Doživotna karakteristika gospode od Karampane

21
kotorska kultura u Karampani

Stoljećima humorističko satirična Karampana, danas žalosna sjenka koja, osim zaglavlja i poneke ubodene bokeljske riječi, nema ništa od slavne tradicije kojom smo se ponosili.

Bilo je to zrcalo naravi bokeškijeh, a danas je zrcalo primitivne, niske svijesti pojedinaca.

Kotorani, tražili ste.

Čitajte kako vam poručuje jedan iz vlasti, za koga pojedini, kako nam je rečeno, kažu da je Bože sačuvaj, ali ga se nijesu mogli liberat.

Sitne, podle laži i podmetačine dnevno alkoholisanih pojedinaca nećemo komentarisati.

Čitajte gospodo kotorska, ako ste preskočili u “poeckom kantunu“ doživotnu karakteristiku.

Ako nijesu mislili na sebe same, možda su na vas ili na nekoga trećega.

U gradu oriđinala raskošnog duha i poštenih života “malih ljudi“ tužna je ova presahla Karampana.

Sa njene pompe iz batoća šporke vode niko se neće napiti.

Doživotna karakteristika

Kada se rodi muško
Ne znači da se rodio čovjek,
Možda se rodilo govno
Koje će biti to dovijeka!
Teško je biti čovjek,
A govno lako postaješ,
Kad ti se to jednom desi
Za stalno govno ostaješ!
Da te govnom ne smatraju
zalud ćeš novac dati,
Jer kad si jednom to postao-
Govno ćeš uvijek ostati!
Možeš sve u životu imati,
karijerom daleko dogurati,
No ako te govnom smatraju
Ništa te ne može oprati!
U šta god da te spakuju
Svuda se govno poznaje,
Jer miris sakriti ne možeš
Govno uvijek govno ostaje!

21 KOMENTARI

 1. Sa ovogodišnje jadulje od Karampane se vonj širi. Smrdi sa fojeva. Đe ste stari, dobri meštri kako kažuje jedna pjesma.
  Po meni im vi na Skalu niste trebali davati ovo jer im je to još i reklama za njihova prdoklačenja bez ikakvoga šuga i bez ikakvoga mota.

 2. Nikad gora Karampana nije bila.Ali ako cemo pravo zborit nema se o cemu vise ni pisat.
  Ova pjesma je za svaku osudu.To nije vise onaj isti narod Kotorski.Pa o cemu da pisu kad se vise noko sa nikim ne druzi.

 3. Dragi Kotore!
  Poštovani Kotorani i Kotoranke!
  Nazdravlje Vam SLOBODA
  Konačno je dočekaste. Nakon vjekova robovanja tradiciji kotorskoj, nakon opterećujućeg kulturnog naslijeđa, tako bezdušno tovarenog na Vaša nejaka pleća, najzad možete da odahnete. Oslobođeni ste od pamćenja na svoje slavne pretke, slavne i cijenjene zanatlije poete i slikare, pomorce, koji pronosiše širom svijeta slavu svog grada, a za uzvrat donosili po djelić duha tog svijeta… Sve se to u trenu potrlo voljom onih koji misle da su vječni i nezamjenljivi.Ne dopire im još do glave da je taj cunami primitivizma dostigao svoj vrh i da počinje vrijeme povlačenja. Rezultat je to onog moćnog prirodnog zakona, koji nepristrasno upravlja takvim pojavama.
  Kad ovaj cunami počne da se povlači neizbježno se nameće pitanje – a šta će sve povući za sobom?
  Povući će tvorca onog filozofskog traktata o govnu, istisnutog iz njegovog najsnažnijeg rektalnog naprezanja, pošto za neko drugo nema ni dara ni uma.
  Povući će onog tivatskog mješanca od hiljadu rasa, koji se ponovo uspravio na zadnje noge i slavodobitno, udvorički zaskičao. Biće od svojih gazda potapšan po vratu uz dozvolu da se vrati u svoj prirodni položaj. Četvoronožni.
  Biće povučeni i oni čiji je zenit duhovnog zamaha vezivanje čvora na kravati, – i to crvenoj. Misle da sa njom mogu da prekriju ona četiri “S”, ispalo još gore. Ostala vidljiva samo dva “S”? Hitlerjugend “Demokratia iber iber alles.Zajedno sa njima i ona URA, koja nije ni za po ure. Prvosvještenica nakaznog Vudu rituala, (Spaljivanje lutke kao simbol dostignute slobode) koja misli da je dovoljno dojahati na metli nekakve sklepane većine, pa da je već to kvalifikuje da govori o Njegošu, a ne znam da li je pročitala bar ona dva stiha
  “… A u jedan kota da ih skuvaš
  Ne bi im se čorba smiješala…”
  Na kraju, nadam se da će sa pobrojanima biti povučeni i oni koji su sve pasivno posmatrali,bez riječi protesta,koji su svojom pasivnošću doveli u Kotor novu vlast po mjeri čovjeka… A i mrtvački sanduk je po mjeri čovjeka – rekao bi Branislav Nušić.
  Tako će nakon povlačenja cunamija primitivizma ponovo postati čist kao Augijeve štale nakon Heraklovog mitskog poduhvata- Ponovo će poteći čista voda ispod batoća “KARAMPANE”Neko će tada sa puno razloga da uzvikne:
  “SREČNA VAM SLOBODA KOTORANI I KOTORANKE

