Dr Andrija Petković: Osjaćati se Bokeljem i raditi u korist Boke je privilegija

0
doc. dr Andrija Petković

doc. dr Andrija Petković

Bokeški Forum je nadvjerska, nadnacionalna organizacije čiji je osnovni cilj očuvanje bokeškog identiteta, kulture i tradicije i spriječavanje daljeg pljačkanja Boke, koju oni koji je očigledno najmanje i znaju i cijene, doživljavaju kao područje za pokrivanje svih mogućih gubitaka i loših investicija.

Ovo je, gostujući u emisiji Skala radija “U Žiži” kazao Andrija Petković, predsjednik Bokeškog foruma.

“U Bokeškom Forumu nastojimo da glasom u tivatskoj, a nadamo se i glasom u drugim bokeškim skupštinama ustanemo u odbranu Boke i bokeških interesa, čvrsto se obavezujući da ostanemo vjerni osnovnim principima vrijednim Boke. Dok budemo trpjeli tiraniju Podgorice, a bokeške pare budu išle u Podgoricu, mi ćemo biti šesta rupa na sviralu. To nećemo dozvoliti”, poručio je Petković.

Petković je kazao da nije moguće jednostrano posmatrati Bokeški forum.

Sama činjenica, naglasio je on, da su dio tivatskog parlamenta u koji su ušli sa jednim, ali vrijednim odbornikom, nakon samo dva mjeseca rada i uz kampanju koja ih je ukupno koštala nula eura, pokazala je da je riječ o ideji koja dobija maha i za koju se vrijedi boriti.

Sami tim što je postao dio SO Tivat Bokeški forum se sa jedne strane profilisao i kao politička organizacija koja želi da stvori svoj politički uticaj na sceni Boke Kotorske.

Sa druge strane je Bokeški forum i kulturna organizacija, čiji je osnovi cilj očuvanje bokeške kulture i identiteta, svaga onoga što Bokelj jeste, i svega onoga ponosnog što smo naslijedili od naših starih, a što bi od nas trebalo da naslijede naši potomci, kategoričan je Petković.

Ova organizacija ne priznaje nikakve podjele po nacionalnom i vjerskom pitanju.

U Crnoj Gori i Boki je ogroman dio političke scene politiku shvatio kao najlakši način i najbrži put za sticanje bogatstva, mišljenja je on.

Petković je podsjetio da je u Bokeškom forumu mnogo mladih ljudi koji u sebi zaista nose te urođene vrijednosti.

Po njegovim riječima je privilegija boriti se za Boku, na žalost nije privilegija boriti se za stvari koje nam se danas dešavaju.

“Osjećati se Bokeljem i raditi u korist Boke i svega onoga što je ono značilo u djetinjstvu, počev od Tivta, preko Kotora, Žanjica, Mirišta, đe smo provodili naše djetinjstvo i mladost je zasita velika privilegija. Boriti se za svaki taj mandrać i svaku seku da sačuva svoj oblik i svoju vrijednost, autentičnost koju je imala, obaveza je svih nas. Boriti se, ne samo za viziju, nego i duhovnu vrijednost koju Boka ima za svakog od nas”, poručio je Petković.

On ne zna Bokelja, kako je naveo, koji se nije bar sa jednom fureštkinjom poljubio na jednoj od tih seka, pa da tu čuva neku svoju uspomenu.

Stoga je privilegija na pošten i civilizovan način boriti se za Boku u njenom izvornom značenju i definitivno to raditi jezikom kulture.

“Članovi Bokeškog foruma ne blate bilo koga iz ostalih političkih partija. Oni su što se toga tiče apsolutno sami sebi dovoljni”, poručio je Petković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]