Dr Joksimović: Turističko ribarstvo perspektiva Crne Gore

1
dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Naučna delegacija kotorskog Intituta za biologiju mora nedavno je boravila u studijskoj posjeti većem dijelu Grčke, tačnije Kefalonije u okviru Ariel projekta Evropske unije.

Riječ je o združenoj akciji u cilju primjene dobre prakse iz Jadranskog i Egejskog mora na  države koje su članice, odnosno partneri u projektu.

Naučni radnici bili su u prilici da se upoznaju sa turističkim ribarstvom koje bi bilo pun pogodak i za Crnu Goru kao turističku destinaciju, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

“Riječ je o agenciji koja na brod ukrca određeni broj turista čiji je zadatak da u toku od jednog dana dođe do mjesta gdje su noć prije bačene mreže ‘stajaćice’ u moru i da svi skupa učestvuju u akciji podizanja mreža iz mora, njihovom čišćenju, odvajanju ulova i na kraju pripremanju ribe sa gazdama broda. Epilog svega je pravi, ekološki ručak, samo sa onim što je ulovljeno u tim mrežama, sve uz priču o vrstama ribe i njihom načinu izlova. Kada se sve završi ponovo se brod sa turistima vraća na mjesto gdje su prvobitno bačene mreže i one se spuštaju u more za ulov za novi dan”, objašnjava dr Joksimović.

“Sve je to kao turistička atrakcija apsolutno moguće i u Crnoj Gori, posebno za vrijeme turističke sezone kao originalna turistička ponuda na brodu, uz neposredno učešće u procesu ribolova i pripremanju obroka. Zdrava hrana direktno iz mora, nema frižidera i zamrzivača i bez dileme da li je riba  svježa ili nije”, priča Joksimović.

Takođe su naučnici obišli i fabriku za preradu ribe i jedno područje koje je prepuno laguna i vidjeli kako se tamo intenzivno gaje cipoli, orade i brancini.

Sve ovo potpuno je primjenljivo i kod nas ali sporost naše inicijative je i dalje prisutna uz administrativne barijere i nedoumica oko nadležnosti, smatra Joksimović.

Potrebno je konačno zajednički naći odgovore na sve te nedoumice zakonske i administrativne.

Ništa u EU nije toliko zajedničko kao što je zajedničko ribarstvo, zato se i zove zajednička evropska politika u ribarstvu.

Ovih dana u Podgorici je održana obuka misije EU i Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, gdje su eksperti EU ukazali na promjene u ribarskoj zajedničkoj politici, podsjetio je naš sagovornik.

1 KOMENTAR

  1. Puno želja, još više priče, a u praksi masovnog i invazivnog turizma, mit
    ribarske aktivnosti je uglavnom besmislen !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]