DPS do nogu potukao anemičnu opoziciju

24

 

U Podgorici je DPS osvojio 32 mandata, koalicija Demokrate i URA je osvojila 16, DF-SNP osam mandata. U Glavnom gradu je izašlo oko 64,2 odsto, glasača otprilike koliko i na predsjedničkim u aprilu na nivou države.

U aprilu je predsjednik Milo Đukanović osvojio 54.532 glasa ili natpolovičnu većinu, tako da je to nesumnjivo bio snažan vjetar u leđa jučerašnjoj pobjedi uz, pokazalo se se, dobru strategiju da nosilac liste bude mladi univerzitetski profesor Ivan Vuković i oko 60 odsto novih lica na listi DPS-a.

Prve procjene: Na izborima 2014. u Podgorici je izašlo 71,3 odsto a na parlamentarnim izborima 2016. je izlaznost bila 73,4 odsto.

Prve procjene pokazuju da je najveći neprijatelj opoziciji bila upravo mala izlaznost, jer je očigledno da je DPS izveo sve svoje glasače, za razliku od razjedinjenje i posvađane opozicije koja nije uspjela da motiviše građane da izađu na izbore.

podgorica-98U Podgorici je opozicija na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici.

U Podgorici opozicija je na parlamentranim izborima imala preko 50 odsto glasova.

DPS je na parlamentarnim izborima 2016. godine u glavnom gradu glasalo 48.561 ili 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

Ispod cenzusa ili na ivici u Glavnom gradu je ostao “Građanski savez za promjene” koji su činili SDP i DEMOS, tako da su se pokazale tačne ocjene analitičara da će teško ponoviti rezultat koji je usvojila kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović na predsjedničkim izborima.

Rezultati po opštinama: U Bijelom Polju je DPS ostvarila, kako se procjenjuje, jedan od najboljih rezultata u posljednjih 20 godina – koalicija okupljena oko DPS-a imaće 24 mandata.

U Pljevljima DPS je osvojio 20 mandata, Demokrate šest, NSD-SNP-PzP pet mandata.

DPS je povratio i Kolašin. Prema rezultatima CeMI-ja na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, lista koju je predvodio Đukanović je osvojila je 13 mandata, lista Alekse Bečića 6 mandata,  Demokratski front – Socijalistička narodna partija 5 mandata.

Nosilac liste DPS Milosav Bato Bulatović kazao je da je pobjeda njegove stranke vrlo važna jer “Kolašin treba da se vrati razvoju i Crnoj Gori”. On je najavio formiranje kolicijje sa SD i Grupom birača.

DPS sama može da formira vlast u Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu i Golubovcima. U svim tim opštinama su poboljšali izborni rezultat. U Golubovcima je DPS osvojio 16 mandata, URA i Demokrate devet, DF-SNP šest.

Odličan rezultat SD-a: U Baru DPS nema natpolovičnu vlast, ali je može formirati sa SD-om koja je u tom gradu ostvarila odličan rezultat. Lista koju je predvodio Mićo Orlandić osvojila je osam mandata, DPS 14 mandata a grupa građana “Biram Bar”- pet mandata.

damir

SD je u Plavu osvojila najviše – deset mandata, dok je BS osvojila sedam mandata. Prve analize pokazuju da je posao na terenu odradio ministar prosvjete Damir Šehović, koji je rodom iz Plava, te se u tom gradu, u stvari vodila bitka između njega i ministra Kemala Purišića iz BS-a, sa svim što borba na terenu podrazumijeva.

U Rožajama je BS osvojila 19 mandata, dva više nego na prošlim lokalnim izborima, tako da mogu sami da formiraju vlast. DPS je na uštrb BS-a izgubio dva mandata.

Objašnjavajući uspjeh SD-a politički analitičar Stevo Muk kazao je za TV Vijesti da ta stranka “popunjava prostor koji je nekada imao SDP, te da je sada jedan dio klijentilističke strukture izabrala SD razmišljajući interesno – šta je moj interes – da li mogu da ga ostvarim kroz DPS ili lakše kroz SD”.

