Dr Aleksandar Joksimović: Crna Gora sa malom flotom dio je odgovorne porodice ribarskih zemalja Mediterana

2
sa Konferencije u Rimu

U Rimu se od 10. do 14. decembra 2018. godine održava FISHFORUM, naučna konferencija posvećena ribarstvu na Mediteranu i Crnom Moru.

Konferenciju organizuje Generalna Komisija za ribarstvo Mediterana, a učestvuje preko 100 naučnika iz svih meditranskih zemalja.

Kroz 20 paralelnih sesija stručnjaci iz ove oblasti će iznijeti svoja gledanja i mišljenja o stanju ribarstva kao i o neophodnim preporukama za očuvanje resursa ribarstva kroz mjere održivog razvoja.

Kako je za Skala radio kazao dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora koji aktivno učestvuje u radu Konferencije, biće predstavljen izvještaj bioloških podataka o ekonomski važnim vrstama socio-ekonomskih uticaja, morskih resursa i nastojanja da se zaštite osjetljiva marinska područja.

Vodila se izuzetno živa i dinamična rasprava o budućnosti ribarstva, o ulozi ribarstva za priobalne zajednice i kako bolje integrirati postojeće znanje u proces donošenja odluka u plavom kontekstu rasta.

Posebno je naglašena važnost odgovornog učesća svih država Mediterana u ovom složenom poslu, kroz proces istraživanja ali i kroz donošenje ozbiljnih odluka, koje se moraju sprovoditi, kako u ribarstvu velikih, tako i malih zemalja, kazao je dr Joksimović za Skala radio.

On je podsjetio na činjenicu da 85% ribarstva predstavlja mali tradicionalni ribolov zemalja koje love izuzetno vrijedne resurse.

To je bio razlog da krajem ove godine na Malti bude održana Prva ministarska konferencija o ovom načinu ribolova, to znači da se ovoj temi, kaže dr Joksimović, poklanja sve veća pažnja.

“Crna Gora, iako sa malom flotom, želi da bude dio ove odgovorne porodice ribarskih mediteramskih zemalja. Rezultati se već prepoznaju kao primjer male zemlje sa izuzetno dobrim timskim radom u koji su uključeni ribari, Ministarstvo poljoprivrede i rurarnog razvoja i Instutut za biologiju mora iz Kotora. To je uspješna i zajednička priča koja vodi ka odgovornom i održivom ribarstvu”, uvjeren je dr Joksimović.

Crnu Goru, koja je dobila poziv Sekreterijata GFCM da aktivno učestvuje i da joj se čuje riječ, predstavljaju: dr Aleksandar Joksimović i dr Ana Pešić, sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Igor Vujović iz Ministarstva poljoprivrde i rurarnog razvoja i Ilija Ćetković i Jovana Tomanić,mladi saradnici uključeni u Okvirni program prikupljanja podataka o ribarstvu DCFR.

2 KOMENTARI

  1. Toliko nekih tema…

    Mene zanima ovako, imajuci u vidu da ni opstina a ni neki razni finansirani NVO/mediji i slicno se ne obaziru na ljude u Kotoru koji geze zive, prije svega penzioneri, da li moze Skala Radio da organizuje neku humanitarnu akciju?

    Mislim da smo se malo kao narod, komsije, sugradjani zapostavili, nekima mnogo znaci i litar ulja, mlijeka, brasna… Ne moraju se pare dat, jer je tu najvise mahinacija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].