uci. Mada neki “shamani” upotrebljavaju kosti zivotinja u svojim ritualima ili ih probadaju kroz razne delove tela, kosti blazenih svetaca se upotrebljavaju da bi dale uverljivost tumacenjima raznih teologa i crkvenih otaca od kojih bi se verujem Isus Hristos zgrozio. Mislim da kosti istaknutih ljudi iz proslosti treba postavati sa vise dostojanstva nego na nacin koji se odomacio u tamnoj umnoj ljudskoj proslosti i paradirati ih javno i kaditi u ime vere.
  Citajuci uvrede licne prirode bazirane na mom komentaru o Sv. Tripunu, nisam video nijedan argumenat koji oponira ono sto sam napisao.
  Na staru recenicu Lukreciius-a (De rerum Natura):
  Do kavih visina u zlu su ljudi nagonjeni religijom.
  Tantum religio potuit malorum.
  To such heights of evil are men driven by religion.
  “A te kosti blazenog Tripuna smejase se ljudskoj gluposti u 21 veku nove ere, Bog da prosti!”
  Matija Cenanovic

  • i očekivati od ovog ATEISTE,Antikrista,
   veli, Čenanović između ostalog,
   komunistickog Deda Mraza obucenog u crveni kostim (Ho, Ho , Ho!).
   po njemu su Komunisti izmislili Djeda Mraza,vjerovatno zato što je obučen u crveni kostim kao što je i bila marama crvena što je nosio Čenanović oko vrata kao Titov Pionir i dok je polagao Pionirsku zakletvu !!
   Komunisti mu se pričinjavaju na svakom koraku a dadoše mu fakultet
   i to besplatni,i onaj crveni pasoš sa kojim je utekao u Kanadu,da rabota za omrznute ,antisrpske,zapadne Dolare !!

   Stara narodna poslovica glasi ,

   Kada Bog koga hoće da kazni, najprije mu uzme pamet !

   Pa tako i ovom Čenanoviću uze pamet pa još napisa i da je SVETI TRIPUN,
   Blaženik a ne SVETAC
   A SVETI TRIPUN je SVETAC svih Hrišćana, kojeg slave i Rimokatolčka crkva i sve Pravoslavne crkve !

   Do kavih visina u zlu su ljudi nagonjeni religijom.
   Napisa Čenanović,
   A ja mu velim ,
   Do malih visina u usporedbi sa visinama u zlu nagonjeni ATEIZMOM !!!

 11. “Veritas odium parit…” ? Si,si,ci conosciamo molto bene signora MARIA…?! Zato uzivaj u blagdanu svih KOTORANA-i ne “(za)guraj” pinokia di mu misto-nije…!

 12. Divim se SKALI da objavljuje ove iscrpne, duge ,,komentare” – jer ljudi, koji ih pišu, trebalo bi da znaju što je KOMENTAR, a što pisani tekst
  Lićno, ove ,,lencule” i ne ćitam, vade podatke sa net-a i prave se ,,sveznajući”
  Ko hoće da zna, ili već zna ili samo izgugla, ne trebaju mu dugi komentari ovih ,,sveznalica”

 13. …budite ,na trenutak “srbin”,pa nam recite:a kojim pismom-oliti azbukom vi pisete? Eli to ta “novkomponovna serbska azbuka-pismo? Brez kuku i lelek-na slovima :”s,c,d…

  P.S. I nekoliko redaka za fra Nikolu,sabrata Maxima Cenanovica…Ako je tacno da je nazocni Tomislav postavljen za kralja u Duvanskom polju-onda to vise nije Hrvatski nego Bosanski kralj oklen je bio nas kraljTvrtko Kotromanic- Novljanski-koji abitava na tzv Skver? Dakle,to kraljeva sto su Hrvati imali bili su Bosanci-na srecu ki i mi u Kotoru,sto imademo(blago Boki s’njima-a i s’vami) sva svestena lica(katolicka i pravoslavna?) ,osim nasega Tonca,koji su dopelali, u nasu Boku, iz nekada Bosne ponosne?!
  E…viva Bosna i…..?!

