Donacija zaštitne opreme kroz mehanizam rescEU

0

Pomoć u vidu 78.000 zaštitnih maski tipa FFP2 i 15 000 jednokratnih hirurških mantila, koju je Evropska Unija  donirala Crnoj Gori iz posebnog rescEU instrumenta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, stigla je danas, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukupna vrijednost donacije iznosi 311.850.00 eura, dok je koordinaciju i distribuciju obezbijedila Savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa SR Njemačke, preko Crvenog krsta Njemačke. Donacija je data na korišćenje Kliničkom centru Crne Gore.

Povodom donacije, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je iskazao zahvalnost i saopštio da je ova pomoć potvrdila da Crna Gora ima prijatelje na najvažnijim evropskim adresama i da nas u borbi protiv Covid-19 povezuju humanost i solidarnost, kao prepoznatljive vrijednosti naše saradnje.

„Ovo će biti dragocjena pomoć zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore, koji vrlo odgovorno i posvećeno već mjesecima vode tešku borbu sa opasnim protivnikom, iskazujući požrtvovanost i profesionalnost kao prepoznatljiv oblik svoga rada“, istakao je ministar Sekulović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović zahvalila je EU na donaciji i ministarstvu unutrašnjih poslova što je prepoznalo potrebu da na ovaj način pomogne Klinički centar i tom prilikom, ocijenila je kao važnu podršku zaposlenima u ovoj ustanovi u borbi protiv pošasti koja nije zaobišla Crnu Goru.

“Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore danonoćno, vrlo odgovorno i neumorno se bore za zdravlje svakog našeg pacijenta i pružaju svoj profesionalni maksimum, bez obzira na trajanje pandemije i izazove koji se nađu na tom putu”, naglasila je Radulović.

Evropska komisija je uspostavila 19. marta strateške kapacitete instrumenta rescEU – zajedničku evropsku rezervu medicinske opreme za hitne slučajeve (kao što su respiratori, zaštitne maske i laboratorijske potrepštine) kako bi pomogla zemljama EU-a u borbi protiv pandemije Covid-19.

Komisija finansira 100% kapaciteta (uključujući nabavku, održavanje i troškove isporuke), koji se stalno dopunjavaju, a nalazi se u nekoliko država članica. Države domaćini dužne su nabavljati opremu, uz podršku Komisije. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje tamo gdje je najpotrebnija, zaključuju iz ministarstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]