Dr Joksimović: Kotorski akvarijum će svečano biti otvoren krajem maja ove godine

3
budući kotorski akvarijum

Projekat „Boka Aqvarium – Mont Aqua“, prvi javni akvarijum u Crnoj Gori, u završnoj je fazi.

Zvanično otvaranje akvarijuma je planirano krajem maja 2020. godine ili početkom juna, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u kome će biti smješten akvarijum.

On se prostire na površini od 300 metara kvadratnih u okviru zgrade i prostora Instituta koji gleda na grad Kotor, a nalazi se na mjestima gdje su ranije bili eksperimentalni akvarijumi, objašnjava Joksimović.

Slijedi unutrašnje sređivanje i postavka bazena, a već na proljeće će početi ubacivanje ribe iz našeg mora u akvarijumu, rekao je Joksimović.

On se nada pomoći domaćih ribara jer će se u akvariju predstaviti živi svijet Bokokotorskog zaliva i crnogorskog dijela Jadranskog mora.

Joksimović kaže da će Institut od ribara otkupljivati sve što oni ulove i da će im to biti plaćeno, ali i da neke vrste ne podnose život u akvarijumu.

On očekuje i pomoć od Ministarstva poljoprivrede ali i drugih zainteresovanih za ovaj projekat, jer će akvarijum biti svojevrsna turistička atrakcija koja će privući veliki broj turista svakodnevno.

Pored turističkoh i naučnog karaktera, akvarijum će imati i onaj edukativni, jer će to biti prilika da posjetioci, a naročito oni najmlađi dobiju potrebna znanja iz morskog ekosistema i živog svijeta našeg podmorja, kazao je Joksimović.

Institut za biologiju mora u Kotoru

Nastojaćemo  da nastanimo najatraktivnije vrste, što će zavisiti od uslova koje budemo stvorili, kao što su morska kornjača, i druge.

Podsjetimo da je pomenuta investicija ukupne vrijednosti preko milion i sto hiljada eura i da je najveći donator Kraljevina Norveška.

Dio sredstava je obezbijeđen i od MIDAS 2 projekta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a dio je obezijedilo JP Morsko dobro za finansiranje spoljnog uređenja terena.

Projekat je pomogao i Univerzitet Crne Gore.

3 KOMENTARI

  1. Bravo doktore,.
    Zna li ko kad ce se otvoriti zimski bazen? Prodje zima i nista?
    Sportska hala u Staljare je otvorena…za kišu..🤣🤣🤣👾

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]