 14. DANAS u 18.00 BILA JE SVETA MISA,
  i KAĐENJE MOĆI,MOŠTI SVETOG TRIPUNA,
  KADILI SU PORED SVEĆENIKA ;
  6 PRAVOSLAVNIH VJERNIKA I 6 RIMOKATOLIČKIH VJERNIKA;
  OVAJ OBIČAJ MISLIM DA JE UNIKAT U SVIJETU,
  U KOTORU POSTOJU I ŽIVI EKUMENIZAM,
  MALO KOJA CRKVA U SVIJETU SE MOŽE POHVALIT SA OVAKVIM OBIČAJEM;
  SVETI TRIPUN NIJE BIO NI PRAVOSLAVAC NI RIMOKATOLIK
  VEČ HRIŠĆANIN,PA MU ZATO I ODAJU POČAST I KADE MOĆI,MOŠTI
  PRIPADNICI NAJVEĆIH HRIŠĆANSKIH CRKAVA.

 15. Prvo da pozdravim Don Toncija Belana.
  Prije svega mjestanin, Kotoranin, Bokelj pa tek onda svesteno lice.Tako ga barem ja vidim a vjerujem i mnogi koji ga iole poznaju.
  Jedan od rijetkih kod nas koji veoma dobro poznaje istorijske fakte vezano za Kotor i Boku. Toliko ih dobro poznaje i iznosi u javnost da to mnogim jako smeta. Po najvise onima koji ne znaju i ne postuju bogatu kulturnu istorijsku bastinu Kotora i Boke.

 16. Moj dobri don Belan, ako Vam je madrac los ja cu Vam dat imam doma novi pa da se dobro na spavate a ne na rabotu da kunjate !!! Nemojte to cinu politicari u politiku Vama to nije mjesto da spavate…

 17. Mirzu za zastitnika Kotora! To je nasa inicijativa.
  Radio je i radi puno za nas, malo mimoilazuci zakon, a uz aminovanje odredjenih struktura u opstini.

 18. Sveti Tripun ili Sveti Trifun (Frigija, oko 232. – 249.) je mučenik i svetac Rimokatoličke crkve.
  Rođen je u gradu Kampsadi u tadašnjoj rimskoj provinciji Apamei, u kršćanskoj obitelji. Ime, etimoloških korijena “Trüph” (osoba plemenitog duha) je tada bilo uobičajeno.
  Štovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Niceji gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Azije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija. Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” Tripun je priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor. Danas je njegovo štovanje rašireno diljem svijeta, no velike proslave u njegovu čast ograničene su uglavnom na Južnu Italiju, Boku kotorsku i Dubrovnik. Primjerice, na njegov dan (10. studenoga i 3. veljače [1]) u talijanskom gradu Bariju često se okupi i do 300.000 vjernika koji se saberu kako bi proslavili dan mučenika Tripuna.

  Najpoznatija proslava Svetog Tripuna je svakako u Kotoru, čiji je on zaštitnik. Prva spominjanja moći Sv. Tripuna vežu se uz kotorskog građanina Andreu Saracenisa koji je donio moći sv. Tripuna u Kotor, te sagradio crkvu u njegovu čast. Na dijelu oltarske pregrade pronađen je i datum 13. siječnja 809. koji potvrđuje da Kotor već 1200 godina čuva moći Svetog Tripuna. Izvorno, dan mučeništva sv. Tripuna je 2. veljače, međutim zbog blagdana Svjećnice, nije se slavio na taj dan. U samom začetku, moći su se prenosile dan prije 2. veljače ili dan kasnije, većinom 1. veljače. Pisane tragove o proslavi Svetog Tripuna na 1. veljače možemo pronaći u više izvora: Mramorni napuljski kalendar (9. stoljeće), Carigradski sinaksarij, ruski kalendari, grčki sinaksariji, itd. Tragovi slavljenja blagdana dan kasnije vidljivi su i u sljedećim dokumentima: Benediktinski martirologij (Usuardi Martyrologium iz 9. stoljeća), Kapuanski kalendar (9. – 12. stoljeće.), Kotorski kalendar (15. stoljeće).
  Dana 17. rujna 1594. papa Klement VIII. je odredio slavljenje sv. Tripuna za Kotorsku biskupiju na dan 3. veljače, te se od tada ovaj blagdan slavi 3. veljače.
  Sveti Tripun se u Kotoru slavi i 13. siječnja – Prijenos svetih moći (Karike) i 10. studenog – Mali Tripundan.

