Prof. dr Ivo Županović: Turizam se mora posmatrati kroz prizmu ekonomskog razvoja

5
prof. dr Ivo Županović

Prof. dr Ivo Županović

Kotor svake godine posjećuje sve veći broj gostiju sa svih svjetskih meridijana.

Prihod od turizma govori da je turizam zasigurno jedna od najvažnijih privrednih grana Crne Gore, pa samim tim i Kotora.

Zbog toga je ovoj oblasti potrebno prići sa posebnom pažnjom, vodeći računa da se definiše strateškim planom i na taj način uspješno trasira na daljem putu razvoja, prateći ekonomske efekte koji su osnovni pokazatelji uspješnosti kreiranja ozbiljne makro i mirkoekonomske politike.

Prof. dr Ivo Županović, naučni radnik koji se bavi ekonomskom problematikom koja je vezana za turizam kazao je za Skala radio da je strateški plan razvoja grada jedna od prioritetnih aktivnosti koje su definisane.

On smatra da je došlo, posebno u posljednjoj dekadi, do određenih prekompozicija što se samih privrednih aktivnosti u gradu tiče.

Dr Županović ponavlja više puta izrečenu vlastitu premisu da je turizam tercijalna djelatnost ekonomije, a da oblast turizma nije održiva ukoliko nema jedan stabilan makroekonomski i mikroekonomski sistem, koji je bez toga na nivou opština ranjiv.

Stoga sam, kaže on, nekoliko puta apelovao, a i konstatovao na koji način turistička politika u gradu treba da bude definisana.

“Prije svega smatram da kroz niz strateških dokumenata, koje je jako dobro koncipirala Turistička organizacija treba da se finisira strateška politika razvoja grada s sjedne strane, a s druge nekim operativnim mjerama, koje doduše sama opštinska struktura ne može da iznese. To je prije svega izmjena zakona o turizmu gdje se apsolutno mora uvesti klauzula kojom će se definisati lokaliteti koji nijesu valorizovani na pravi način, odnosno  nijesu dovedeni, u smislu kategorizacije i namjene koja je planirana ugovorom do realizacije. Takvo ponašanje je neophodno kazniti određenim penalima. U Srbiji su te kazne prediđene i do dva miliona eura na godišnjem nivou”.

U svakom slučaju, smatra dr Županović, to bi motivisalo, bez obzira na visinu penala vlasnike koji iz razno raznih ne ispunjavaju svoje obaveze, da počnu to da rade.

“Mislim da je to žila kucavica razvoja grada. Da su u pitanju prioritetni lokaliteti jer se radi o najekskluzivnijim lokalitetima u gradu“, kaže dr Županović.

S druge strane, smatra on, to bi pospješilo zaposlenost, prvenstveno domicilnog stanovništva. Svjedoci smo da imamo ozbiljan broj naših sugrađana sa visokim obrazovanjem koji ne mogu da nađu zaposlenje i da imamo određeni broj na operativnom nivou.

Dr Županović vjeruje da bi, što prekvalifikacijom, a što direktnom kvalifikacijom, dakle obrazovanjem koje je namijenjeno struci, našli zaposlenje u turističkoj branši.

Ozbiljniji hotelski kapaciteti donijeli bi i značajan pomak kada je u pitanju čitava lepeza turističke ponude, poput sportskog, kongresnog i drugih vidova turizma  što bi značilo da grad živi tokom čitave godine.

Dr Ivo Županović je siguran da je to tako i da je o tome govorio i na Skala radiju.

“Sada je tu i hotel Teuta, pod uslovom da se na odgovarajući način uklopi i ako investitor pristupi na odgovarajući način da i on bude jedan od elemenata proširenja te lepeze, prevashodno u sportskom i kongresnom turizmu, što u ovom trenutku Kotoru nedostaje. Mislim i da sve manifestacije koje su obilježje i na neki način originalni pečat Kotora treba da se vrate u Kotor. I još jedan, ne zanemarljiv prihod turističkoj organizaciji bio bi od boravišne takse. Stabilizovao bi se prihod a onda bi i propaganda i marketing bili na još večem nivou”.

Dr Županović je apostrofirao činjenicu da su apsolutno sva poreska zahvatanja, i to imamo u dokumentu Vlade iz 2011. godine koji se tiče podspješivanja i mjera za razvoj i podsticaj hotelskih kapaciteta, značajno veća za hotele visokih nivoa u odnosu na one nižeg i apartmanskih naselja.

To je i u periodu izgradnje hotela i u periodu operacionalizacije, odnosno funkcionisanja hotela.

5 KOMENTARI

 1. Pozdrav prof. Zupanovicu i kompliment na tekstu.

  Ajde VICKO , kacis viceve sa interneta dje god stignes.
  Nije mi jasno da te jos objavljuju !!!!!!!!

 2. Crnogorac sa ženom živio u Beogradu.
  Sa lošim poslom koji je on radio nijesu sebi mogli išta priuštit dok jednog dana žena ne dodje kući i reče:
  – Viđ čoče komšije imaju auto ,možemo li i mi to sebi priuštit…
  – Ne znam ženo možemo li? – upita on..

  Posle mjesec dana oni kupiše auto

  Komšije odoše na u Grčku na more.

  – Viđi čoče komšije odoše na more u Grčku,možemo li i mi sebii to priuštit? -upita žena
  – Ne znam možemo li?

  Posle mjesec dana otidjoše na more u Grčku /ne u Crnu Goru/…

  Na moru u Grčkoj gospodja Crnogorka se spremi da udje u vodu do koljena kad ce Crnogorac sa plaže razgraja:
  – Pazi ženo da ne pokvasiš štednu knjižicu….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]