Danas press Đukanovića i Vukovića: Neuobičajno, ali nakon što je funkcioner DPS-a Miloš Nikolić saopštio rezultate DPS-a, iz tog štaba nije se novinarima obratio ni nosilac liste za Podgoricu Ivan Vuković, niti predsjednik stranke Milo Đukanović, koji je veći dio tereta kampanje iznio na svojim plećima. Njihov press je najavljen za danas u podne.

aleksa-becic-i-dritan-abazovicOpozicioni prvaci su u prvim reakcijama pokušali da prebace odgovornost – tako je Aleksa Bečić uz tvrdnje da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu, da se ima utisak da smo u Kambodži ili Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU, kazao i da ne bi ovakvi rezultati bili da su svi iz opozicije radili kao oni – odgovorno i predano. “

Ishod bi bio drugačiji da su ostali opozicioni subjekti uradili deseti dio onoga što su oni uradili”, rekao je on. Iz SDP-a i DEMOS-a su pozvali da opozicija preispita djelovanje, dok iz DF-a i SNP-a i ovog puta pozivaju na proteste, tvrdeći da ne mogu priznati rezultate izbora.

Ocjenjujući jučerašnje izbore, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu Miloš Bešić, ocijenio je da je vidljiva kriza demokratske participacije.

“To znači da građani imaju manje potrebe da utiču u političkim stvarima. Što je niži nivo političke participacije, to je niži nivo demokratskih kapaciteta. I to je ključna poruka ovih izbora“, saopštio je Bešić na TV Vijesti, komentarišući nešto nižu izlaznost na ovim izborima nego na prethodnim lokalnim.

prelevicIzborni dan su pratile i slike krvavog mladića prebijenog na Koniku, aktiviste Demokrata i URE i tvrdnje da su njihove članove napala nepoznata lica.

Upravi policije je prijavljen 21 događaj koji se odnose na dešavanja u vezi sa izborima. Najviše prijava odnosilo se na navodnu tzv. kupovinu ličnih karata (pet slučajeva), prijetnje i izazivanje na tuču na biračkom mjestu (tri slučaja), onemogućavanje glasanja (dva slučaja) i neovlašćeno snimanje i fotografisanje (dva slučaja).

Ipak, iz CEMI-a je saopšteno da je preko 800 posmatrača te NVO zabilježilo manje nepravilnosti nego u odnosu na predsjedničke izbore i prethodne izborne procese.

www.portalanalitika.me

24 KOMENTARI

 1. ‘Piljarice zaboravljas da me ne interesuje montanja i Crna Gora. Ja sam Bokelj, mene interesuje slobodna Boka Kotorska.

 2. …NAŠ MILI VOJNI MINISTRE.NAŠE MALECKE DOMOVINE 26 OKRUG VEELJE SRBIJE ZA SVE UČINJENO OD KONAVALA-1991 DO KALUĐERSKOG LAZA.1999 GODINE..ZA SPAS SRPSTVA I KOSOVA..PONOSNI NA TEBE I NA TVOJE/NAŠE SRPSKO PORIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST…”?

 3. Ako bi čovjek sa /ne/razumijevanjem čitao što se na Skala radio Kotor…svakodnevno melje-samelje…ni u zlatno doba u “mline Marasaovića”…stekao bi dojam da nije DrPiSveta Marovića u egzilu.ideologa svega naprednoga sa DIVLJEG ZAPADA–da nam u našoj domvini-nebi ni suncegrijalo? Da možda NE?…No nije ni to problem? Problem su “ĆETNICI”…ŠLJEGLI na “NJIHOVO MORE”…da,da njihove jer njihove mecene na “DIVLJEM ZAPADU” bili su Francuzi-De Gol prvi “antifašista” Jevrope koji je odlikovao “čiča Dražu” za doprinose u oslobađanju Jevrope od “fašima.nacizma…? I nije to sve..Američki prešednik je “odlikovao-jopet “čiča Dražu”…za doprinose slamanja “fašizma.nacizma” u Jevropu…tako im tako vamfamelje napredovale kadje upitanju “čistota iča Draže i njegovog antifašizma”…?!!!!…Sledeće..zna li se kako je ovaj “POTPARA” ŠLJEGA-stiga u “vašu bkou”-u kojoj većinski narod od Kufina do Debelog brda nekad saPrevlakom danas brez Prevlake-sa rtom Kobila(asocijacija–vi manita magarad-iz ata za mir i likvidaciju šah sporta-šahovnice?)…čine pravoslavci-čita SRBI popopisu iz 2011godine?!!!

