Dr Joksimović: Ostaje nam dosta posla na otklanjanju nedostataka u ribarstvu

0
Dr Aleksandar Joksimović

Dr Aleksandar Joksimović

audio: dr Aleksandar Joksimović

Rezultati istraživanja svih vrsta riba u Jadranskom moru, uz podatke biomase demerzalnih i pelagičnih vrsta biće predmet sastanka Naučnog komiteta, jednog od najvažnijih tijela komisije za ribarstvo Mediterana, koji će se održati idućeg mjeseca u Ljubljani.

Sastanku će prisustvovati  i crnogorska delegacija u čijem  sastavu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Instituta za biologiju mora iz Kotora.

“Veliki je pritisak svih vrsta ribolova u Jadranu i novim planovima će biti nekih restriktivnih mjera koje se odnose na smanjenje ribolovnih dana, smanjenje broja ribarskih brodova u nekim regionima Jadrana”, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za biologiju mora.

Na pitanje što Crna Gora u svemu tome može da očekuje, stručnjaci se bore da se te mjere ne odnose na nas jer je crnogorska flota izuzetno mala i zastarjela i Crna Gora ne učestvuje i ne doprinosi lošem stanju u ribarstvu na Jadranskom moru.

Podatak da Crna Gora učestvuje manje od 1% u ribolovu, odnosno ulovu na Jadranskom moru dosta govori, podsjeća Joksimović i ističe da postoje određeni signali razumijevanja od strane generalne Komisije za ribarstvo Mediterana ali i od Evropske unije.

Za pregovore je otvoreno poglavlje 13. koje se odnosi na ribarstvo i biće još dosta tehničkih sastanaka na tu temu.

Crnoj Gori preostaje da još radi na otklanjanju nedostataka u ribarstvu, kao što su mjesta prvog  iskrcaja, bolja kontrola ribolova i uređenje u dijelu prikupljanja podataka.

Od 1. aprila počeo je okvirni program prikupljanja podataka o svim vrstama ribolova i generalne Komisije za ribarstvo Mediterana i EU.

Podaci se po riječima Joksimovića prikupljaju na mjesečnom nivou sa mjesta iskrcaja ribarskih brodova u lukama, kako bi se do kraja ove godine dobila kompletna slika o ulovu po svim tipovima ribolova u Crnoj Gori.

Posebno je važno da se razvija naša flota za izlov plave ribe koja se smatra strateškom sirovinom zemalja koje imaju more, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].