Dr Aleksandar Joksimović: Neophodan je združeni rad na očuvanju resursa u Jadranu

1

 

U okviru MEDITS programa EU (Snimanje kočarskih resursa u Mediteranu), uz podršku ADRIAMED projekta i Ministarstva poljoprivrede i rurarnog razvoja Crne Gore iz luke Bar isplovio je brod MIZAR.

Radi se o ekspediciji koja će u crnogorskim vodama obići deset ustaljenih kočarskih pozicija na dubini od 50 do 750 metara na šelfu i kontinentalnoj padini ispred obala Crne Gore.

Naučno se obrađuje ukupan ulov sa akcentom na ciljane ekonomski važne vrste riba, rakova i glavonožaca, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Na ovaj način procjenjuje se biomasa ovih vrsta i daljom ribarstveno-bioloskom analizom određuje optimalni nivo godišnje ekspoloatacije.

Svi prikupljeni podaci osnova su za sve dalje stručne sastanke radnih grupa GFCM, a cilj je donošenje zajedničkog plana upravljanja ovim kočarskim resursima u Jadranu.

Na brodu je i naučno-istrazivačka ekipa iz Instituta za biologiju mora, saradnici Jovana Tomanić i Ilija Ćetković, kazao je Joksimović.

On tvrdi da sve dosadašnje analize pokazuju da je stanje ovih resursa u crnogorskim vodama bolje od stanja u ostatku Jadrana.

To je zbog činjenice što je naša kočarska flota manjeg kapaciteta od flota zemalja u okruženju.

Ipak, kako se radi o djeljivim resursima, mora se zajedno i združeno raditi na njihovom očuvanju, pa stoga GFCM već propisuje mjere smamjenja ribolovnog napora, (broja brodova i broja ribolovnij dana), što se najviše odnosi na Italiju i Hrvatsku, smatra dr Aleksandar Joksimović.

1 KOMENTAR

  1. Bravo za Inatitut i bravo za dr Joksimovića!
    Da je više tako posvećenih profesionalaca, gde bi bio kraj Crnoj Gori?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].