Dr Ivan Đikić: Kraj koronavirusa do 2022. godine

0
Ivan Dikić

Vakcinacija je najbolji način uništavanja virusnih pandemija, tvrdi za Novu M Ivan Đikić, hrvatski molekularni biolog sa Univerziteta Gete u Frankfurtu.

Kako navodi, polovina sljedeće godine proći će nam u vakcinisanju, a 2022. bi trebalo da dočekamo bez korona virusa.

“Naučnici i ljekari ponovo spašavaju svijet. Super moći nemaju, ali naoružani su epruvetom, kojom se bore protiv strašnog neprijatelja, koronavirusa. Ako sve bude išlo po planu, već naredne godine u ovo vrijeme život s maskama biće prošlost”, tvrdi Đikić.

Vakcinacija je najbolji način uništavanje virusnih pandemija.

“To smo pokazali u prošlosti, dokazali smo da možemo kontrolisati ospice, dječiju paralizu, pa čak i sezonski grip, koji rješavamo u najvećem broju slučajeva sa vakcinama. I ova vakcina je najbolja garancija da sledeće godine ovaj virus može nestati kompletno. A nestaće kompletno kada stvorimo globalni imunitet kolektivni”, pojašnjava on.

Za kolektivni imunitet, navodi Đikić, potrebno je da se 70 odsto populacije vakciniše ili da je 50 odsto prebolovalo virus.

“I na taj način virus se jednostavno neće moći prirodno širiti i na taj način virus urušava svoj život, on ne može živjeti bez ljudi. Virusi žive samo u ljudima, ako nema više ljudi na koje se mogu prenositi, virusna pandemija sama će nestati. Neće nestati sama od sebe, već će nestati našim uticajem”, kaže Đikić.

Evropa bi trebalo da odobri vakcinu protiv COVID-a 19 do kraja godine, kaže Đikić.

Rad na otkrivanju vakcine protiv pošasti 21. vijeka, kako navodi, je od krucijalnog značaja.

Ali se s tim nije žurilo, nego se radilo zajednički i sa ogromnim naporima i finansijskim investicijama, ne samo farma industrije, nego i država i to nam je omogućilo da sada imamo nekoliko vakcina, koje su, ili već odobrene ili smo danas u SAD, prošle sedmice u Britaniji…

“Već imamo vakcine koje se koriste, a imamo nekoliko koja su pred odobravanje i važno je znati da je odobravanje vrlo rigorozan proces, to se ne može odobriti tokom noći”, dodaje.

Glavni neprijatelj stvaranju kolektivnog imuniteta su, navodi Đikić, lažne vijesti.

“Moramo se fokusirati na tačne podatke. Sve ove lažne vijesti, sumnje da neko unosi u nas genetnske materijale, da vakcina ne djeluje, to je nešto što slušamo već godinama. Ali u isto vrijeme javnost zna da smo vjekovima ovdje zdravi zato što antibiotici, ljekovi i vakcine djeluju. A djeluju samo radi toga što vjerujemo u njih. Društveno povjerenje je nešto što je baza našeg društva i zato sam siguran da lažne vijesti neće pobijediti nauku ni u ovom slučaju”, kaže on.

Pandemiju, zaključuje sagovornik Nove M, bi trebalo i dalje da kontrolišemo, a u tome će se, kaže, uspjeti samo ako postoje dobro pripremljene mjere koje se donose u pravo vrijeme, sa jedne strane i saradnju građana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].