  • Ovo je direktan prevod Katolicke enciklopedije na “novo-komponovani-hrvatski jezik” da bi “svojatanje” Svetog Trifuna,odnosno Triphun-a , ili Tropuna , odnosno Boke Kotorske bilo “uverljivije”, jezik koji se ne govori u Kotoru , niti u blizini od nekoliko stotina km od Kotora, i svetac sa kojim Hrvati nemaju nikakve veze.i to je sustina!- Izgleda da i kosti Sv. Tripuna jos cuvaju ljude sa intelektom na nivou gusaka….

   • Izgleda da i kosti Sv. Tripuna jos cuvaju ljude sa intelektom na nivou gusaka….
    Napisao Čenanović ,ATEISTA, u svom domu u Torontu ,Canada,i osta živ
    ali još crnjeg ionako crnog obraza,a đžepa-špaga punog omrznutih Dolara,
    onih Dolara sa kojima se plaćalo gorivo za bombardovanje Srbije i Crne Gore !!!

    Kada Bog koga hoće da kazni, najprije mu uzme pamet !

    Napisao ATEISTA Čenanović koji već duže vrijeme širi “bratsku”ljubav po ovim portalima,koji se pojavljuje kao elementarna nepogoda sa kratkim trajanjem kao kiša,dok ne završi u šahtu ili kanalizaciju,
    Dragi komentatori, to je onaj Matija Čenanović koji je završio besplatne Titove fakultete pa onda otišao u omrznutu antisrpsku, genocidnu, Canadu da radi za omrznute antisrpske, Kanadske dolare umjesto za Jugoslovenske dinare ili Ruske rublje,
    A kada se uželi svoje Domovine-Otađžbine onda uzme sliku Druga Tita u ruke i odmah ga prođe volja.

    Neki se vrag boji križa a neki toljage !

    • Verovanje je duhovna i mentalna stvar i nadam se da Vas cini srecnim.

     Razne vrste verovanja u Rimskoj imperiji
     ljudi su smatrali jednako isinitim,
     filozofi jednako laznim,
     a magistrat jednako upotrebljivim!

     Medjutim, pominjanje “Svetog križa”, odnosno Sv. krsta i “ne tako svete toljage” zvuci “primitivno a ne hriscanski” sem ako mozda ne pretite prvenstveno vasom gluposcu.
     Uopste upotreba mumificiranih navodnih ostataka takozvanih svetaca je ekvivalentno “Paganstvu”!
     Izgleda da mosti Sv. Tripuna ne deluju dovoljno smirujuce na vase zivce.
     Za vasu utehu predlazem da otputujete na jedno religiozno hodocasce na jedno od 18 mesta gde se cuva takozvana”sveta podkozica” Isusa Hrista posle cina njegovog “obrezanja” na Novu Godinu.
     “Sv. podkozica ” (Holy Foreskin of Rome – kasnije Calcata), Cathedral Le Puy-en-Velay, Santiago de Compostela, Antwerp, Coulombs Chartres, Besançon, Metz,Hildesheim, Charroux, Conques, Langres, Fécamp, Stoke-on-Trent[, Calcata, i 2 u Auvergne.
     Ako Vam je preskupo da putujete kupite mali teleskop i posmatrajte prstenove planete Saturn.
     U 17 beku Vatikanski bibliotekar Leo Allatius je napisao “Diskusiju o podkozici nasega Gospoda isusa Hrista” (De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba )ili (Discussion of the Foreskin of Our Lord Jesus Christ) u kojoj tvrdi da se podkozica “transformisala u prstenove planete Saturna”!
     Ili jos bolje pronadjite najblizu crkvu u Evropi Sv. Brigite. Ona je dozivljavala “orgasam” kada joj je andjeo omogucio da dotakne delove “Sv. podkozice”, pa se mozete nadati i Vi da ce Vas andjeo uslisiti.
     Ja sam siguran da Vasa zrtva mozdanog razvoja i razmisljanja ce Vas odvesti u “Raj” ili bar do krugova planete Saturna.