  Robinson

 4. Bruka.Ko ovo piše. Ovo nikad ovako nije bilo.Oprostite ali biće kakvi Oršo dela Montanja jerbo naši odolen ovako neće napisat nikada u Karampanu.

 5. Nisam čitao Karampanu iz prostog razloga, jer me više ne interesuje.Pročitao sam ove gadosti i odmah zaključio u čijoj se kužini kuvala i skuvala. Gospodo hvala vam što ste nam ovu godinu začinjeli sa ovakvim Karnevalskim svečanostima, kakve Kotor ne pamti od kada postoje. Unizili ste sami sebe, podcjenili sve one kojih više nema, a toliko su se borili u pasalim vremenima da nam Gospođa karampana bude na nivou vremena u kome su svi oni živjeli.Zar su ti naši Oriđinali zaslužili da naša gospođa Karampana izgubi svoju ljepotu i postane oružje u rukama ovih bezumnih i divljih ljudi.
  Neka sram bude i pojedince i to stare feštađune, koji su učestvovali u svemu ovome i podržali izlazak ovakve Karampane. Neka ih sram bude, jer su zajedno i jeli i pili sa svima onima kojih više nema, a udarili su pečat starim Kotorskim Karnevalima i svim prijašnjim Karampanama. Pitaju li se ovi današnji prodani feštađuni, da li bi oni prije njih dozvolili da nam gospoda KARAMPANA , oprostite na izrazu bude ovako posrana, od pteostalih feštađunskih prodanih “SEROVA”
  Sram da vas bude, stidite se guzice kada obraza nemate!
  Draga Skalo, glavu gore kao i uvjek i molim urednika gospodina Slavka Mandića,Dubravku i sve ostale da više ne pišu o ovim i ovakvim GOVNIMA od ljudi, koji su Autori ove nesretne Gospođe “KARAMPANE”
  Kao i uvjek imate moj pozdrav!

 6. Reprezentativan broj za 500 godina jubileja. Svaka čast . Ovo je za Novembarsku nagradu. Bravo meštri. Nikad bolja karampana i njeni fojevi. Puna vrcavoga humora i opačina, kotorskoga mota. A tek naš pravi i stari jezik po kotorski da vam i Vesna Lipovac pozavidi.
  Jeli moguće da je ovo kapo puštio? ili su mu podmetnuli?

 7. Mnogo ranije sam poznavao autore tekstova u Karampani, i to su bila povrsna sprdanja sa lokalnim oridjinalima i raznim dogadjajima, pa sam sjedio sa onima o kojima se pisalo dok su to citali i valjali se od smijeha. Danas to vise nema nikakve veze sa nekadasnjom Karampanom. Ne razumiju oni humor kojo je onda vladao. Kiseo sarkazam i podvale nisu mjesto za Karampanu. Ne znam ko sad piše ove tekstove, al kroz njih se vidi da je neki izgubljen i ogorčen mali čovječuljak .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.