Dostojanstvo iznad politikanstva

13
Dostojanstvo iznad politikanstva

Radojka Rutović, direktorica Televizije Crne Gore grohotom se nasmijala u nemoćna lica politikanskog trojca Rakčević, Lekić i Krivokapić. Koliko je jača od „crnogorskog političkog brenda“, koji zajedno nema ni 10% biračkog tijela Crne Gore, pokazala je stavom, dostojanstvom, manirom dame čiji je nivo daleko iznad trojke koji je u konstantnom padu.To su uradile i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić.  Tri dame pregazile su tri nečega.

Obraćajući se crnogorskoj javnosti Radojka Rutović je kazala:

“Obavještavam crnogorsku javnost da sam odlučila da podnesem neopozivu ostavku na dužnost direktora Televizije Crne Gore. To je moja lična odluka i lični doprinos traženju izlaza iz situacije u kojoj se nalazi Crna Gora”, navela je Rutović.

Ona se nada da se njenom ostavkom uklanja i posljednja prepreka za politički dogovor i nesmetan ulazak dijela opozicije u Vladu i druge institucije sistema.

“Pritom, vjerujem da uslovljavanje potpisivanja sporazuma mojom ostavkom, kao i “horski vapaj” za promjenama u Javnom servisu od strane Ranka Krivokapića i vitezova iz drugih partija, koje su same pristale da budu dio njegove političke svite, neće izliječiti ničije sujete, niti uljepšati njihove likove u ogledalu”, dodala je Rutović.

Ona ne vjeruje ni da će njena ostavka nadoknaditi izgubljeno biračko tijelo, kako je rekla, glavnom političkom inspiratoru neviđenih i neprimjerenih političkih pritisaka.

“Da ironija bude veća, tu hajku pod firmom “Jačanje demokratskih procesa u Crnoj Gori” već mjesecima vodi čovjek koji je na najbezobzirniji način uzurpirao Skupštinu na čijem je čelu gotovo 15 godina, onaj koji je svojim političkim ponašanjem najslikovitiji primjer nepoštovanja osnovnih principa parlamentarne demokratije. Samoproglašeni Čerčil crnogorske politike i njegovi politički partneri bez izbornog legitimiteta bez pardona u ime demokratije, na najbezočniji način gaze osnovne demokratske standarde”, naglasila je Rutović.

Biće zanimljivo, dodaje ona, ko će “braniocu predsjedničke fotelje u Parlamentu i dojučerašnjem samozvanom predsjedniku sjeverne hemisfere, aktuelnom OEBS-ovom emiritusu” nakon prvooptužene Rutović za njegov neadekvatan tretman u drugom Dnevniku biti krivac novoj seriji političkih poraza koje ga, smatra, čekaju.

“Činom ove ostavke ja i moj uređivački tim i na ovaj način pokazujemo odnos odgovornosti prema svojoj državi Crnoj Gori i njenim demokaratskim procesima, koji nažalost ni u ovoj fazi evropskih i evroatlantskih integracija nijesu lišeni svojstva pretpolitičke nedemokratske prakse i ponašanja”, navela je Rutović u ostavci.

Ništa manja odgovornost za, kako je rekla, političku trgovinu onim čime se u političkom svijetu ne trguje – nezavisnim institucijama, nadasve Javnim servisom, nije i na crnogorskoj vlasti kojoj su građani većinski dali mandat da bude zaštitnik Ustava i zakona i demokratskih tekovina, a ne da pod političkim ucjenama pristane na njeno podrivanje i urušavanje.

“Gospodo političari, ostaće u nasleđu kulture kolektivnog sjećanja da je ovaj svojevrsni politički progon uredništva Crne Gore presedan u današnjim vremenima. Neprimjerenim političkim principima na jednoj i pristajanjem na to na drugoj strani urušava se ideja institucionalne nezavisnosti Javnog servisa, što je suprotno evropskim vrijednostima i pravnim tekovinama EU za koje se samo, u protokolarnim prilikama, grlato borio i bori Ranko Krivokapić, glavni medijator i organizator političkog-medijskog pritiska”, naglasila je Rutović.

“Ostaje posebno žal što je do sada neviđenu hajku na uređivačku poltiku Javnog servisa ne samo skrštenih ruku posmatrao nego sa vremena na vrijeme i raspirivao i podsticao i Savjet naše kuće, koji bi morao biti i prva i posljednja linija institucionalne zaštite RTCG. Osim mene i Aleksandra Pavićević i Vesna Terić kao dio uređivačkog tima, gle čuda sve tri žene, prinose na oltar crnogorskim serdarima svoje ostavke kao sopstvenu žrtvu. Nadamo se da ćemo time pomiriti nepomirljivo i otvoriti prostor za dogovor u uslovima za predstojeće parlamentarne izbore, na kojima će sigurno građani Crne Gore znati svima da odrede političku mjeru. Mi ostajemo do kraja vjerni svojoj profesiji i svojoj Crnoj Gori”, navela je Rutović u ostavci.

Odlazak Radojke Rutović je zastiđe za crnogorsku medijsku scenu. Ko je sada na redu da bude meta osionih političara čiji dan košta koliko mjesec novinara, ostaje da se vidi. Ćutali su skoro svi, kao da se njih to ne tiče. Sramota!

Ono što je sigurno je činjenica da danas crveni Crna Gora.