  I pitanje za kraj-želimvrlo preizanodgovor…”Kojaustanova ubira “milione dolora-eurića-švajcaraca i ostale “demokracke antifašističke valute” sa DIVLJEG ZAPADA koji boraveu našim hotelimamjereno u promilima.naspram onih više od 80% gostiju…iz pravoslavnih zemalja(Rusi,Srbi…) koji donose smalo milijardu dolra našoj DOMOVINI-dkojih se gradi evropskaPodgorica..i razvia u potonje 30 godina “sahranaKotora-nekadašnja ZOBNCA …(Jugopetroje…Jugooceanija…!)…svekolikenaše domovine…Neću da vjerujem da su za ovo-jopet “krivi ćetnici”(nota bene pojedinci)?…

 4. E da ima opozicije . Nema je i tačka. zato zasita čestitke iako sam od onih koji je veoma tužan.Ali se pobjedniku čestita sportski.

 5. Onaj ko ne podliježe golim, vulgarnim navijačkim strastima, kao na nekoj nižerazrednoj sportskoj utakmici, nego realno posmatra politička zbivanja i igre u Montenegru, duboko će se zabrinuti i uplašiti ishodom jučeranjih lokalnim izbora u 11 opština. Ni najmanje nije problem što jedna partija dominira u Montenegru skoro 30 godina. Problem je što je jedan jedini čovjek pustio duboke korjene na vrhu te piramide . Recimo, u Japanu LDP (Liberal Democratic Party) vlada u kontinuitetu od 1955. godine, izuzev dva kratka prekida – 1993.-94. i 2009. -’12. Ali, od 1955., u Japanu su se do danas promijenila 23(!)premijera. Ako vam ovo nije povod za brigu, onda vam definitivno nema lijeka.

  • …”ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost”-devedesettreće to bijaše “zvanična pulitika”-naše malecke-današnja”da je vječna crna gora”…što su dobrano platili članovi one bošnjačke partije(SDA) na ševeru naše malecke domovine,osobitito Bjelopoljci…

  • Karlo kućo-budi jasan…eli misliš na “oslobodice”-od svakoga dobra-od 1989 godine…na ovamo?

  • KOJA TE JE MUKA SNAŠLA? POMALO, GOTOVI STE KIBICU I TOGA SI SAM SVJESTAN.
   ČESTITKE NA JOŠ JEDNOM PORAZU!
   SMJEŠAN SI!!

   • ‘Piljarice zaboravljas da me ne interesuje montanja i Crna Gora. Ja sam Bokelj, interesuje me slobodna Boka Kotorska.

    • Jeste ti si Bokelj “ki u pr.no” kad još uvjek ne možeš shvatiti da se ono što te interesuje (BOKA KOTORSKA) nalazi u samoj Državi CRNOJ GORI!
     Ne lupaj gluposti avetinjo!

 6. Ako opozicija već po defaultu svake izbore smatra nedemokratskim, ako se izmedju izbornih ciklusa nista ne uradi da se izborni zakoni izmjene, postavlja se pitanje zašto ta opozicija uopste učestvuje na takvim izborima?

  Pa da onda na izborima DPS lijepo dobije 100% glasova? One sitne partijice ne računam, nemam želudac za njih.

  • Mile, Milojka kako ono rece “DE FAUL TU”? Dje je faul Milojka? Cijelo bitisanje gnjile opozicije je faul! I demokrate i Ura i ostala bratija.
   Slozio bi se sa Mojim gradom oko SDP
   NEK JE SRETNA VELIKA POBJEDA NASE LIJEPE CRNE GORE

   • Nemojte se sprdat sa engleskim jezikom. Kad coek zna – zna! Zaboravio crnogorski malicak malecki ! Sitnicak sitni!
    NEK JE VJECNA CRNA GORA
    PUNITE NAM U P….

  • MILEEEEE zar mislis da si pametna ili pametan kad upotrijebis stranu rijec “default” ? E ja pogledah sto to znaci ovoj pametnici ili pametnjakovicu, a ono default=pocetna vrijednost, zadan.
   Sto lupas Mile bice te ta kravata dobro stegla! Olabavi je!