     Bibliotekar Don Leo

    • “Gospodine vernice sa krizem i toljagom”,
     “Ateista” je previse jaka rec, ako smem da dodam!
     Skepticizam sprecava pametne ljude koji ne veruju ni u sta da postanu takozvani ateisti.
     Biblioteka je kao porodiliste, mesto gde se istorija ponovo radja, za vas ubedjenog vernika “vaskrsava” . Toplo vam je preporucujem pre nego sto pocnete ponovo da napadate ljude samo na osnovu njihovog misljenja.
     Bibliotekar Don Leo

     • Mislio sam da ste Vi jedini stvor koji mrzi crvenu boju,
      pa ste tako i Djeda Mraza zamrzjeli,zbog crvene odore,
      podsjeca Vas na komunizam,na maramu koju ste nosili dok ste polagali Pionirsku zakletvu, kao i crveni pasoš sa kojim ste pobjegli u Kanadu,
      da radite za antisrpske,zapadne,omrznute dolare,
      i dobro napuniste džepove omrznutim,antisrpskim dolarima,

      Ali sam se dobro prevario,
      Postoji još jedan živi stvor koji je sličan Vama i kao i vi mrzi crvenu boju,
      Za razliku od vas koji ste u Kanadu, najčešće se pojavljuje u javnost i obitava u Španiju,
      epizodno, sa vremenski različitim bitisanjem ,koji zavisi od vještine Toreadora,mržnja prema crvenom vam je zajednička osobina,
      a ja bih još dodao ,
      da imate još nekih zajedničkih osobina,vrlina, bika,vola,voline,
      upornost,glupost,agresivnost prema svemu samo ne prema svojoj vrsti,sorti,posebno prema crvenoj boji,
      Za kraj jedan Vic,
      Ušao Čenanović u štalu gde Hulio radi oko volova, pa pita: – Je li, Hulio, jesu li svi volovi na broju? – Sad jesu – odgovori Hulio.

     • “Gospodine vernice zapadne orijentacije ”
      Vi ste me opet razocarali u evoluciju ljudske rase. – “Vi ocigledo ne cenite zivotonje”, cak ni volove koje su Vasu porodicu vekovima hranile.
      Pregledajuci repertoar Vasih neuspesnih napora da me uvredite, ja nisam video nista sto bi nekoga intelektualno povredillo.
      Poznajuci razvoj i eskalaciju dijaloga ljudi vaseg obrazovanja i porekla, predlazem da je doslo vreme da pocnete da psujete, bice Vam lakse.
      Nazalost, u svemu drugom ste nazalost intelektualno ograniceni. Veoma mi je zao! Okrenite se ponovo veri…

      Matija Cenanovic.

     • Vratite se veri vaših predaka,svetilište Meka Vas čeka,
      Znači treba kupiti kartu za Meku,Toronto-Meka,
      pa će te biti HadžiČenanović da ispunite zavet predaka,
      Vi ste ATEISTA ali sa punim špagovima-džepovima, omrznutim,antisrpskim,zapadnim Dolarima,sve se može,
      Vi ste ograničenog intelekta,ali neograničene mržnje prema svemu što nije trenutne,sadašnje, Vaše vjere i nacionalnog opredjeljenja,
      kažem sadašnje jer zna se ko su Vam preci bili,
      Vi ste jedan poltron Kanadski,sa rezonima ispod svakog nivoa,
      ali sa velikom mržnjom, prema čak i Hrišćanstvu sa kojim se i sprdate pa uzimate sebi za pravo da pišete o crkvama i vjeri uopšte,
      komentarisati sa Vama mi dođe kao zabava iz dosade,
      Moj savjet Vam je izbjegavajte Španiju jer tamo ima mnogo vještih Toreadora,zamalo da zaboravim da Vam kažem,
      Pozdravio Vas je Hulio,

 19. Matija,Matija po Bogu covjece,pa da je Sveti Tripun Hrvatski svetac,pa Hrvati bi,sa pravom, na maloj bazilici stavili Hrvatski steg! Kao sto Srbi,na Svetog Nikolu podizu Srpsku zastavu! Zar ne Matija,po Bogu covjece?

