Dr Aleksandar Stjepčević na otvorenim danima 2015. u Briselu

1
dr Aleksandar Stjepčević na otvorenim danima 2015. u Briselu

Opština Kotor i ove godine učestvuje u manifestaciji “Otvoreni dani”, koja se održala u Briselu od 12. do 15. oktobra u Briselu.

U okviru manifestacije odvija se veliki broj radionica posvećenih temama od interesa za evropske lokalne i regionalne vlasti.

Predsjednik Opštine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević bio je jedan od glavnih govornika u ime zajednice opština Crne Gore i opštine Kotor u okviru radionice pod nazivom “Povećanje zaposlenosti i razvoj Jadransko-jonske oblasti kroz implementaciju strategije za Jadransko – jonski makroregion” organizovane 15. oktobra od strane italijanske regije Emilia Romagna.

U okviru teme “Regioni otvoreni za biznis”, prisutnima su se obratili predsjednici italijanskih regija Puglia – Michele Emiliano, Friuli Venezia Giulia- Debora Serracchiani, March – Luca Ceriscioli, Abruzzo – Luciano D’alfonso, kao i predsjednik Dubrovačko – neretvanskog regiona – Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Konferencije perifernih pomorskih regiona (CPMR) – George Alexakis.

Predsjednik Stjepčević je ovom prilikom govorio o ulozi regiona kao funkcionalnih mjesta za rast i razvoj u pogledu implementacije Strategije za Jadransko-jonski makroregion.

“Fokus strateškog planiranja razvoja je na podsticanju lokalnog i regionalnog rasta na funkcionalnom umjesto na administrativnom nivou. Glavno usmjerenje je na boljoj upotrebi svih postojećih resursa-finansijskih, ljudskih, prirodnih itd. sa ciljem obezbjeđivanja optimalnog razvoja i rasta teritorija čineći ih boljim mjestima za život njihovih građana i istovremeno – razvoj biznisa. Od posebnog značaja je razvoj preduzetništva, bolja upotreba njihovih inovativnih potencijala i poslovnih organizacija kako bi se, kroz ekonomiju zasnovanu na znanju, poboljšao nivo njihove konkurentnosti i ekonomije u cjelini. Istovremeno, sve to treba da generiše jako privlačenje domaćih i stranih direktnih investicija što će doprinijeti boljem integrisanju crnogorske ekonomije u međunarodno tržište.Značajan korak u tom pravcu predstavlja i EU Strategija Jadransko Jonskog regiona. Strategija ima za cilj da promoviše društveno ekonomski prosperitet regiona povećanjem njegove privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti“, istakao je predsjednik Stjepčević.

dr Stjepčević i Francesco Cocco Generalni sekretar Jadransko - jonske Euroregije

Navodeći da Kotor i oblast Boke Kotorske predstavlja jedno od najrazvijenijih i najkonkuretnijih područja u Crnoj Gori, Stjepčević je rekao da će, u skladu sa načelima Strategije za Jadranski i Jonski region i u pogledu buduće strategije razvoja, Kotor prihvatiti mogućnosti u okviru saradnje na polju pomorske ekonomije – odnosno sektora “plavi rast“, transporta kopno – more, energetske povezanosti, zaštite morske sredine i promocije održivog turizma – sektora koji su ključni u kreiranju novih radnih mjesta i jačanju ekonomskog rasta u regionu.

Ovom događaju, koji ujedno predstavlja izuzetnu priliku za povezivanje i proširenje mreže partnera Opštine Kotor, posebno u kontekstu narednog programskog perioda EU, prisustvovala je i koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Kotor Jelena Stjepčević.

Jelena u Briselu

1 KOMENTAR

  1. Doktor predsjednik ima lijepo odijelo i kravatu,torbica i na put! onda reče pozdravite mi opštinu i moje radnike u njoj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]