Don Brankova iskra živi muzikom

0
svečano otvaranje Don Brankovih dana muzike

Zazvonila su zvona kotorske katedrale-bazilike Sv. Tripuna, a sa njima i sjećanja na Don Branka čije ime nosi muzička fešta KotorArta.

Ono što izdvaja velike ljude, nijesu bezgriješnost i bezprijekornost, već talenti, vrline i vizije kojih je Don Branko  Sbutega imao pregršt, kazao je Ratimir Martinović, direktor KotorArta, prilikom sinoćnjeg otvaranja Don Brankovih dana muzike pod zvonicima katedrale Sv. Tripuna.

Sve što misli i osjeća o Don Branku jeste ono što je pretočio u festival njegovog imena, sa svim njegovim značenjima, kontekstima i porukama.

Taj festival, rekao je Martinović  je iskra jednog čovjeka koji još uvijek živi, kroz festival, živi kroz djela kojima inspiriše i kroz ljude koje nadahnjuje.

Festival je i iskra ovog grada i države Crne Gore, koja danas slavi svoj praznik Dan državnosti, poručio je Martinović.

Povodom obilježavanja decenije od smrti Don Branka Sbutege, prvog počasnog predsjednika KotorArta, festivalski orkestar kojim je dirigovao maestro Miroslav Homen je izveo djela komponovana za ovu priliku, a muzičarima se pridružio sopranistica Olivera Tičević i violončelista Dmitrij Prokofjev.

koncert

Pored tri muzičke premijere, kompozicija Aleksandra Perunovića, Nine Perović i Iva Josipovića, bio je prikazan prvi put i film o Don Branku u produkciji Radio-televizije Crne Gore, a prema scenariju Antuna Sbutege.

Dirnut i ponosan što se u Kotoru na ovaj način obilježava sjećanje na Branka, kazao je njegov brat  prof. dr Antun Sbutega.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je kazao da ovakvi događaji pružaju ugođaj koji se mogu doživjeti na ekskluzivnim svjetskim scenama i poručio  da će se Opština Kotor i dalje truditi da svojom podrškom pomogne održavanje festivala.

Ovim koncertom, koji je tradicionalno program zvanične državne proslave decenije nezavisnosti Crne Gore, započeli su dani muzike na brojnim otvorenim i zatvorenim scenama Kotora uz priznata i poznata umjetnička imena svjetske slave.

svečano

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]