  • ATEISTA i velikosrpski šovinista koji čita i prepisuje,
   text sa sajta projekat Rastko,
   Ovo nije prvi tekst a vjerovatno ni zadnji da ovaj ATEISTA,
   piše o crkvama uopšte,bile one Zapadne ili Istočne Crkve bez razlike,
   Sve su one nastale od jednog izvora,
   Da bi stvar bila još komičnija ,ovaj ATEISTA nosi ime jednog
   velikog Apostola i Sveca Matije,
   a nije dostojan da mu imena pomene !

 20. Zapadna odnosno latinska Rimo-katolicka crkva je slavila Sv.Trifuna (Sv.Tripuna) 10-og Novembra. Istocna pravoslavna (orthodox) crkva slavi istog svetca 1 Februara po starom Julijanskom kalendaru odnosno 14 Februara po novom Gregorijanskom kalendaru.
  Tifun (a ne Tripun) je rodjen u Frigiji, danasnjoj Turskoj gde je kap decak cuvao guske. Proslavi se kao iscelitelj.Za vreme progona hriscana negde oko 250 godine nove ere je ubijen, navodno jer je preveo perfekta Liciusa u hriscanstvo,
  Pravoslavna crkvka veoma slavi i i smatra ga svetcem zastitnokom bastovana i narocito vinogradara. Na dan Sv. trifuna se obrezuje loza Iako Grci svojataju ogo svetca stari Frigijci su govorili jezik slican staro-makedonskom peonskom jeziku i taj jezik se odrzao do 6 veka u sadasnjoj Turskoj.
  Sv. Tripun (Trifun) je postao zastitnik grada Kotora kada je mletacki trgovac Arapskog (Saracenskog) porekla Andria Saraceni otkupio mosti Sv. Trifuna 809 godine. Prica je vise nego poznata i ne zelim da je ponavljam ovde iako se njegovo ime pogresno izgovara u Kotoru kao Sv. Tripun Sadasnja katedrala . je dignuta 1166 godine na ostacima stare romaneske crkve.
  Hrvati su prikacili na tu crkvu tablu ” U slavu kralja Tomislava” 1925 “potpuno bespravno” jer knez (ne kralj) Tomislav nije imao nikakve veze ni sa Sv.Tripunom niti sa Kotorom i uporno svojataju Sv. Tripuna koji nije bio katolicki a kamoli hrvatski svetac, vec rano-hriscanski svetac donesen iz Konstantinopolja.
  Sada jedan hrvarski zupnik sa pozajmljenom spanskom titulom “Don” (autor teksta) ” uci Kotorane kako da proslavljaju svoju tradiciju” i mesa cudne interpretacije starih paganskih karnevala sa izmisljenom crkvenom dogmom.. Tradicija je naravno divna stvar i treba je postovati, odrzavati i uzivati u ritualu jer je ljudima to dusevno potrebno, cak i kad je ta tradicija zasnovana na originalnoj ljudskoj gluposti.
  Srecan prazniksvim Kotoranima!
  Matija Cenanovic

  • Nas biskup kotorski SVE ZNA !!! Da ga pitate koje su najstarije poznate bokeske famelje on to ne bi znao … bruka i sramota a ne druge stvari/ Totalna odsutsnost i nezainteresovanost

  • Hrvatski kralj Tomislav nije bio kralj?
   Ne treba trositi vrijeme i rijeci o tome da li je bio kralj ili knez.
   Postoji nebrojeno mnogo dokaza o tome da je bio kralj krunisan papskim blagoslovom 925 god na Duvanskom Polju.
   Vjerovatno to nekima smeta da je Hrvatska imala kralja prije nego Srbija i to otprilike 300 godina prije njih.
   Takodjer vjerovatno veoma smeta sto je on na celu Hrvatske vojske uspio da porazi silnu Bugarsku vojsku na celu sa carom Simeonom,tada veoma.jakom.drzavom koja je uspjela u nekoliko navrata i Bizantijsku vojsku poraziti a Srbsku(Rasku) razbiti.