13 KOMENTARI

 1. Nrimjereno je da postavljte naopako fotografije važećih altivnoh javnih ličnosti koji su na funkcijama. Možda ih vi u Skali više ne volite, ali budite pristojni i držite se nepristrasnog novinarstva. Ne morate nam pokazivat ko vam daje platu, ali ako ovako nastavite, ovi koje izvrćete, dogodine će vam zatvorit radio. Kad su se Rakčević, Ranko i Slavko Perović borili za samostalnu CG , vi ste pjevali srpske pjesme. Trebaju li vam možda audio snimci iz 1992 godine Radi Kotora.

  • o čemu ti… kakve veze Skala radio ima sa Radio Kotorom i srpskim pjesmama?
   te 1992 ovi ljudi nisu ni radili u Radio Kotoru
   a Skala radio popstoji nekih 10ak godina
   ne miješaj baba i žabe! sram te bilo
   to samo pokazuje koliko si pristrasan i neobjektivan
   Svaka čast Skala samo naprijed uvijek ispravno i istinito
   uhhhh kako boli istina čim se javljaju ovi dušebrižnici

  • ma o čemu ovaj… ko će zatvoriti radio?????
   koje sve budalaštine ovdje možeš pročitati
   ovo je privatni ne državni radio!!!!
   kad ovi sada na vlasti nisu zatvorili mnoga privatna radija
   koja im svašta objaljuju pa neće valjda ni ovi koje ti spominješ a koji su velike “demokrate”
   primjenjivati silu na medije, to bi tek pokazali kakvi su pomenuti likovi i na što su sve spremni

  • Alo, Skala radio je nastao zato što Mandić nije pristao na politiku Slobodana Miloševića. Tada su ga smijenili .
   Druga stvar prijatelju s MUla kratkoga pamćenja -provjeri kad su oni puštali crnogorske pjesme i prije referenduma i vodili žestoku kapmanju za samostalnu Crnu Goru taj vaš je čekao rezultate pa su se onda opredijelil , do zadnjega su vjerovali u zajedničku državu.Kad su bili sigurni onda su tek poslije rezultaat objavili prvu crnogorsku pjesmu.Toliko o tome ko kome i đe pripada.Sve sam pratio baš kao i sada. Sve je jasno.

 2. Rutovićeva je pala kao cijena medijatorskih uskladjivanja njemačko američkih ambasada i njihovih vidjenja demokratskih poteza u cg. Najveći je njihov čemer, a i Skale Radio nažalost, što je Ranko uspio da ih skine, prije nego one njega. Ako se uspije obezbijediti slobodan nastup televizije do slijedećih izbora, DPS će izgubiti izbore sa 60/40 % u korist opozicije. Ako do toga dodje, padat će kasnije i krupnije glave. Otvoriće se crnogorske Sanaderovske tajne škrinje, a tu svačega spremnog ima.

 3. Niko da shvati-da OVAKVOo zastiđe-u Kotoru traje evo više od četvrt vijeka-pa se niko niti ubi-niti objesi no likuje i talasa od guzice do guzice-čas Rankove-čas Milove-prije Momirove i Ljubišine?! A šutra-i ASINU se prisloniti-zarad osobene guzice! “DE NIHILO NIHIL…”! A… POETA ZAPISA:”UMRIJEĆU POMIRIT SE NEĆU ZAŠTO CRNOGORCE JUNAČKE SINOVE PRATE DOGME I VJEČNE ZABLUDE! BROJNI SULTANI,ĆESARI…FIRERI I OSTALI ZLOČINCI,NISU MOGLI UČINITI OVO ŠTO NAŠA /B/RUKA UČINJE NAMA,LJETA GOSPODNJEG OSAMDESETDVETE/DEVEDESET PRVE…! OD KAD JE SVIJET NASTAO VAZDA JE BILO SIROMAHA( na turskom fukara)-MA OVE SRAMNE IZDAJE NKAD NIJE OD POSTANKA”!

 4. Zaista je RTCG bio olicje DPSa svih ovih godina. I kad su palili po Konavlima i Dubrovniku, vodili rat za mir, mrzjeli sahovnicu, bodrili Sloba Milosevica, i kad se kralo po Crnoj Gori, uspjesno privatizovalo mnoga preduzeca pa su gradjani CG na stotine miliona eura placali garancija, kad je sve unisteno sto se moglo unistit, pa sve do dan danas, uvijek je u etar slao podrsku tim poduhvatima DPSa upravo taj RTCG. Vrijeme je da postane pravi servis svih gradjana koji ih na kraju i finansiraju. Vrijeme je da se pocnu baviti profesionalnim novinarskim istrazivanjem i da informisu sve gradjane objektivno i nepristrasno sta nam rade vlast, opozicija, sudovi, tuzilastvo,policija, kriminalci i svi segmenti drustva . Potpunu samostalnost i politicku odsutnost moraju da imaju u RTCG da bi postao pravi servis svih gradjana CG. Ne podrzavam opoziciju u ovom poduhvatu ali ne drzim ruku menadzmentu RTCG u podrsci DPSu svih ovih turbulentnih godina. Vrijeme je istinskih i korjenitih promjena za korist gradjana a ne politckih elita koji svi najvise vode racuna o svojim interesima, a gradjani su uvijek zapostavljeni.

 5. Ono što je sigurno šjor Bokelj, riječ dostojanstvo se ne odnosi na tebe. Zloba i jad priliči tvojim komentarima. Nastavi samo da budeš to što jesi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].