Dr Dragan Čabarkapa: Neophodno je jačanje komunalne psihijatrije

0
nova stomatološka stolica

dr Dragan Čabarkapa

Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor, koja obavlja najsloženije poslove iz oblasti mentalnog zdravlja u Crnoj Gori, dugogodišnji problem predstavlja ograničenost kapaciteta koji, u dobrom dijelu, zauzimaju sudski pacijenti.

Sporo se rješavaju strateška pitanja vezana za reformu psihijatrijske službe u CG u pravcu jačanja komunalne psihijatrije, to jest izdvajanje sudskih pacijenata njih 70, iz ove ustanove i rješavanje brojnih socijalnih pacijenata kojih  je preko 100.

Međutim, ohrabrujuće novosti su te što je konačno ovih dana raspisan Konkurs za idejno arhitektonko rješenje zatvorskog komleksa ZIKS-a u Spužu, u okviru kojeg spada i idejno rješenje za “zatvorsku bolnicu”, odnosno Specijalnu zdravstvenu ustanovu za izvršavanje mjera bezbjednosti.

Ovo je za Skala radio izjavio dr Dragan Čabarkapa, direktor ove zdrvastvene ustanove.

Izgradnjom zatvorske bolnice za 3 godine, bi se riješio dugogodišnji problem “sudskih pacijenata” koji više ne bi boravili u Dobroti.

Čabarkapa je od ostalih aktivnosti izdvojio i nabavku nove stomatološke stolice sa pripadajućom opremom u vrijednosti 20.000 eura iz sredstva kapitalnog budzeta Fonda iz predhodne godine.

Bolnica je za ove potrebe adaptirala novu prostoriju i nabavila dodatni namještaj i inventar.

Primljen je i novi stomatolog, jer je dr Marković koja godinama uspješno radila taj odgovorni posao otišla u penziju.

Od Ministarstva sporta odobreno je 8.200 eura za nabavku novih dodatnih sprava za teretanu, za zamjenu neadekvatnog poda od laminata sa gumenim podom projektovanog za te namjene.

“U toku je planiranje budžeta za narednu godinu, gdje smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje, prema Ministarstvu finansija, koji predlažu Budžet koji usvaja Skupština CG, kandidovali adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi Sudsko odjeljenje, kao i dva hronična odjeljenja u vrijednosti od 110.000 eura, gdje bi bilo uvedeno i centralno grijanje koje nedostaje”, rekao je Čabarkapa.

Planirana je  sanacija krova na radnookupacionoj terapiji i potkrovlja čime se dobija značajan novi prostor od oko 120 m2. Vrijednost ovih radova je  predvidjena na preko 100.000 eura.

Do kraja ove godine trebalo bi da se završi jedna faza video nadzora koji bi pokrio ključne objekte, ulaz i krug bolnice, vrijednosti 14.000. eura, kao i završetak rekonstrukcije trafostanice za koju treba da se utroši 26.000 eura, takodje iz sredtsva Fonda za zdravstveno osiguranje.

“U Podgorici je za 19. 09. 2018. g. od strane Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomije zakazana prezentacija druge faze Projekta energetske efikasnosti, gdje ćemo pokušati da kandidujemo i našu Specijalnu bolnicu u Dobroti, što bi prestavljalo prvu veliku investiciju u objekte ove ustanove, od koji su neki sagradjeni 1953. godine odnosno u godini osnivanja, a poslednji veći objekat 1974.godine”, podsjetio je naš sagovornik.

On je poručio da se nastavlja  sa odobravanjem novih specijalizacija i kadrovskim jačanjem ustanove u svim strukturama.

U toku ove godine specijalistički ispit su položile dvije doktorke, a na specijalizaciji je još 6 doktora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]