   • Nemoj da se sekiraš,
    Zna se ko su bili Hrvatski Kraljevi i kada,
    Ovaj Čenanović,velikosrpski nacionalista mrzitelj svega što nije njegove sadašnje vjere i nacije,kažem sadašnje jer kad bi se vratio u prededovsku veru
    zna se koja bi mu slava bila !
    On se pojavljuje mjestimično ,kao i ovo ružno vrijeme,
    malo zagrmi ,malo se ispada i malo zapuva,
    ali u finale završi gdje mu je i mjesto u slivnike,šahte ,
    i kao da ništa nije ni bilo.

 21. Mirza je u svom domenu puno posteniji, nego ovaj u svom.
  Mirza fali slucajno, ovaj deklamuje a zna da govori , poluistine (kad se pomijesaju stari fakti-istina i novi ,,razlozi”-neistina)
  To ti je tako SASA

 22. zalosno je ko naseg VELIKOG SVECE-ZASTITNIKA tumaci i maze nam oci kao da smo svi suludni vezano za datum proslave vanka.

  A nemoj tako, ma necu te ni mencovat
  Svi znamo ZASTO
  Moze samo neko da NECE DA ZNA

 23. koliko ovaj ,,bocun” ima godina ? Bice dobro star bio u komunizmu, kad misli da clanska karta iskljucuje odlazak u crkvu.
  Bravo ti ga djede kad guglas

 24. Bra’o BOCUNU, nastavi da bumbiš, pa će ti i to malo mozga izlapit.
  Ponovo ajde u drugi osnovne ako nisi ukapirao što sam napisao.
  Sveca se nikad ne bi odreko, NEMAM ČLANSKU KARTU pametnjakoviću, a ovakvi popovi mi svakako ne trebaju.
  Jedan je bio Don Branko Sbutega !
  Nemam nista protiv Don Anta – liberalnog za crkvene pojmove, ali se makar ne folira i ne soli nam pamet

 25. Ljiljana, cvete bjelicasti, a koju to mudrost je to izreka’ Don Belan , tj ,,KOREKTNO I STRUCNO TUMACENJE” – kako ti navodis rijecima, koje su inace, jako primjerene za duhovnost – sto bi trebalo da je prvi refleks kad je u pitanju vjera.
  Lako je tebi kad si tako pametna, a neki kao ja jadni, tupavi, pa ne zelimo i necemo da shvatimo……….

 26. Kako je VIDOVIT Don Belan, pa ZNA da oni koji pišu, nisu u crkvi, ni na procesiji.

  Čudo od čovika.

  Možda ih ne VIDI , jer u crkvu radije idu kad je prazna.
  To je iskrenom vjerniku dovoljno………..

   • Don Mirza je u fazi cistog katolicanstva vjerovali ili ne!.
    Zajednicka slika Don Belana i Don Mirze postoji.
    Don Belan drma skalu Don Mirzi nebili se ovaj od Rozaja kako strmeknuo sa nje.
    Don Belan i Don Milenko (SPC) daju Don Mirzi fikseve za kladionicu i sve to prekade. Ovaj uzima novce da to nije humano. Ojadise kladionice. Pitate li Don Milenka za pomoc ili Oca Belana reci ce vam – Bog vam pomogao.

    • Iz Udruzenja Cumezdzija Mirzu predlazu za sveca i zastitnika Kotora!
     Da Cumezdjije i Mirza imaju dil to je provjereno.
     Ne mogzemo vjerovat da cemo uskoro zborit po kotorski Sveti Mirza ili idemo na pjacu Svetog Mirze….
     Don Belane provjerite informacije… tacne su.

