Dr Igor Kumburović: Grip nije bezazlena bolest zato poziv svima da se vakcinišu

2
dr Igor Kumburović

 

Promjenljivo vrijeme, velike temperaturne oscilacije od jutra do večeri dovode do prehlada, bolesti respiratornih organa, a ne rijetko i do gripa.

Kotorani sve više primaju vakcinu protiv ove bolesti i time se obezbjeđuju da, iako dobiju grip to bude znatno slabije izraženo, a bolest mnogo brže izliječena.

Govoreći o potrebi vakcinacije, dr Igor Kumburoviće je, gostujući u našoj emisiji “Skalin parapet” kazao da je vakcinacija protiv sezonskog gripa u kotorskom Domu zdravlja počela u ponedjeljak 9. oktobra.

Obezbijeđeno je 300 doza vakcina, a tokom sedmice stići će još 250.

Dr Kumburoviće je izrazio zadovoljstvo što je ove godine znatno veći odziv građana da se vakcinišu, čemu su, kako je kazao, doprinijeli i česti medijski nastupi i objašnjenja.

“Uspjeli smo da probudimo svijest građana. Oni sad razmišljaju da se vaknišu u cilju preventive i slušaju savjete ljekara”, kazao je dr Kumburović, navodeći da je, već prva dva dana oko 80 građana iskoristilo mogućnost da se vakciniše.

Građani koji imaju potrebu da prime vakcinu treba da se jave izabranom doktoru u Domu zdravlja i zakažu vakcinaciju.

Važno je znati, naglašava dr Kumburović, da vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili neko akutno oboljenje.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama oslabljenog imuniteta i licima izloženim povećanom riziku od infekcija u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje.

Vakcinu mogu da prime i djeca starija od 6 mjeseci.

Dr Kumburović je apelovao na sve građane koji imaju indikaciju da prime vakcinu, da to urade, jer je vakcinacija najbolja preventivna mjera protiv virusa gripa.

Na pitanje da li postoje istraživanja koja govore koliko je oboljenja od gripa manje kod onih koji se vakcinišu, dr Kumborović je kazao da je u pitanju veliki učinak i da to najbolje pokazuju brojna istraživanja.

Zbog toga svi u sistemu pokušavaju da objasne građanima potrebu da se vakcinišu, a oni u sve većem broju dolaze i primaju vakcinu, poručuje on.

Ukoliko bude potrebno da se obezbijedi još vakcina, to neće biti problem za kotorski Dom zdravlja, jasan je dr Kumburović, objašnjavajući da grip nije, kako se vjeruje bezazlena bolest.

Svjedoci smo, kazao je on, mutacije virusa koji je proteklih godina odnio mnogo života.

To je bolest koja samo djeluje bezazleno, ali nije i mora joj se ozbiljno pristupiti.

Pitali smo dr Kumburovića da prokomentariše odnos roditelja koji ne žele da njihovo dijete primi vakcinu, koja je zakonom propisana, kako bi se dijete zaštitilo od raznih zaraznih bolesti.

Pitali smo i koliki je uticaj interneta na činjenicu da sve više ljudi, koristeći savremena sredstva komunikacije, posredstvom kompjutera žele da liječe sebe i svoje potomke, smatrajući da je to dovoljno.

On je kazao da ima i jednoga i drugoga, a možemo možda reći da ima više internet promocije lobija koji promovišu negativna svojstva i dejstva vakcina.

To ne počiva na naučnoj utemeljenosti, a koliko vjeruje potrebi da dijete primi vakciju, dr Kumburović je pokazao vakcinišući svoje dijete.

On je još jednom pozvao građane da vakcinišu svoju djecu, jer oni, na sreću, ne znaju kakve su posljedice od bolesti koje mogu da nastanu ukoliko se vakcina nije primila.

Svjedoći smo da su upravo zbog neprimanja vakcina žrtve imali Rumunija i Italija.

“To treba da nam je opomena. Svojim ne činjenjem ne smijemo da ugrozimo ni svoje ni drugu djecu. Ta djeca idu u školu sa drugom djecom. Postoji kolektivni imunitet. Bolje je da je što više djece vakcinisano. Preporuka je da ih bude preko 90% i onda taj kolektivni imunitet štiti svu djecu da se ne zaraze”, kaže dr Igor Kumborić.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.