 7. …Nije nije anemija-nego poslovično “srbočešanje-srba-101%…dolar vrti đe burgija neće”…? Nota bene..u uslovima dva glasovanja (trvanj-svibanj priproste 2018.godine”-iz dva puta po 12-13 iljada “crnogoraca -opozicionara iz DrPiSveto Marović”-utekoše od glasovanja u Podgorici i diljem ND MNE?! A zašto bre-utekoše? Od koga?
  Kad se sjetim onog popisa iz 2011 godine i onije “rezultata”…45 % Crnogoraca i 36% posto onih kojima je maternji jezik-crnogorski.. minus 28% Srba…i plus 42% onih kojima je maternji srpski jezik pri “srcu.dupetu”…pride- od prike- onije CEDEM građana ND MNE ..63% koji štuju popa Rista i njegovu SPC…minus onije 23%koji voledu patrijarha Mihaila i nehovu CPS…postavlja se pitanje ko su tizi što su donieli Milu pobjedu u- tevnju i svibnju tekuće godine…?Nema tega kompjutora-koji to mže izračuati? Zato ja tvrdim da suMilu glasove-pobjedu donijeli Vučić Milovi srbi-prva ljubavzaborava nema-ponositi na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost…reče devedeset treće naš Suveren…?Kome? Svojim današnjim gasačima?!!!!
  Lijepe,lipe,ljepe,lepe-pozdrave upućuje vam Savez penzionera iz ubavog Prčanja-“šifra 13,jul,1941-11/14 .januara.1989 godine…?!

 8. POŠTOVANI GRAĐANI OPUŠTENO OD JUTROS,
  POBIJEDILA JE CRNA GORA,
  POBJEDILE SU EUROPSKE I EUROATLANTSKE INTEGRACIJE,
  Poražene su retrogradne kleronacionalističke antizapadne antidemokratske ideologije,
  Sada odmah da je sreće od SDP-a da odmah razbiju koaliciju u Kotoru zvana PAUČINA
  i da Kotor preuzmu normalni i oni koji ga vole i koji vole državu Crnu Goru,
  Tako bi SDP osvijetlio obraz a ovako ih čeka sudbina, nestajanje i sramota kao što im se desilo
  sada u nekim gradovima na lokalnim izborima,
  Prema zadnjim informacijama ,trenutni je nestanak Apaurina,Bensandina itd.
  u mnogim apotekama diljem Crne Gore ….
  iz objektivnih razloga…
  Pripadnici poraženih ideologija, ajte ispred kafane Dojmi…
  Čeka vas Potpara da podijelite zajedno tugu, bit će vam lakše a i dok Potpara još ima
  “ruskih” para ,dobijenih za rušenje države Crne Gore i njenih institucija…
  a Boga mi i od “Bedema”… ne još za dugo…

  • Moj iskreni prijatelju, što napisati što ti već nisi. Ja sam danas srećan čovjek (iako sreća ne leži ni u Milu,niti nijednome drugome političaru) ali jesam zbog moje Boke, moga Kotora i moje ljubavi CRNE GORE!
   Neću prozivati ove gubitnike sa Skalinog portala, jer suvišno je i predosadno spominjati ljude koji su pokušali srušiti ono “NAJSVETIJE” ono što se voli i što se nosi u srcu do kraja svoga života!
   Normalno, svaka ideologija koju Četnički vjetrovi donesu (mislim na pojedince) neće i ne može proći, jer to je ideologija prljavih i okrvavljenih ruku, koja je mnoge porodice ojadila na prostorima bivše nam ljepe “JUGOSLAVIJE”
   Potpara i kompanjoni, uživajte još malo, valjda je i vama jasno što se sinoć dogodilo.
   Sakupi nekoliko desetina hiljada eura od gradskih bedema, što vam ostavljaju ovi vaši zapadni neprijatelji, što ti Srbiju (kao uništiše) i pripremi se za “kamatarenje” na račun poštene Kotorske sirotinje, koja je kao i takva dala glas svojoj voljenoj Državi.
   A ti sa tim “ogavnim i smrdljivim eurima” pravac odakle si i šljego, jer imam osjećaj da će tebi i tvojoj “LOPOVSKOJ DRUZINI” nas (ali ne i vaš) KOTOR, biti uži od one najuže ulice u “Starome Gradu”
   I NA KRAJU, MILO DO NEBA TI HVALA, ŠTO SI OBRISAO POD SA OVIM VJEČITIM GUBITNICIMA!
   Pozrav Kotoraninu i svima mojim prijateljima sa ovoga portala koje nisam naveo, da nekoga slučajno ne zaboravim.
   SKALO I TEBI ČESTITAM OVU VELIČANSTVENU POBJEDU, NAŠE CRNE GORE!
   ŽIVJELI!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].