Dr Aleksandar Tomčuk, izabran za člana Evropskog komiteta za prevenciju torture

0
veliko priznanje: Dr Aleksandar Tomčuk

Član Radnog tijela Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Crne Gore (NPM), dr Aleksandar Tomčuk, doktor u Specijalnoj psihijatrijskopj bolnici u Kotoru, izabran je za člana Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog ili degradirajućeg tretmana ili kazni (CPT).

Doktor Tomčuk, za člana CPT-ja izabran je na 1356 sjednici Komiteta Ministara Savjeta Evrope, koja je održana u Strazburu.

To je još jedna u nizu potvrda za ostvaren napredak NPM-a, što je evidentirano i u Radnom dokumentu Evropske komisije za Crnu Goru 2019.

NPM Crne Gore jedini je u Evropi u svom sastavu objedinio članove dva međunarodna tijela za prevenciju torture, na evropskom i globalnom nivou, budući da je zamjenica Zaštitnika za NPM i zaštitu od torture, gđa Zdenka Perović, članica UN Potkomiteta za prevenciju torture (SPT).

Izbor dr Tomčuka priznanje je njemu lično, ali i crnogorskom NPM-u i čini pretpostavku za dalji napredak u primjeni međunarodnih standarda u prevenciji torture, što u krajnjem utiče i na napredak Crne Gore u pristupnom procesu Evropskoj Uniji.

________________________________________________________________________

Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka (CPT) ustanovljen je 1987, konvencijom Savjeta Evrope sa istim nazivom.

CPT sprovodi svoju, u suštini, preventivnu funkciju putem dvije vrste posjeta – perodičnih i ad hoc.

Periodične posjete se redovno vrše svim državama potpisnicama Konvencije.

Ad hoc posjete se organizuju ovim državama kada Komitet smatra “da je to potrebno u datim okolnostima”.

Prema Konvenciji, CPT ima široka ovlašćenja prilikom posjeta: pristup teritoriji države u pitanju i pravo na putovanje po zemlji bez ograničenja; neograničen pristup svakom mjestu gde se nalaze osobe lišene slobode, uključujući i pravo kretanja unutar takvih mjesta bez ograničenja; pristup potpunim informacijama o mjestima gdje se drže osobe lišene slobode kao i drugim informacijama na raspolaganju državi ugovornici koje su neophodne da bi Komitet obavio svoj zadatak.

Komitet takođe ima pravo da sa osobama lišenim slobode razgovara bez prisustva svjedoka i da slobodno razgovara sa bilo kojom osobom za koju vjeruje da posjeduje relevantne informacije.

Dva osnovna principa uređuju odnose između CPT i Stranâ potpisnica Konvencije – saradnja i povjerljivost.

U odnosu na ovo treba naglasiti da uloga Komiteta nije da osudi države ugovornice, već da im pomogne u sprječavanju zlostavljanja osoba lišenih slobode.

Posle svake posjete, Komitet sastavlja izvještaj u kome iznosi svoje nalaze i koji sadrži, ukoliko je potrebno, preporuke i druge savjete, a na kome se temelji dijalog sa državom u pitanju.

Izvještaj Komiteta je u principu povjerljive prirode; međutim države ugovornice mogu objaviti izvještaj, ukoliko to žele.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]