Dosanjani san njeguške odive

4
sa promocije

Sa promocije knjige Vesne Vičević

audio: sa promocije

Zeleno, volim te zeleno, Lorkine su poetske reminiscencije, a uz “Priče sa zelene strane” Vesne Vičević ostvaren je san kroz peti pečat i molitvu poetskim pojem ove vrle Crnogorke.

Izdavač i urednik ove pjesničke plakete, kako je kazao Drago Rašović, predsjednik Fondacije “Sveti Petar Cetinjski na sinoćnoj promociji knjige “Priče sa zelene strane” u crkvi Sv Duha u Kotoru, je podsjetio  sa koliko je ljubavi i smisla Vičevićeva vezana za Crnu Goru, njenu trajnost i istrajnost, za njene lunarne  pejzaže, za njen krš koji je istorijski činilac i saveznik u borbi Crnogoraca protiv mnogobrojnih neprijetelja kroz čitav ovaj milenijum.

Domoljubi su vjekovima vojevali za slobodu ove zemlje za odbranu moralnih vrijednosti o kojima tako ubjedljivo pjesnički  govori  Vesna Vičević, stalno se vraćajući na slobodarska načela koja su nadahnjivala naše pretke da izdrže, da hrabrošću i nesebičnom žrtvom brane i odbarne i dom i domovinu.

Vesna Vičević

Sve je to sažeto u jeziku kojim suvereno gospodari pjesnikinja Vičević,u čijoj rapsodiji i molitvi odzvanja milenijumski prkos ali i bol, duga patriotska opservacija iskaznih pouka i asocijacija na istorijske i savremene izazove, prizvik ponovljenih opomena, po nekad i potisnutih sumnji, lirskih slutnji i simbola, rekao je Rašović.

Intelektualskog stila, ljudskog i domovinskog pouzdanja, Vesna Vičević je u crnogorskoj javnosti jednako kao i u svojim Njegušima i u svom Kotoru stasavala u simbol heroične Crnogorke kada je trebalo stati u zaštitu i stupiti u odbranu klasičnih vrijednosti zajedničkog života multikonfesionalnih i multinacionalnih crnogorskih građana. To njene stihove osvjetljava još jačom svjetlošću, kazao je Rašović u svojoj besjedi o ovom pjesničkom djelu i njegovoj autorki.

Da bi iskazala bogatstvo svog doživljaja Crne Gore, Vesna Vičević poseže za umjetnošću u njenom iskonskom obliku,za umjetnošću kao jedinstvom riječi,tona, boje, pokreta, prirode, snova, i kroz umjetnost  otkriva tajnu života naše domovine, riječi su mr Nele Savković i njene opservacije.

Snažno, forte, najavljen je Peti pečat da podšeti na zvona Ivanova i slova Đurđeva, na stijene i orlove, na latice ruže koje vjetar niz polje ćeraše.

Na sudbinu vječnosti crnogorske i na vječni odjek u duši njenih kćeri i sinova, a zatim tiho, pjano u D molu počibnje tužbalica nad Vladimirom i Kosarom, nad Medovom i Mojkovcem, tužna melodija za Ksenijom i u ognju sagorjelim Zvicerima, tanano pojanje nad osamnaestom, za pamćenje, za sjećanje, za pričanje, za jačanje, ali i za praštanje, riječi su Savkovićeve.

sa promocije

U programu je učestvovao Božidar Mašo Marković, a u muzičkom dijelu programa nastupila je sopranistica Milica Zdravković, uz klavirsku pratnju Dejana Krivokapića i klapa Primavera.

Program je vodila Jasna Stijović.

znameniti gosti

4 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].