 27. Sjor Tonci,pa niko ne veli da ste promijenili datum proslave Svetog Tiripuna,zastitnika grada Kotora! Komentatori,koji se razumiju-ne u datume-nego dane ,vele da ste “promijenili-premjestili Dan proslave unutarno spoljasne proslave-oli potla Svetoga Vlaha?
  O Madre di Diooooo…?!

 28. …nego je ovo uveo novi biskup monsinjor Ilja Janjić kad je stigao na tron čuvenog Kotorskog Biskupa Frana Ućelini Tice!!! Sve ostalo je u domenu-izravnog ispiranja možđana pučana-ko im se pusti?! Jer ono ,oko proslave Dana Svetog Tripuna u “omraženome komunizmu”-da se slavi na dan 3.veljače -pik više ne važi- od kad se kolona neovjernika-djelatnika “ufatila boga i crkve”?

  Šjor Tonići adio i Vami….adio e sette facciale nato sette bandiere i miei amici perche sappiamo bene! Non e vero?

 29. Znači , kada po kalendaru 3 februar bude subota ili nedelja, vanjska proslava Sv. Tripuna će biti baš tog datuma, kako je red, jer nema ,,smetnji” sa radnim danom ?

 30. mnoge familije su posle iz Boke. Dodju rijetko i u tri godine je nedovoljno, zalosno sto se ikad poslo.
  Cesto ti ljudi imaju zelju da svoju djecu krste u Boki, cesto to i naprave.
  Pitao bi Don Belana zasto se na te krstenice danima ceka, nekad ljudi pred sam put idu, pitaju, vracaju se, a receno im je od imenovanog da ce biti gotove, pa po 3-4 puta uzaludno njemu odlaze.
  Sto to govori o njegovoj odgovornosti , ako vec daje sebi za pravo da kvalifikuje tudju ,,zauzetost”. Jer, slozicete se, niko nije nedodirljiv

 31. Politički način pravdanja, izjašnjavanja, napadanja neistomišljenika, onih kojima sjećanja nisu ukinuta, ušo je u sve pore, pa i crkvene.
  Možda zbog toga neki vjernici ne idu u crkvu da budu viđeni, nego za sebe i okrenuti onom Velikom, gore, pođu i ne interesuju ih prolazni ,,političari” svjesni i svoje prolaznosti, a ne pristajući na posrednike koji nisu dostojni Njega.

 32. Sveti Tripun mora biti kada je svetac naš i gotovo.Nego se sve to čini radi Sv Vlaha. ovo je nova moda neđelju kasnije i uveli su je gospoda iz mornarice što su kao rtogovi u vreću.

 33. Sve pusti datumi i problemi i velike priče. Te krnevao pada li u korizmu, pepelnicu itd te Sv Tripun, Bože mi oprosti.Što s eovo sve preokrenulo.

  • te je post na ovaj dan a ako je petak oondar se ne mrsi a ako pada na bele poklade ondar se mrsi a ako je,,,, kad je to ikada bilo pustitye narod da cini kao sto je vazda cinjeo… No se vracamo na primitivizzam i donjeli nam ga ovi iz drugijeh krajeva to bi isto bilo kada bi mi i njima posli i prenijeli fasinadu pa barkama preko niva i nasipali im pocule///

 34. Bravo vam ga i vama iz radio Skale i don Tonću. Na sva pšitanja tražite odgovore a pravi vam je dam onaj ko to najbiolje i zna.Zato vas slušam i baš ste profesionalci bez premca.

 35. Svaka čast na pisanju Don Antone,
  Ne samo da ih nema u Crkvu ni na procesiju,
  nego oni isti se sprdaju sa onima koji idu u crkvu,
  Ići u Crkvu je privatna i intimna stvar svakog čovjeka,
  Isus Krist je rekao,
  “Blago onima koje mene radi javno izruguju i proganjaju,
  njihovo je Carstvo Nebesko” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]